Scary monsters...

”Operation cobra” med undertiteln ”En fantastisk idé” är en bok som överraskar! Dan Hansén, forskare, och Jens Nordqvist, journalist, kom med denna verklighetsbaserade bok 2006.

 

Boken är alldeles för skrämmande för att återberättas, så jag håller mig till…  ”detta hade jag ingen aaaning om”!

 

En alldeles otrolig idé dyker upp i skallen på en person, som dessutom förmår att driva sin idé vidare med hot osv. I verkligheten! I 80-talets Sverige! Detta är Sveriges genom tiderna största utpressningsfall!

 

Skulle detta kunna hända igen? I dagens Sverige? Inte omöjligt…  Boken väcker onekligen rädslor och är svår att släppa!

 

Dagens överskrift är förvisso en albumtitel med David Bowie, men jag satsar ändå på en mjuk fin låt från 1980 med skotten Gerry Rafferty: ”The royal mile”. Låten fanns med på Raffertys fjärde album, ”Snakes and ladders”.

 

Lite av samma stämning, takt och ton hittar jag i ”We don’t talk anymore”, skriven av Alan Tarney från Tarney/Spencer Band. Gitarristen i Shadows, Bruce Welch, producerade och Cliff Richard sjöng och fick sin första Englandsetta sedan ”Congratulations” (1968). Cliff ”live” i ”We don’t talk anymore” (1979):

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


It was fifty years ago today...

”Märkligt” är en stillsam kommentar till varför en bok, som kom ut i USA 1965 och sålde runt 2.000 exemplar då, nästan 40 år senare blir en framgång och betraktad som litterär sensation. Jag har läst ”Stoner” av John Williams.

 

Boken beskriver bondsonen William Stoners liv. Han föddes 1891 på en liten gård utanför Booneville, Missouri. Livet på den lilla gården med dess torra torftiga jord är kämpig och, som enda barnet, så får han hjälpa till med arbetet  -  efter skolan och såväl helger som lovdagar.

 

Familjen är inte särskilt pratsam  -  bättre att lägga sin energi på brukandet av jorden… Men när William är ”gammal nog” för högskolestudier, så har pappan kommit fram till, att vid universitet i Columbia finns något nytt: Lantbrukshögskola! Passande för William, anser pappan.

 

Och så blir det! Flytt och studierna påbörjas, men störs påtagligt när USA:s deltagande i första världskriget gör att skolkamrater väljer att bli soldater och ger sig av till Europa. En äldre lärare säger, på tal om kriget, till Stoner: ”Den intellektuelle borde inte bli tvingad att förstöra det som han ägnat sitt liv åt att bygga upp.”

 

Men livet fortsätter! Och jag har svårt att slita mig från läsningen! Kan du? MEN, läs INTE förordet förrän efteråt!!! Det passar mycket bättre som efterord!

 

Detta är en oerhört välskriven bok! Beskrivningen av människor och miljö är enastående målerisk och omfångsrik  -  här ligger t o m Bertil Perrolfs (radiopratare på 1900-talet!) bildrikhet i lä! Jag fångades verkligen av boken och solstolen på den grekiska stranden i somras slapp inte undan mig för några längre stunder…

 

Ja, det är onekligen märkligt, att en bok befinner sig i tystnad i flera tiotal år och så helt plötsligt  -  succé! ”The Sounds of silence” fanns 1964 med på Simon & Garfunkels första album, som försvann i tystnad… Hösten 1965 gjordes en remix av låten och el-gitarr etc lades till, faktiskt utan Simon & Garfunkels vetskap! Det blev en singel. Och det blev en hit! Som dessutom fanns med på duons andra album, som kom 1966. Och blev starten på deras framgångsrika karriär. Så här lät ”The sounds of silence” från början:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


The sponsor takes it all...

Fredrik Backmans fjärde roman efter debuten ”En man som heter Ove” kom 2016 med titeln ”Björnstad”. ”Björnstad är en fiktiv plats”, läser jag, men påminner mycket om händelser i nov-dec 2017 i en annan sport i en skånsk stad… Men det kan vi ta en annan gång.

 

Enkelt uttryckt handlar boken om en plats, som står och faller med ortens ishockeylag! Framgångar och motgångar… ideellt arbete och avlönat arbete… ideellt stöd och sponsorer… stora och små sponsorer…

 

Och när det gäller större sponsorer, ska de då per automatik ha inflytande, större eller mindre, på laguttagningar etc? Förutsättningen för spel i A-laget är, att ha en storsponsor och/eller förälder i lagutskottet/styrelsen…?

 

Backman ställer i boken också frågan, om stjärnan i laget ska ha rätt att ta sig större friheter än den lite anonyma arbetsmyran, som kanske skapar förutsättningarna för att stjärnan ska kunna lysa…?

 

Och ska den där stjärnan i laget få ta sig stora friheter även utanför ishockeyrinken? Och, ja jag kan ställa många frågor!

 

Jag hade bekymmer att komma in i boken, med sitt lite flerscenaktiga upplägg, men en fjärdedel in i boken lossande det till sist. Och så var jag fast…

 

Kan verkligen rekommendera boken, men det kan krävas lite tålamod. Och, som sagt, jag fastnade! Och önskade mig och fick uppföljaren i julklapp!

 

Björnstad i all ära, men Björn är inte så tokigt heller! Som i en 50 år gammal inspelning med Slam Creepers av Beatles-dängan ”I should have known better”:

 

Sven Tumba blev 1963 för åttonde gången vinnare i ishockey-SM med Djurgården, fick silver i hockey-VM och sjöng in ”Ishockey-Polka” på skiva! Ett framgångsrikt år, eller hur?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0