Landet som gick sönder...

”DDR bortom muren * Östtyskland 1949-90” är en bok av historikern Katja Hoyer, föddes i Östtyskland 1985 och flyttade till Storbritannien 2010. Boken kom förra året.

 

Östtyskland och dess variant på kommunistisk diktatur nådde aldrig sitt första halvsekel. Landet kom och, strax före konkursen, försvann när Sovjetunionen (och i viss mån Västtyskland) slutade hålla det ”under armarna”. 

 

Wilhelm Pieck blev första presidenten, men Walter Ulbricht var partiordförande och drev landet i ”Sovjetstil”, fast lite ”vassare”. Erich Honecker tog över 1971, men i oktober 1989 avsattes han och ersattes av Egon Krenz. Den 9 november öppnades Berlinmuren…

 

Några små ”klipp” ur boken:

 

Redan på 1930- och 40-talet visar Pieck och Ulbricht ”…att det varken var karisma eller ledaregenskaper som avgjorde de tyska kommunisternas karriär – och överlevnad - … utan lydnad och nytta.”

 

När Ulbricht och hans kamrater, enligt Stalins meddelande, skulle ”ta över” den sovjetiska zonen av Berlin och f d Tyska Riket sa han: ”Det bör se demokratiskt ut, men vi måste ha allting i vår hand.”

 

I oktober 1946 gjordes en ”samordnad razzia för att samla ihop viktiga arbetare…  över 2000 tyska fysiker, kemister, ingenjörer och forskare… ombads packa omgående.” för flytt till Sovjetunionen.

 

Stalin var inne på en ”neutral stat för hela Tyskland”, men generalmajor Tiulpanov drev en annan linje, dvs självständig kommunistisk stat, som ”efterbildar folkdemokratierna (t ex SSSR)”.

 

I juni 1953 utbröt omfattande arbetardemonstrationer med krav på bl a fria val. Sovjetiska trupper slog brutalt ner det. Runt 10.000 fängslades.

 

En natt i augusti 1961 byggdes muren, ”den antifascistiska skyddsvallen”, runt Östberlin. Muren delade familjer, gator och t o m hus med många tragedier som följd.

 

Idrotten blev det ”bra ansiktet” utåt, med världsframgångar i OS, VM etc. Simning, konståkning, friidrott m fl fick östtyska mästare, som senare visade sig till en (stor?) del berodde på statsorganiserad doping…

 

Men jakten på t ex jeans från väst och på kaffe gjorde, att ett för folket hanterbart 70-tal, blev besvärligare. Varor saknades i butikerna. Många TV- antenner riktades mot Västtyskland och en annan värld kunde ses…

 

En ”kaffedeal” gjordes med Vietnam, där DDR planterade ”6.000 kaffeträd”, som blev ”ett av de mest effektiva biståndsprojekten någonsin”. Vietnam är numera världens näst största kaffeproducent! För DDR’s del blev dock lärdomen, att det tar några år för första skörden…

 

Ett, av flera, stora bekymmer för DDR var, att landet saknade i mångt och mycket råvaror, som kunde förädlas och exporteras. Visserligen hittades brunkol, som fick användas som ersättning för oljan, som Sovjet ströp leveranserna av. Miljöproblem i större skala gav också upptäckten av brytbart uran.

 

Den 18 mars 1990 hölls de första och sista (!) fria valen i DDR’s historia. På hösten samma år återförenades Tyskland. DDR’s tid var över.

 

Börjar med ett stort plus för de förträffliga kartorna i bokens inledning! Är inte helt ovan vid besök i Tyskland, men har svårt att hålla reda på den geografiska indelningen. 

 

Ett annat plus för boken är, att Hoyer har intervjuat personer, som ”var på plats” i olika DDR-skeenden. Intressant att höra hur man uppfattade bättre och sämre sidor av landet över tid.

 

Boken kan upplevas som lite trögläst i början, men jag vande mig vid den begränsade ”styckeindelningen” och texten flöt på. Mycket intressant och läsvärt om ”nutida historia”!

 

Ostrock är ingen avfart från Ostlänken! Det är ett begrepp på rockmusiken från DDR från 70-talet och framåt. Mycket förbjöds, dock. Bandet Silly bildades 1978 i Östberlin av Thomas Fritzsching (gitarr, sång) och Mathias Schramm (bas). Bandet utökades med bl a sångerskan Tamara Danz, vars röst betydde mycket för bandet. År 1983 kom deras singel ”Mont Klamott”, som blev genombrottet. Låten handlar om Berlin, där Grosse Bunkerberg, även kallat Mont Klamott, är rivningsrester från bombningarna under andra världskriget,

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0