Happy New Year...

Såg på biblioteket och lånade boken ”ABBA – The backstage stories” av Ingmarie Halling. Det var en nyutgåva 2018 av originalet från 2014 och innehöll lite mindre ”extravaganser” än den ursprungliga editionen.

 

Halling var kostymör hos ABBA och var med på turnéerna. Hon fick uppleva hysterin i bl a Australien och mycket annat runt ABBA. Boken är uppbyggd med text och bilder med ”ABBA-historiska” kommentarer av kännare Carl Magnus Palm.

 

Detta är en snabbläst bok om ett av musikhistoriens större band och dess turnéer, skivomslagsfotograferande, klädskapande etc etc. Helt ok bok, inte minst tack vare avbildade kontrakt och råd från Clabbe, Claes af Geijerstam, turnéljudministern och förre Ola & Janglers-medlemmen….

 

Senaste budet på utgivningen av ny ABBA-musik är ”till våren”! Två nya låtar har spelats in och medlemmarna påstås ha tyckt, att det var kul att jobba i studio igen. Och hur kommer vi tycka att det låter? Ja, vi får vänta och se.

 

”Som av en händelse” blir mitt val av musik denna dag: ”Happy New Year” med ABBA. Låten fanns med på albumet ”Super trouper” från 1980, medan singelutgåvan i Europa dröjde till millenieskiftet 1999. Lasse Hallström regisserade denna nyårsvideo med ABBA:

 

 

Go’ freda’ & Gott Nytt År!!!

 

Haj å Goodbaj!


Nu är det jul igen...

Fredrik Backman, Ove-författaren, ni vet, hade en berättelse publicerad i Helsingborgs Dagblad på julafton 2016. Året efter kom den i bokform.

 

Detta är en tunn liten bok med ett skeende i Helsingborg, författarens uppväxtstad. Boken innehåller också teckningar, så textdelen är inte så omfattande, men fylld av små korta berättelser/iakttagelser, som berör.

 

Snabbläst bok, som ändå manar till eftertanke.

 

Gasolin’ gjorde en ”juleplade”! En singel, ”Endelig jul”, kom 1977, året innan bandet upplöstes. Jag fastnade för skivan och köpte den när det begav sig. Här kommer den som en dansk läs-/sångövning! Äntligen Jul!!!

 

I Danmarks Radios Juleshow från 2012 sjöng Kim Larsen ”Dejlig er jorden”, en schlesisk folkvisa, även kallad ”Pilgrimssang”. B S Ingemann gjorde den danska texten i mitten av 1800-talet, medan C Bååth-Holmberg gjorde den svenska, ”Härlig är jorden”, 1884.

Här gör Kim Larsen sången ”på sitt sätt”  -  med själ och hjärta!

 

 

Go’ freda’ & Go’ Jul!!!

 

Haj å Goodbaj!


Har du sett Malmö, har du sett världen...

En skivhandlare rekommenderade (och hade till salu…) boken ”Summertime blues” (2012) skriven av Janne Goldman. Och jag köpte den…

 

Och läste nyss den. Boken ”händer” i Malmö i sista halvan av 70-talet och är, enkelt uttryckt, berättelsen om Fredrik. En ”händig” man, som ägnar sig åt allt från att vara musiker till att sköta en klubb.

 

Vet egentligen inte riktigt hur jag ska skriva om den här boken, men den är lättläst och värd att kolla in. De’ e’ ju ändå Malmö…

 

”Hans nåds testamente” på Malmö Stadsteater (numera Malmö Opera), gaveln på Sockerbolagets huvudkontor och en brandkårsutryckning  -  allt detta och mer därtill finns i filmen ”Malmö 1961”. Visserligen stämmer detta inte riktigt överens med bokens 70-tal, men det är ju ändå händelser för ”2 generationer” sedan…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Sitting on the beach of Muskö...

Professorn i underrättelseanalys vid Lunds universitet, Wilhelm Agrell, sammanfattar svensk underrättelse under knappt 50 år efter andra världskriget i nya boken ”Sprickor i järnridån”. Boken kom 2017 och har underrubriken ”Svensk underrättelsetjänst 1944-92”.

 

Jag har läst boken, men fattade jag allt jag läste? Eller jag missade något? Eller mycket?

 

Var det händiga entusiaster, som fick liv i det svenska hemliga arbetet med att hålla koll på vad som hände i omgivningen militärt i slutet på andra världskriget och därefter? Eller det fanns en befintlig bas att bygga vidare på om hotet utifrån, inte minst ifrån oron när ”järnridån” kom att skapas?

 

Jag tror jag väljer att nämna några händelser i stället:

 

Under 1943 hade britterna kommit fram till, att den tyska utvecklingen av ett raketvapen, t ex V2, var koncentrerad till Peenemünde vid Östersjökusten. Tyska provskjutningar gjordes mot Dagö och Ösel, dock kom en missil ur kurs i juni 1944 och hamnade i östra Småland. Vraket undersöktes och kunskaper förmedlades till britternas RAF. Samarbete inleddes och svenskarna startade den första signalspaningsstationen i Ottenby på Öland!

 

Hårsfjärdenjakten hösten 1982 visade på spår av bottengående undervattensfarkoster och blev en lika stor överraskning som V-vapnen knappt 40 år tidigare. Varken de tekniska systemen eller dess utveckling var känd eller förutsedd av svensk underrättelse… Liksom kring den strandande ryska u-båten U137 i Karlskrona var förvåningen stor.

 

Agrell beskriver också hotet om ”diversionsförband”, vars uppgift var att redan vara på plats i Sverige när ett anfall från öst inleds. Deras roll skulle vara att sätta viktiga samhällsfunktioner ur spel och på så sätt underlätta ett snabbt övertagande av vårt land…

 

Det kändes som en noggrann bok, om än lite omständligt förklarande emellanåt, där en sorts naivitet och oförmåga att nå en effektiv organisation lyser igenom. Och politikerna har svårt att greppa de interna militära tvisterna mellan marinen, flyget etc. Boken är läsvärd!

 

Och som av en händelse fångades 2 personer på Muskö-basen för ett par dagar sedan! Inne på det hemligaste sjömilitära området vi har i landet… turister… tillfälligheter… ja, det återstår ju att se, men det finns flera grupperingar/organisationer, som vill provocera/kolla de svenska ”reaktionstiderna”!

 

Ja, det blev en lång text, så då tar jag en lång låt också… det låter väl juste… Hittade den gamla bluesdängan ”Sweet home Chicago” live på Alpine Valley, Wisconsin, från den 26 aug 1990. På scenen är det Stevie Ray Vaughan och han bjudit in gitarrkliande brorsan Jimmie, Eric Clapton, Buddy Guy och Robert Cray… Och de har definitivt kul på scenen…  MEN, strax efter midnatt försvann i dimman helikoptern Stevie åkte med efter sin konsert… och hittades på morgonen störtad och Stevie död, någon dag före sin 36-årsdag

.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0