When all is said and done...

Jan Gradvall är sedan länge nöjesjournalist, bl a i Dagens Industri, och kom 2023 med ”Vemod undercover”, en bok om ABBA. Den bygger på ett otal intervjuer över åren med de inblandade, men även på lästa böcker, sedda tv-program etc.

 

ABBA-medlemmarna vill inte skriva memoarer och denna bok är det inte, men, å andra sidan, var går gränsen mellan en biografi och en berättelse om…? Jag noterar bokens undertitel, ”Boken om ABBA”, och tycker att den passar väl. Dessutom ägnas många sidor åt att berätta om runt-omkring-musiken/-händelserna. Det gör att Björns, Bennys, Agnethas och Anni-Frids musikliv sätts in i sitt tidsperspektiv.

 

Alla 4 hade ju ett pre-ABBA-liv. Enghardts orkester, Hylands Hörna, Hep Stars, Hootenanny Singers, melodifestival etc är ju inte helt obekanta, så det var inga gröngölingar som blev ABBA.

 

Sopranen, mezzosopranen, melodiskaparen och textförfattaren fick med hjälp av ljudteknikern Michael B. Tretow till ett unikt sound, som dessutom överlevt! Melodierna och musikdjupet är onekligen, för att använda ett populärt ord, hållbara!

 

Denna bok verkar vara skriven och klar för översättning till andra språk. Varför skulle annars Gradvall så noggrant förklara vad ett dansband är…?

 

Jag uppskattar en del av hans djupdykningar i tid och musik, men ibland blir det lite för torrt och högtravande. På plussidan ligger definitivt, att han lyfter fram personer med stor ABBA-påverkan, som Stikkan, Görel Hanser, Rutger Gunnarsson, Ola Brunkert, Roger Palm, Schaffer och de övriga garvade och initiativrika supermusikanterna. Det gäller att ha förmågan att omge sig med rätt personer!

 

Trots mina invändningar, så blev det en läsvärd bok!

 

”Put on your white sombrero” skrevs av Björn och Benny och spelades in för att finnas med på ”Super trouper”-albumet 1980. Den lades dock åt sidan och dök inte upp förrän på deras samlingsbox ”Thank you for the music” 1994! Bättre sent, än aldrig… Den här videon är ett tydligt hopklipp och utan bild-/ljudsynkronisering, men låten är bra ändå!

 

En av de sista ABBA-singlarna under bandets ”livstid” blev ”The day before you came” 1982, f ö den sist inspelade låten innan återföreningen 2021. Björn, Benny och Åke Sundqvist spelar, Agnetha och Anni-Frid sjunger, medan videon är producerad av Lasse Hallström! Vilka melodislingor! Vilka klanger! Vilken text och sång!

 

 

Go’ torsda’!!!   Go’ Juuul!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0