Love, love me do, you know...

Drygt 55 år efter att han mördades kom det (ännu) en bok om John F Kennedy! Skriven av Lars-Åke Skagegård efter att han gift in sig i släkten von Post. ”Kennedys val” kom 2019 och har undertiteln ”Baserat på en sann historia”.

 

Släktkopplingen är Gunilla von Post, vars namn dök upp i auktionssammanhang för några år sedan. Delar av hennes brevväxling med blivande senatorn och presidenten John F Kennedy var till salu!

 

De hade träffats på Franska Rivieran 1953. Då var von Post 21 år gammal, medan Kennedy var 36. Kärleken slog till! Det blev nu brevväxling, som jag nämnde, men det blev även till möten. JFK tillbringade flera dagar i Båstad, men även en övernattning på Ruuthsbo, strax väster om Ystad!

 

Pappa Joe Kennedy hade redan stakat ut vägen för sina pojkar Joseph, John, Robert och Ted. De skulle nå långt i politiken, men äldste sonen Joseph försvann under ett hemligt flyguppdrag mot Tyskland 1944, så John fick ta över politikermålet.

 

Men för att nå målet, så måste man ju vara gift… så resonerade pappa Joe. Han kom fram till att Jacqueline Lee Bouvier var en passande partner till sonen. Och så blev det! Men JFK hann träffa von Post och där fann han kärleken, till skillnad från i pappans förslag.

 

Efter ett par års äktenskap tog John upp med pappan, att hans kärlek fanns i Sverige och kunde tänka sig en skilsmässa. Pappan blev helirriterad och föreslog, att hus och arbete kunde skaffas till von Post och så kunde hon bo där. Det köpte, framför allt, von Post inte.

 

En skilsmässa skulle för JFK betyda att hans politiska karriär skulle raseras, men att ha en älskarinna var helt ok, enligt den katolska pappan. JFK är f ö den hittills enda katolska presidenten i USA!

 

Detta är faktiskt en sann kärlekshistoria, men med ett olyckligt slut för Gunilla von Post. För JFK var det ”bara att lyda” pappan! Välskriven och fyllig berättelse om Kennedys och den styrande och manipulerande pappan Joe. Svårt att slita sig från denna bok. Mycket läsvärd!  

 

John F Kennedy mördades den 22 november 1963 och, som av en händelse, släppte Beatles sitt andra album, ”With The Beatles”, samma dag! Onekligen märkligt med både detta ”jätteminus” och ”jätteplus” samma dag. Med tanke på bokens innehåll, så väljer jag då ”All my loving” från ”With The Beatles”. Fantasifullt, eller hur? I februari 1964 medverkade bandet i Ed Sullivan Show i USA och då lät det så här:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Skiftarbete eller skifte på arbetet...

”Nej och åter nej” är norska Nina Lykkes tredje bok. Den utgavs 2016, tror inte riktigt på författarens copyright-år 2106, som det står i boken… Lykke är född 1965 i Trondheim, men bor i Oslo.

 

Detta är en bok om Ingrid och Jan och deras långa äktenskap, som efter hand övergått i

en sorts rutinmässig tradighet. Lykke har en beskrivning i meningen: ”När man nått en viss ålder har man redan sagt allting”. Tradigt, eller hur?

 

Ingrid är lärare och Jan jobbar på ett departement och de har barn, två pojkar, som efter avslutad skolgång bor hemma. Servicen och omhändertagandet hemma är ju inte så dumt…

 

Jan blir befordrad till departementschef. Där jobbar även 15 år yngre Hanne, vars kompisar bildar familj  -  den ene efter den andre. Hanne hinner med flera förhållanden, men tröttnar ganska snabbt på pojkvännerna och deras vanor/ovanor. De blir fort tradiga…

 

Ja, mer än så behöver jag nog inte skriva om denna bok om otrohet.

 

Tja, detta är en något så när läsvärd bok om ett medelålders par i medelklassen, där känslor och spänning i livet tunnats ut och slipats av. Förändringar, som leder vidare i oanade riktningar. Snabbläst.

 

Det finns en låt vid namn ”Change partners”, skriven av Irving Berlin och insjungen av bl a Frank Sinatra, men den har jag redan haft med. Så kom jag att tänka på programmet ”Opopoppa” från 1971 där Björn Skifs skojade om att byta Partner, dvs motorsågen… Sedan sjöng han ”Change partners”, skriven av Stephen Stills. Jag hittade inga rörliga bilder på detta, men däremot en livelåt med Marsfolket! Ett band, som vad jag kan se, bara gjorde 1 enda skiva  -  en singel 1971: ”Maria Maria” med ”The hunter” på baksidan. Skifs sjunger och spelar orgel i bandet. De övriga är Claes af Geijerstam, Janne Schaffer, Björn Linder, Ola Brunkert och Bosse Häggström. Den senare kom att ersättas av Mike Watson inför en turné. Mycket musik i detta gäng! Varför blev det inte mer musik? Vad jag kunnat komma fram till, så heter låten på videon ”Revival (Love is everywhere)” och är en Allman Brothers Band-låt från 1970. Hoppas det är korrekt, men bra är den!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Härifrån till... Lofoten…

Vid 6 års ålder kom författaren Sigrid Combüchen till Sverige från Solingen, Tyskland, och har tidigare skrivit bl a om en tysk familj och dess relation till nazismen. År 2017 kom boken ”Sidonie & Nathalie – Från Limhamn till Lofoten”, som knyter ihop huvudpersonernas flykt från krigets Europa till Sverige.

 

Sidonie och Nathalie råkar mötas ”i flykten”, så att säga, och fortsätter tillsammans, trots att de egentligen inte vill. De delar på sig, men lyckas agera räddare när endera parten råkade i bekymmer med hälsa, pengar etc.

 

Boken pendlar mellan 1944-45 och sextio år senare. Många länder passeras under flykten och via Danmark når de Sverige. Combüchen skriver: ”I Sverige råder ordning. Det är lätt att förakta ordning. Det är det folk inte förstår när det är ordning: den tar tid att skapa och ingen alls att rasera.”

 

De två flyktingarna lyckas dock ta sig fram till jobb, resor, nya jobb och kommer i krigets slutfas till Lofoten, Norge. Jag ska inte avslöja mer händelser än så av denna fiktiva, men händelsemöjliga bok.

 

För mig krävde boken ganska stor koncentration. Den är skriven på ett sätt, som gjorde att jag tyckte jag behövde vara ganska noggrann i min läsning för att inte missa nyanserna. Välskrivet och väl värt att läsa.

 

Låtvalet blev, men tanke på resandet i boken, ganska enkelt! En norsk-dansk-svensk trio framför ”Lys og varme”: Åge Aleksandersen, Lars Lilholt och Björn Afzelius, varav den förste skrev låten 1984. Den här versionen tycks komma från Aleksandersens album ”Mit Danske eventyr” (2000). Stämningsfullt och oerhört vackert! Inte ett öga torrt!!!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Gruvlig hämnd...

Och så, ännu en bok med polisen Anna-Maria Mella och juristen Rebecka Martinsson. Den senare har nu lämnat advokatbyrån i Stockholm och blivit kammaråklagare i Kiruna. ”Till offer åt Molok”, skriven av Åsa Larsson, kom 2012 och är den femte (och sista?) i serien. Molok är en gud i Bibelns Karthago och namnet på offer av barn och djur.

 

Den unga och nyblivna lärarinnan får sin tjänst i Kiruna och tar tåget dit upp med stor förväntan. Hon finner snart en jämnårig flicka, som är hushållerska hos disponenten i ett av gruvbolagen och han ordnar ett boende till dem båda.

 

Snart utkristalliserar sig en släktkrönika med start i 1910-talets nybyggarsamhälle, Kiruna. Tidigt ville ortens styrande få stadsrättigheter för municipalsamhället, vilket skulle göra, att skatteintäkterna från t ex gruvbolagen, skulle stanna i bruksorten och inte försvinna till huvudkontorsorten, dvs Stockholm.

 

Disponenten lever ensam, men är ofta på resande fot, inte minst när första världskriget startat och många företag och länder vill köpa järnmalm till sina krigsindustrier. Gruvfogden styr och ställer i företaget och är inte att ”leka med”… Inte minst när disponenten är på resa…

 

Händelserna på 1910-talet löper parallellt med skeendena runt 100 år senare. Och dramatiken är stor…

 

Detta är nog den bästa av böckerna i Åsa Larssons serie. Språket är oförändrat väldigt målande. Beskrivningarna av natur, ansikten m m är imponerande. Det är lätt att se snön, vägarna, träden osv framför sig. Jag läste med stor nyfikenhet.

 

Järnmalm och sten  -  vad passar då bättre än Drafi Deutscher med ”Marmor, Stein und Eisen bricht”, som 1965 blev hans stora hit. För den engelskspråpkiga marknaden sjöng han in den även på engelska med titeln ”Dum dum (Marble breaks and iron bends)”. I Sverige blev det dock det engelska bandet Deejays version som slog bäst.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0