Alla bär på en dröm...

På 1880-talet började svenskar fly fattigdom och svält i hemlandet för att skapa sig ett bättre liv i ett annat land. Ca 1,3 milj, dvs runt 28 % av Sveriges befolkning tog steget. Från byn Våmhus i norra Mora kommun reste 1905 bl a den då 18-årige Martis Jerk till USA. Han var född Karl Erik Vretman på Martisgården och flera av hans bröder kom att följa honom till landet i väster.

 

Väl i USA börjar han jobba i skogen, gruvorna eller vad som råkade dyka upp. En envis och händig kille, som regelbundet skrev brev hem och berättade om det, visserligen slitsamma, nya livet.

 

Boken om ”Busskungen. Svensken som grundade Greyhound” kom Kristina Lundell med 2014. Författaren berättar om livet för Martis Jerk och hans familj, samtidigt som hon företar en bussresa i nutid i Greyhounds spår. Intressanta paralleller med många år emellan.

 

Jerk byter senare namn till Eric Wickman och börjar ganska tidigt med att hyra en bil för att transportera folk mot betalning till deras arbetsplatser. Det ena ger det andra. Arbetsplatserna blir fler, liksom transporterna. Företag skapas, verksamheten växer.

Depressionen med hög arbetslöshet och senare andra världskriget följs av den ökande bilismen. Samhällsförändringarna är stora och påverkar givetvis företaget. I boken finns förändringarna, men jag överlåter åt dig att dyka in i händelserna.

 

Och så noterar jag att Greyhound bus startade i Hibbing, Minnesota. I Hibbing High Schools aula debuterade 1958 i en talangjakt en kille med en Little Richard-låt. Killen var uppvuxen i Hibbing och hans namn var Robert Zimmerman…  Han bytte sedermera namn…  Och håller fortfarande på med sin gitarr…

 

Bokens olika kapitel inleds med några rader ur olika låtar där ”Greyhound bus” ingår. Imponerande research, som visar att många artister sjungit om bussresandet, t ex Sam Cooke, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, Robert Johnson, ja, listan är tung och lång. Snacka om starkt varumärke!

 

Jag hade stor behållning av boken och är glad att jag beställde den på stadens bibliotek, som tog hem den från en av grannkommunerna!

 

Och så har vi ju ”vår egen” svenska buss-låt… med engelsk titel, men med svensk text… ”Greyhound bus”! Anders Glenmarks hitsingel från 1991 med text av Leif Käck.

 

“Bus stop” var en stor hit med Hollies sommaren 1966. Låten skrevs av en sedermera inte helt obekant Graham Gouldman. Han hade flera hitlistkompositioner för andra band, innan han 1972 bildade 10cc!

 

Stämsång och vackert gitarrsound var Hollies kännetecken. De var mycket populära i Sverige och åkte på folkparksturné 1966-9 och spelade bl a i Finspångs Folkets Park både 1966 och 1967. Vid besöket där 1966 skrev Graham Nash låten ”Clown”, som dök upp på bandets 5:e album ”For certain because”. Albumet kom ut i dec 1966, lagom till julhandeln…

 

Den här ”liveversionen” av ”Bus stop” är väl inte helt synkroniserad i bild/ljud, men visst är det en bra låt!

 

Alla bär på en dröm…   och ibland slår den in!

Landskrona BoIS – Malmö FF torsd 25 aug-16 i Svenska Cupen:   3  -  1   !!!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


What’s going on...

Författaren och journalisten Björn Kumm kom 2009 med boken ”Tito * Folkets diktator”. Jag har läst den i ett försök att förstå vad som hände i Jugoslaviens upplösning på 90-talet.

 

Josip Broz föddes 1892 i en kroatisk by nära Zagreb, som ingick i staten Österrike-Ungern. Värnplikten gjorde han i landets armé och kom, efter att tronföljaren Franz Ferdinand mördats i Sarajevo 1914, att bli frontsoldat mot Serbien. Broz sårades, tillfångatogs av rysk trupp och fördes som krigsfånge till Tsarryssland.

 

Vid ryska revolutionen i februari 1917 befrias Broz och hamnar i Omsk. Han gifter sig och blir pappa och ger sig av till hemlandet, som nu ingår i Serbien.

 

Broz arbetar hos en mjölnare, blir fackligt aktiv och engagerar sig i hemlighet i kommunistpartiet. Detta ger honom senare ett femårigt fängelsestraff. I mitten av 30-talet börjar han kalla sig Tito, som betyder ”du gör det”…

 

Tito tillbringar mycket tid i Wien, Paris och Moskva tills andra världskriget bryter ut. Nazityskland anfaller och det blir allt svårare att förstå allt som händer i Jugoslavien. F ö betyder ”jugo” söder/syd, så Jugoslavien är ”sydslavernas land”.

 

Språken och religionerna är flera och ger upphov till mycket elände under kriget, och, inte minst, på 90-talet när landet faller samman. En åldrande Tito klarar inte av att hålla ihop det brokiga landet och han avlider 1980.

 

Visserligen nämns det inte i boken, men nog är det märkligt, att det var diktatorer, som byggde upp turismen i Europa! Franco i Spanien, Salazar i Portugal och Tito i Jugoslavien…

 

Boken är inte helt lättläst, men intressant och ger många insikter. Kronologin och personförteckningen i slutet är en mycket bra repetition av boken, som rekommenderas, inte minst som påminnelse om och delförklaring till flyktingvågen på nittiotalet!

 

Musik med koppling till Jugoslavien för mina tankar till Mello 1974. ABBA tävlade och vann i Brighton och jag fastnade även för ett annat bidrag, som också var värt att lägga pengar på. Singeln var inte helt enkel att få tag i, men jag lyckades till sist! Låten, ”Moja generacija”, var Jugoslaviens bidrag, framfördes av Korni Groupa och kom på plats 12 av 17 deltagare. Och nu förflyttas du 42 år bakåt i tiden…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0