Livet i en boklåda...

Dagböcker i bokformat har vi skådat flera exempel på genom tiderna, inte minst Anne Franks. Därtill har vi skurhinksrapporter och Lundellska Vardagar. På biblioteket såg och lånade jag ”En bokhandlares dagbok” skriven av Shaun Bythell (2017).

 

Bokhandeln finns i skotska småstaden Wigtown och räknas som Skottlands största antikvariat. Trots näthotet från bl a Amazon, så har staden på senare år blivit ”bokstaden” med både bokfestival och flera antikvariat.

 

I Bythells dagbok får vi följa allt från dagskassan till antalet besökare i hans affär under en ettårsperiod runt 2014. Vi får veta mer om både hans kunder och anställda  -  och det är kanske inte de mest vardagliga personligheterna.

 

Varje ny månad i boken inleds med ett citat ur George Orwells essä från 1936, ”Bookshop memories”. Utdragen kommenteras av Bythell, som berättar hur han uppfattar bokhandelsvärlden nuförtiden.

 

Detta är en kul och lite annorlunda bok. Jag gillade den i all sin enkelhet.

 

Givetvis återkommer jag nu till ”Paperback writer”, singeln från 1966 med Beatles. Låten skrevs av Paul McCartney och blev listetta! Här hör vi den med McCartney live från en konsert i New York 2009 med några extra takter:

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Ystad lockar...

”Spänningsroman” står det på omslaget till Karin Alfredssons bok ”Sista färjan från Ystad” (2019). Jag blev nyfiken och lånade boken. Ystad var ju nämnt…

 

Syskonen Therese och Stefan är syskon. Och de är fyllda av lurigheter. Och kreativiteten flödar. Riktigt fantasifull berättelse, tycker jag, utan att vilja avslöja för mycket.

 

En lättläst och underhållande bok i bra tempo med tydliga personligheter. Läsvärd.

 

I Midsommartider är det väl lämpligt att lyssna på Snowstorm, eller hur? De hade ju sin stora singelhit 1980. Här gör gruppen, med delvis ny besättning, en spelning i Mellerud 2016 och får till ett skapligt gung i sin ”Sommarnatt”:

 

 

Go’ & Gla’ Midsommar!!!

 

Haj å Goodbaj!


Visste du detta om andra världskriget...

Ständigt dessa böcker om andra världskriget! Och flera av dem är läsvärda, som t ex ”Okända fakta om andra världskriget” av Niclas Hermansson och Peter Ryberg (2018).

 

Redan i förordet finner jag ett par synnerligen tänkvärda rader: ”Hade axelmakterna segrat hade stora delar av världen, teoretiskt sett hela världen, underkastats en närmast medeltida ordning med förtryck, våld, tortyr, utsugning, slaveri och folkmord.”

 

Författarna har siktat in sig på enskilda händelser och lämnat krigsanalyserna i övrigt åt andra. Bokens kapitelrubriker, t ex ”Människorna”, ”Maskinerna” och ”Händelserna” ger snart en uppfattning om bokens innehåll.

 

Nu kan jag läsa om Nordstern  -  Hitlers tänkta metropol vid Trondheimsfjorden. Det fanns långtgående planer på bygget av denna stad och Albert Speer utsågs till projektledare, men det kom aldrig längre än till några betongfundament.

 

Experiment med atomkraft gjordes även i Tyskland, där världens första olycka inträffade i juni 1942, då man misslyckades med att kyla en ”uranmaskin”. Brand uppstod och varade i 1 ½ dygn med strålning som följd, men hur mycket kunde inte mätas. Instrumenten var inte så väl utvecklade.

 

Axelmakterna, Tyskland, Italien och snart även Japan, hade planer på att involvera Sovjetunionen  -  för att efter kriget kunna dela upp världen i 4 delar. Så blev det dock inte, -eftersom Hitler valde att i stället anfalla Sovjetunionen.

 

Boken är fylld av saker, som jag sällan hört om tidigare. Den gör också ett tappert försök, att få läsaren att inse omfattningen av grymheterna i Europa, Asien och Afrika, men även i Australien. Dödandet och lemlästandet av civila och soldater i och utanför krigandet var sanslöst och nästintill omätbart, men författarna gör verkligen ett försök att ge insikt. Läsvärd bok.

 

Förresten, idag den 13 juni är det precis 75 år sedan en tysk V-2-raket (nr 4089) exploderade i luften nära Bäckebo utanför Nybro. Inga människor kom till skada. Raketen avfyrades från basen i Peenemünde och var förmodligen avsedd att ”landa” på Bornholm.

 

Ingen musik associerande till ovanstående text dyker upp i mitt huvud, så vad göra? En duo från Schweiz! ”Mozart Heroes” kallar Chris och Phil sig och spelar här ”Thunderstruck”, AC/DC’s gamla storhit, på cello och gitarr. Inte alls oävet, eller hur?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Majken fyndar på Skillingestranden...

”Majken minröjaren” lät onekligen som en spännande titel på en bok. Karin Brunk Holmqvist är författare till boken, som kom 2017. Baksidestexten påstår, att författaren tillhör de mest lästa i Sverige.

 

Jag lånade boken på biblioteket och kom ganska snabbt igenom den och historien om Majken, Sixten och deras barnbarn Sara, grannen Ossian och de andra i Skillinge, på Österlen.

 

Ossians hus verkar helt plötsligt övergivet, hans cykel är borta och Missing People börjar leta. Sven går en målarkurs och blir betagen i kursledaren. Mataffären råkar ut för ett rån och Majken hittar ett konstigt föremål på stranden.

 

Ja, historierna är flera och skvallret minst lika mycket…

 

Detta är den andra boken av Brunk Holmqvist jag läser och den fångar mig lika lite som förra försöket. Alldagligt svammel, som jag inte riktigt dras med i, roade mig inte den här gången heller. Men hon har ju många andra läsare, så hon klarar sig säkert utan mig…

 

I Skillinge bor inte bara Majken… Bland övriga kändisar kan nämnas Nils Landgren! Hans soloalbum från 2002, ”Sentimental journey”, innehåller bl a låten med samma namn. Den skrevs 1944 av Les Brown, Ben Horner och Bud Green och blev en hit 1945 med nyligen bortgångna Doris Day. Landgrens version är, trots avsaknaden av rörliga bilder, fullständigt lysande, eller hur?

 

 

Gla’ Pingst!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0