Nej, jag ångrar ingenting...

Vilken tur att jag hittade Parisboende Britta Röstlunds debutroman på biblioteket! Boken ”Vid foten av Montmartre” kom 2016, men först nu blev jag varse den.

 

Redan i inledningen kommer första överraskningen! För egentligen ligger Mancebos lilla speceriaffär inte riktigt vid foten av Montmartre! Men ganska nära…

 

Och så fortsätter berättelsen om Mancebo och hans familj, släkt och affärer. Och så får han ett uppdrag av kvinnan, som knackade på porten efter stängningsdags…

 

Samtidigt sitter en annan kvinna på ett café och kämpar med sin journalistik och får ett jobbförslag…

 

Den ena hemligheten efter den andra kommer upp i ljuset efter hand som berättelsen går vidare… ”Things ain’t what they used to be”, som i den fina Ellington-dängan!

 

Hur lyckas man som författare ”följa upp” en sådan här suverän debutroman? Ja, det återstår väl att se, för den har inte kommit än. Läs och fångas av denna härliga berättelse!!!

 

Anita Lindblom hade redan 1961 spelat in en av Edith Piafs hits, ”Non je ne regrette rien”, innan hon 1973 gjorde ett helt album med Piaf-låtar. För mig var det ett riktigt bra album, där Lindblom lämnat schlagersjungandet för sång med djupare inlevelse. Tyvärr hittar jag inget på Youtube från ”…sjunger Edith Piaf”, så jag får nöja mig med ”Nej jag ångrar ingenting” från en EP 1961… Texten skrev Stikkan Andersson och Sven Olof Walldoffs orkester spelade till Anita Lindbloms ”Piafska” röst:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


We were sad of getting old...

Adele, med den maffiga rösten, har väl ingen kunnat undvika! Jag har läst boken om ”Adele” skriven av Sean Smith, min pocketutgåva kom 2017.

 

I maj 1988 fick nittonåriga Penny i Edmonton, Middlesex, en dotter och de fick bo på ett hem för ogifta mammor i Finsbury Park. Pappa Marc var fönsterputsare i en annan stad. Mormor rycker in och hjälper till.

 

Fyra år senare smugglas lilla Adele under mammans rock in på en konsert med The Beautiful South, det blev första konserten för den nyblivna Tottenham-bon. Året efter blir det en konsert med The Cure, som blir ett favoritband.

 

Jag tänker inte bidra med hela Adelestoryn, men det är mycket flyttande! Mamman är en central person, men även mor- och farföräldrar hjälper till att styra upp det hela.

 

År 2002 kommer hon in på Brit School i Croydon och musikvägen påbörjas. Och framgångar i skolan ger möjligheter och förhoppningar även utanför!

 

Jag läser med en blandning av ”jaså” och ”aha-igenkännande” efter hand som hennes liv och karriär går vidare. Blir ibland lite fundersam på författaren…  ibland känns det som att han verkar ha medlemskort Nr 1 i Adeles fanclub…

 

Boken är stundtals lite onyanserad och okritisk. Ändå läser jag vidare och konstaterar, att Adele jobbar hårt för att hitta en stil och en idé om vad som ska sjungas. Och hur. Så, även om jag hyvlar av lite av författarens rosor, så känns det som att hon håller på att skapa sig ett bra artistliv. Kanske t o m att bli en förebild!

 

”When we were young”, av Adele tillsammans med Tobias Jesso Jr, kom som singel 2016, men fanns redan på albumet ”25” (2015). En stark soulballad framförd med Adeles sedvanliga energi! Här hör/ser vi den i en s k ”live-in-studio”-spelning:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


“Storebror”/grannen ser dig...

Första utgåvan av denna bok publicerade Jens Gieseke redan 2001, men efter att mer uppgifter framkommit, så blev det en reviderad utgåva och nu 2017 är den på svenska: ”STASI * Östtysklands hemliga polis, 1945-90”.

 

Ministeriet för statssäkerhet (MfS, mer känt som Stasi, Staatssicherheit) bildades 1945 efter den sovjetiska förlagan och kom i det långa loppet vara mer trogen sin förlaga än förlagan själv! Den ”sovjetiska” delen av forna Tyskland skulle byggas upp efter andra världskriget, liksom att de andra segrarmakterna skulle få övriga Tyskland på fötter igen. Och så föddes DDR och BRD! Och då blev säkerheten en viktig punkt på agendan.

 

Men 40 år senare var DDR/Östtyskland på konkursens brant. Trots märkliga vapenleveranser till båda stridande parterna i t ex Mellanöstern, så var statens pengar slut. Man kunde inte ens importera kaffe! Pengarna var slut, även om jag tycker mig kunna skönja ett visst stöd från Västtyskland… Landets produktion av t ex bilar, mat etc var av usel kvalitet och svår att exportera…

 

Men Stasi kunde fortfarande avlöna sina anställda… Och när landet kollapsade så hann man bara förstöra delar av de gigantiska arkiven…

 

Saxat ur boken:

I slutet på 80-talet gick det 1 polis-/säkerhetsman per 77 DDR-medborgare, medan det var 1 per 241 BRD-medborgare, dvs 3 gånger så många i DDR!

Ett par, för mig obekanta, revolter i DDR i början 50-talet slogs brutalt ner!

KGB hade klara planer för ”under-cover-krigföring” redan i början på 70-talet (och de verkar inte bortglömda idag heller, eller hur Trump…)  -  Stasi hakade på och skapade en 3 790 sidor tjock ”handbok” i ämnet… Där får man veta att likvidering kan ske ”genom att skjuta eller sticka ihjäl, bränna upp, sönderspränga, strypa, slå ihjäl, förgifta, kväva.”. Tydligt!

Stasi kunde 1989 avlyssna 20 000 telefoner samtidigt! I Östberlin!

Detta är bara enstaka exempel, mer finns i boken. Hakan trillar titt som tätt ner mot bröstet av förvåning!

 

Men det var ingen lättläst bok, tyckte jag! Men borde ändå läsas av t ex Jonas Sjöstedt… boken visar ju på kommunistiskt styressätt och dess framgångsmöjlighet…

 

Boken, med sina väldigt långa meningar, som då och då behövde repeteras, var inte lämpad för slöläsning. Kändes nästan som, att detta var en högskoleuppsats, med all sin noggrannhet och noter/källanvisningar. Den visar på diktaturens livsvillkor och den gigantiska övervakningen DDR-medborgarna utsattes för, liksom den misstänksamhet som följde därav. Mycket läsvärt, men ha tålamod!!!

 

Ja, hur väljer jag musik till ett helt lands styrandemisslyckande? Riktigt svårt, så jag tar en låttitel till min hjälp: ”Fantasy island”, som rakt inte har ett politiskt buskap och är den näst sista singeln av Göteborgs stolthet, Tages. Den kom för precis 50 år sedan, dvs maj 1968. Filmen till låten är också fantasifull, tyvärr är den inte i färg:

 

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Läst, men inte förstått...

Jag läste och jag läste… jag läste ”Vattenplöjaren” av Libanon-födda, men Paris-boende, Hoda Barakat. Boken kom 2001.

 

Och jag läste… men var villrådig vid bokens slut. För mig var detta en bok om tyghandlarens son i Beirut som berättar om tygets och garnets världshistoria för en tänkt flickvän! Aldrig läst något liknande  -  och inte fattade jag meningen med boken!

 

Visserligen en vackert beskrivande bok, men, ärligt talat och för att travestera Wilmer X: Jag var ”för dum för…” denna bok!

 

Ska genast kasta mig över en annan bok och hoppas på att jag begriper den!

 

Eftersom jag inte begrep boken, så kan jag lika bra välja musik utan bokkoppling… Med en   sånginsats i topp! Undrar om Celine Dion vågar sig på en duett med Tommy Körberg fler gånger… En kanoninsats i ”Beauty and the beast” live! Lyssna och njut:

 

 

Go’ rö torsda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Om man ser de’ lide grann från ovan...

Ojojoj, är nog det minsta man kan säga om historikern och ”Fråga Lund”-deltagaren Gunnar Wetterbergs bok ”Skånes historia del III” med den fyndiga undertiteln ”1720-2017”. Med sina nästan 700 sidor har författaren lyckats få med både flyktingvåg och nedlagda sockerbruk…

 

Låt mig plocka några bitar, som jag inte hade full koll på:

På 1700-talet var Ystads hamn större än Malmös! Djupare och lättare att lägga till gjorde att trafiken var större. Det var inte bara postbåten till/från Stralsund, utan även frakter av djur, salt etc.

 

Rutger Mackleans revolutionerande tankar om att ”spränga” byarna för att ge bönderna mer samlade odlingsytor var en stor förändring, som även påverkade dagsverkesskyldigheten gentemot godsen. Boken ger en bra beskrivning av det hela, liksom varför Hagestad, på Österlen, inte skiftades.

 

Wetterbergs beskrivning av de skånska järnvägarnas uppgång och nästan fall är givande, även om Lachmanns kupp på Söderslätt saknas.

 

Industrierna inom verkstad och livsmedel startas, men i många fall hinner de avslutas också. Här blir jag påmind om att Kockums var ett av världens största varv, att SAABs fabrik i Malmö producerade i mindre än två (!) år, att betsockerindustrin har reducerats till en fabrik, att gruvindustrin är borta, att…  ja, exemplen är många!

 

Macklean undervisade om växelbrukets fördelar, men grundade även 2 folkskolor!

 

Sveriges första affärsbank, Skånska Privatbanken, startades av 3 köpmän i Ystad 1831. Efter alla år och fusioner, så är det nu SEBanken!

 

Ja, det finns mycket att hämta i den här boken! Och den är inte svårläst, även om det fanns några avsnitt, som jag skummade/läste  -  allt är ju inte lika intressant. Dock en läsvärd bok, något för kommande långhelg?

 

Peps, Edvard, Perikles och Lasse Stefanz tillhör ju den skånska musikhistorian, liksom Birgit Nilsson, Sten Broman och Lars-Erik larsson. Och fler därtill, som Afzelius, Wiehe och Östen… Och så väljer jag Peps! I en liveinspelning av låten ”Bring it on home”, skriven av Willy Dixon, men även omarbetad/stulen av Led Zeppelin till deras andra album 1969. Peps har med sig sin gamle vapendragare Bosse Skoglund på trummor, några blåsare och ett eget munspelande, som bara är så bra! ”Bring it on home”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Good Maj!


RSS 2.0