Visste du detta om andra världskriget...

Ständigt dessa böcker om andra världskriget! Och flera av dem är läsvärda, som t ex ”Okända fakta om andra världskriget” av Niclas Hermansson och Peter Ryberg (2018).

 

Redan i förordet finner jag ett par synnerligen tänkvärda rader: ”Hade axelmakterna segrat hade stora delar av världen, teoretiskt sett hela världen, underkastats en närmast medeltida ordning med förtryck, våld, tortyr, utsugning, slaveri och folkmord.”

 

Författarna har siktat in sig på enskilda händelser och lämnat krigsanalyserna i övrigt åt andra. Bokens kapitelrubriker, t ex ”Människorna”, ”Maskinerna” och ”Händelserna” ger snart en uppfattning om bokens innehåll.

 

Nu kan jag läsa om Nordstern  -  Hitlers tänkta metropol vid Trondheimsfjorden. Det fanns långtgående planer på bygget av denna stad och Albert Speer utsågs till projektledare, men det kom aldrig längre än till några betongfundament.

 

Experiment med atomkraft gjordes även i Tyskland, där världens första olycka inträffade i juni 1942, då man misslyckades med att kyla en ”uranmaskin”. Brand uppstod och varade i 1 ½ dygn med strålning som följd, men hur mycket kunde inte mätas. Instrumenten var inte så väl utvecklade.

 

Axelmakterna, Tyskland, Italien och snart även Japan, hade planer på att involvera Sovjetunionen  -  för att efter kriget kunna dela upp världen i 4 delar. Så blev det dock inte, -eftersom Hitler valde att i stället anfalla Sovjetunionen.

 

Boken är fylld av saker, som jag sällan hört om tidigare. Den gör också ett tappert försök, att få läsaren att inse omfattningen av grymheterna i Europa, Asien och Afrika, men även i Australien. Dödandet och lemlästandet av civila och soldater i och utanför krigandet var sanslöst och nästintill omätbart, men författarna gör verkligen ett försök att ge insikt. Läsvärd bok.

 

Förresten, idag den 13 juni är det precis 75 år sedan en tysk V-2-raket (nr 4089) exploderade i luften nära Bäckebo utanför Nybro. Inga människor kom till skada. Raketen avfyrades från basen i Peenemünde och var förmodligen avsedd att ”landa” på Bornholm.

 

Ingen musik associerande till ovanstående text dyker upp i mitt huvud, så vad göra? En duo från Schweiz! ”Mozart Heroes” kallar Chris och Phil sig och spelar här ”Thunderstruck”, AC/DC’s gamla storhit, på cello och gitarr. Inte alls oävet, eller hur?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0