Luring I 90-talets Ryssland...

Lena Einhorn har skrivit boken ”Kameleont” och den är, som hon säger, ”En dokumentär berättelse” om Vladimir Vladimirovitj Putin. Boken, som kom 2024, behandlar tiden efter hans mindre framgångsrika tid som sovjetisk KGB-agent i Dresden, Östtyskland, fram till, att han av Boris Jeltsin, utses till president i Ryssland. Från 1990 till 2000, är det decennium som beskrivs.

 

Det var med största tvekan Putin fick tjänsten i Dresden. Tvivel på om han hade kvalifikationerna och dessutom var han ju ogift! Inte bra för en spion! Han, som ville ha en tjänst i åtminstone Västtyskland, fick dock jobbet, men kom aldrig göra något större intryck där.

 

Efter Sovjetunionens fall och det tyska enandet kom han tillbaka till favoritplatsen Sankt Petersburg, men fortfarande utan att ”visa framfötterna”. Men efter hand blev det ”flitens lampa”, som gjorde honom ”synlig”. Han var inte speciellt social, höll sig för sig själv och iakttog… Betraktades som en genomärlig demokrat, trofast utan några större åtbörder och ”upptäcktes” av fler och fler. Fick högre och högre befattningar i Sankt Petersburg. En kylig, tålmodig, beräknande, iakttagande, manipulativ Putins karriär hade startat…

 

Geologen och politikern Marina Salje, som under sin tid i Sankt Petersburgs domstol anklagade Putin för korruption, beskrev honom som en ”kombination av ultra-nationalist och korrumperad byråkrat-furste, av tidigt tsar-ryskt snitt.”

 

Det händer fruktansvärt mycket i Ryssland under dessa 10 år. Förskräckliga händelser  -  personer med s k icke passande åsikter skjuts eller förgiftas. Journalister, politiska konkurrenter och oliktänkande jagas och dödas även utanför landets gränser.

 

Korruptionen är utbredd och den som vill berätta och/eller bekämpa får inget långt liv. KGB, numera FSB, slipper ingen undan och Putin omger sig gärna med kamrater från den grupperingen…

 

Lättläst bok om hur en människa kan dupera och i det dolda ta för sig, göra karriär och nå de högsta befattningarna. Inga stora tal stående på en stridsvagn (á la Jeltsin), men väl mycket agerande i det tysta som leder till mer makt och då kan man ju lätt glömma det där med ”demokrati”…

 

För mig var boken väldigt läs- och minnesvärd! Ett flertal bekanta namn dök upp och dessutom vad som hände med dessa personer…

 

Nikolaj Rimskij-Korsakov föddes 1844 i Tichvin, strax öster om Sankt Petersburg. Han visade tidigt en musikalitet, som fick honom till pianolektioner och den första kända kompositionen, ”Sadko”, kom 1867. År 1888 kom ett hans populäraste verk: ”Schererazade”, som refererar till huvudkaraktären i ”Tusen och en natt”. Här får vi höra ett avsnitt spelat av Asiya Abdrakhmanova (fiol) och Margarita Sipatova (piano):

 

”Humlans flykt”/”The flight of the bumbelbee” är ett stycke ur Rimskij-Korsakovs opera ”Sagan om tsar Saltan” med premiär 1900. Ett vackert litet stycke där humlans surr och flygkamp fångar lyssnaren, även i denna version med gitarr i stället för fiol eller piano. Kee Marcello och Europe lät så här live i London 1987. Vilket hantverk!!!

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0