Balanserade liv i obalans...

”En sista helg” låter ju lite ödesmättat och är en bok av australienska Charlotte Wood. Den gavs ut 2019, men kom först 4 år senare på svenska. Wood är prisad i hemlandet och här introduceras hon i Sverige.

 

Detta är absolut en sista helg för Jude, Wendy och Adele. De ska tömma deras kamrat Sylvies ”nära-stranden-hus” efter hennes bortgång. Dessa fyra damer har hängt ihop i ”alla tider”, men nu ”med en kvinna kort” ska huset tömmas och de ska stå ut med varandra än en gång.

 

De är i sjuttioårsåldern och har, trots vars och ens klart olika sidor, lyckats balansera kantigheterna. Vänskapen har behållits, även om det skavt emellanåt…

 

Hur går det här nu då? Ja, det är lite som Mikael Rickfors låt ”Dancing on the edge of danger”… En av damerna är mycket strukturerad, en annan har fullt upp med sin ”nära-döden-skraltiga” hund och den tredje är ostrukturerad och lever mest i sin avsomnade film-/teaterkarriär. Jag får känslan, att avsomnade Sylvie var kittet och kunde balansera denna kvartett. Men nu är hon ju inte med…

 

En, för mig, lite udda bok. Wimsigt, nästan ältigt emellanåt, blandat med intriger och kallt beräknade steg och syften, men jag läste vidare och färdigt! Är det så här människan är? Mask på? Hugg i ryggen? Hjärtlighet? Ytlighet? Lismande falskhet? Ändå en sorts kamratskap? Ja, hur uppfattar du det efter att ha läst ”En sista helg”?

 

Idag blir det mycket musik!!! Inte helt oväntat vill jag ha ”Dancing on the edge of danger” här. Mikael Rickfors gjorde den på albumet ”Kickin’ a dream” 1979. Här hör vi Sveriges bästa soulröst i en inspelning gjord på Sveriges Radio i april 2023. Ganska nytt m a o

 

I Angelica Alms lag i ”Så ska det låta” (febr 2013) ingick Rickfors och Mats Ronander. De gjorde en vacker version av Springsteens ”The river” med Mickes suveräna röst och Mallas bluesigt sköna munspel:

 

Rickfors och Ronander utökade med Dan Hylander och gästade Lotta på Liseberg den 30 juni 2014 med ett medley, Dans ”Skuggor i skymningen” följs av Mickes ”Vingar” inkl tjusigt Malla-solo! Vad mer kan begäras?

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0