Tala om vart du ska resa...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

…och så flyger piloten dig dit du vill! Det är bra nära vad boken ” En bluffpilots bekännelse” från 2012 handlar om. Stefan Lövgren har hjälpt Thomas Salme och sammanfattat den senares 13 år i himlen. Boken beskriver vad detta handlar om   -   en ung flygintresserad grabbs kamp för lyckan att få flyga. En kamp för att, trots bristande formella meriter, få flyga stora passagerarplan! Egentligen en alldeles osannolik historia berättas med ett väldigt stort självförtroende av Salme själv. Historien är väl berättad och kryddad med spännande episoder.

 

När man kommit halvvägs in i boken tar medförfattaren Lövgren över. Han ger sig på att samla fakta och intervjua medarbetare till Salme och då kommer en annan sanning fram. Visserligen visar det sig att några flygbolag har brustit i sina rutiner för hur man har koll på kunskaperna hos sina piloter, men den viktigaste upptäckten är att Salmes berättelse är fylld av felaktigheter och överdrifter. Hans mytomani avslöjas   -   den hade tagit över Salmes liv. Man kan sammanfatta med: Hälften kunde varit nog!

 

Visst är det skrämmande att en sådan här mytomanisk person tillåtits att flyga stora plan med passagerare. Myndigheter och flygbolag blev lurade, men framför allt blev ju ett stort antal flygpassagerare lurade. Under 13 års tid lade passagerarna sina liv i händerna/spakarna på en man, som inte hade full kompetens att ta ansvaret! Skrämmande! Den här berättelsen borde inte varit möjlig att skriva!

 

Nä, om man skulle ta och göra som Mikael Rickfors… köpa ”Vingar” för pengarna (och så bortser vi från det flygbolag som han gjort reklam för)! Det blev en stor hit för en av Sveriges bästa soulröster 1989 och kanske gav den ett bidrag till fortsatt boende på gården Grymlings på Gotland. Gårdens namn blev namnet på bandet med hits som ”Mitt bästa för dig”, men det är en annan historia. Här får vi höra låten live inkl dragspel…

Och på tal om vingar, så fick Don och Phil Everly en liten önskan uppfylld 1984 när de höll på med ett nytt album, EB84. De ringde Paul McCartney och undrade om han hade en sång till dem och som gammal Everly Brothers-fan så levererade Sir Paul. Låten, ”On the wings of a nightingale”, blev en mindre hit i USA. Den här videon inleds med lite prat om låten.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Let’s get serious...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Nej tyvärr, dagens bok når inte upp till dagens rubrik. Anders Arhammars bok från 2013 om ”Mannen som tog sitt liv - på allvar” är en tunn, och lite udda bok, om en man som ”kapsejsat” vid en busshållplats i Stockholm.

 

Bussar komma, bussar försvinna, för att travestera en känd psalm. Mannen ligger kvar och vid några tillfällen stannar passerande personer till och samtal uppstår…  Samtalen blir i ett par fall till längre episoder i berättarens liv, men räcker de till en hel bok?

 

Boken har ett lite ovanligt och annorlunda sätt att berätta, men jag faller inte. Jag har svårt att beröras av detta. Boken är mycket lättläst, i dubbel bemärkelse   -   en riktig lättviktare man lätt klarar sig utan!

 

En passande låt till detta kan väl vara ”Weight of the world” med Ringo Starr live från Montreix Jazz Festival 1992. Med sig har han ett ”skapligt” band med sonen Zak Starkey på trummor. Andra bekanta namn i bandet är bl a Dave Edmunds, Todd Rundgren och Burton Cummings. Skönt sound och imponerande körsång!

Ringos son Zak trummade ju på i låten här ovan. Den som lärde honom spela trummor dyker upp på den här buss-låten: Keith Moon. ”Magic bus” från 1968 blev inte någon större hit för Who, men kan väl få knyta an till dagens bok i alla fall.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Fight Fight for your rights...

Fredag igen! Och dessutom fredagen den 13:e!!! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Thomas Thynanders bok, ”Swede * Svenskamerikanen som överlevde Pearl Harbour”, utkom  2011 och handlar om Emery ”Swede” Lundquists liv som sjöman i den amerikanska flottan under andra världskriget. Swede har sina rötter i Roslagen och är en av de som överlevde Pearl Harbour.

 

Boken är ganska välskriven och tar hjälp från Swedes dagböcker och berättelser. Den har en bra tidsmarkering och det är lätt att följa vedermödorna för sjömännen under de olika faser och fasor de tvingas gå igenom i sin kamp för att vinna kriget mot, framför allt, japanerna i Stilla havet. Många långa resor från varma trakter till Alaska och många oroliga dygn med hot som flytminor och torpeder, men även dagar med permission, då man kan koppla av med sköna bad på någon varm och vacker ö. Boken är spännande och klart läsvärd!

 

Musik till denna bok om överlevnad i ”sällskap med ond bråd död” poppar inte upp helt spontant, men varför inte ta ”Heaven and hell” med The Who live från Isle of Wight, 1970. Titeln kan väl spegla ”Swedes” vedermödor.

”Swede” var ju en överlevare i allt det förskräckliga och då går tanken till namnet på det band som 1982 fick en stor hit med låten ”Eye of the tiger”   -   Survivor! Låten skrevs av bandet på uppdrag av Sylvester Stallone, eftersom han inte fick tillåtelse att använda ”Another one bites the dust” av Queen till filmen Rocky III.

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Ta av dej skorna...

Så är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Det är en ganska märklig historia Diablo Cody berättar i sin bok ”Den osannolika strippan” från 2006. 24 år gammal lämnade hon storstaden Chicago och flyttade till Minneapolis. Hon skaffade sig jobb på en reklambyrå, men började tycka att livet var lite enormigt och kom på att hon borde börja strippa…

 

Och pojkvännen, som just separerat från sin dotters mamma, samtyckte och stöttade det hela. Strippandet blev inte till en omedelbar succé, hon var några år äldre än konkurrenterna och kanske inte riktigt så vig…  kanske inte så djärv heller.

 

Hon byter strippklubb några gånger. Efter hand börjar hon tjäna pengar också. De räcker till att köpa en ny bil. Hon lämnar reklambyrån. Och till slut har hon jobbat ihop så mycket pengar att hon och hennes pojkvän kan bli husägare. Men hon tröttnar till slut och lämnar strippandet bakom sig och övergår till skrivandet och har bl a knåpat ihop manuset till filmen ”Juno”. Hon fick en Oscar för det!

 

Väldigt lättläst bok med ett bra flyt i språket, men visst är det en udda historia vi får oss till livs! Snacka om extraknäck! Som blev till ett ”helknäck” som helnäck, skulle jag kunna skriva. Man nästan undrar om det hela har hänt.

 

Kanske inte någon av mina ”Tio-i-topp”-böcker, men väl en av ”Hot-100” eller tätt intill!

 

1958 spelade David Rose och hans orkester in ”The stripper”. Låten blev 1962  signaturmelodin till det nystartade radioprogrammet Kvällstoppen och den hängde med till nedläggningen 1975.

En annan ”avklädd” låt är Benny Anderssons ”Allt syns när man är naken” med texten skriven Björn Ulvaeus. Här får vi se den live från TV ”Moraeus med mera” den 18 sept 2011.

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0