“Bill” me up, buttercup...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Men först: Det kom en faktura! Det gör ju det lite då & då…  Den här fakturan kom från Transportstyrelsen. Jag passerade Göteborg på motorvägen på väg norrut en fredagsmiddag i oktober. Och blev fakturerad 8 (ÅTTA) kronor för denna min förbifart!

 

Som ekonom är man ju nära sammanbrott när man tänker på vad denna faktura kostar att administrera för Transportstyrelsen och Göteborg…

 

Hur blev denna helkorkade Göteborgs-idé verklighet? Jag hade förstått det hela om man lade vägtullar på körningar in mot/i centrum, men här handlar det om en ren förbifart! Dessutom finns det inget alternativ, om jag inte vill köra via Borås, förstås…

 

På lördagen däremot, vek jag av från motorvägen och in till Valhalla IP för att titta på fotboll, men på lördagar/söndagar är vägtullen avstängd…

 

Fakturan kommer givetvis att betalas, den motsvarar väl en halv påse (h)julgodis eller så, får väl se vad jag nu får dra in på… 

 

Kan ju alltid ta en tur till en loppis… Hittade där f ö ”Mina olympiska vinterspel” av Torsten Ehrenmark. Boken kom för 30 år sedan och det har timat ett antal olympiska vinterspel under dessa år. Det kan jag väl stå ut med, men det stora problemet är, att sättet att skriva och uttrycka sig liksom själva berättandet har förändrats. Och detta gör att det blev ett meningslöst tradigt läsande.

 

Jag har alltid varit en ”fan” av Ehrenmark och gillat hans böcker och, inte minst, hans prat i radioprogrammet ”Sommar”, men det verkar nu som att ”bäst-före-datumen” har passerats, tyvärr. Tackar för det roliga som var!

 

”Göteborgs hamn”, ja ungefär så låter inledningen på ”Scatterlings of Africa” med Juluka och ungefär så brukade Clabbe Geijerstam ”prata in den”. Johnny Clegg startade detta sydafrikanska band redan 1969 och skivdebuterade 7 år senare. ”Scatterlings…” blev 1982 deras stora hit och fanns på bandets 4:e album. Juluka splittrades 1985.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


One, two, three, four - can I have a little more...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!! Denna dag en kortis!

 

Uppföljaren till ”Hundraåringen…” kom Jonas Jonasson med förra året. ”Analfabeten som kunde räkna” heter den och är absolut den mest sanslösa, fantasifulla bok jag läst!

 

Den rör sig från Soweto till Gnesta och mer därtill i ett rasande tempo med diverse halsbrytande realistiska instick, så man bara baxnar. Jag inser att det inte är lönt att försöka återberätta några specifika skeenden, för jag skulle inte klara av att ge dem rättvisa.

 

Så jag nöjer mig med: Den här boken är klart läsvärd!!!

 

Lämplig musik till en räknande analfabet kan väl vara ”Falsk matematik” av Peps Persson. Så här lät den i Pildammsparken en höstkväll när Mikael Wiehe med drygt 20 kamrater framförde den:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Du, jag ger dig min morgon...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Peter Mosskin har skrivit en ”biografi” kallad ”Fred Åkerström * Ingenstans fri som en fågel” (2014). Jag har läst den och kan inte riktigt bestämma mig för om det verkligen är en ”biografi”. Det är ju mest textcitat ur melodier Åkerström sjungit och spelat in…   som visserligen kan visa och berätta lite om sångaren, men…

 

Nä, detta är ingen bra bok. Och inte blev det bättre när jag redan på sid 15 läste ”…att Fred debuterade året efter Bob Dylan, men samma år som Beatles.” Med det vill författaren få fram årtalet 1963, men Beatles första egna skiva kom 1962…

 

Möjligen kan jag glädjas åt raderna om Visfestivalen i Västervik 1979, då han lockade in dotter CajsaStina, knappt 12 år gammal, på scenen. Hon framförde ”Flickan i trädet” och det blev hennes bejublade artistdebut! Och jag var på Visfestivalen!

 

Jag saknar mycket i denna bok, så läs hellre CajsaStinas berättelse om och till sin pappa, ”Du och jag, farsan”!

 

Att sjunga kunde kan, Fred. Här hör & ser vi honom i ”Jag ger dig min morgon” i Janne Carlsson show 1981 i SvT.

Och dotter CajsaStina låter så här tillsammans med Åsa Jinder i ”Av längtan till dej” live från TV.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


It was 64 years ago today...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

En legendar i Sverige? Ja, ”Charlie Parker i Sverige” är faktiskt sant! Drygt en vecka i slutet av november 1950 var ”Bird” på besök, bl a i Lund! Martin Westin har samlat ihop det som stod i svenska tidningar, letat i böcker och intervjuat några som var med och det har blivit till en bok på Premium Publishing 2014.

 

Charlie Parker och hans saxofon lockades hit mycket tack vare att man lyckades ”fixa in” den för ändamålet skapade ”Svenska Parisorkestern” på den internationella jazzfestivalen i Paris våren 1949. Rolf Ericson, som redan spelade i USA, bidrog också, inte minst genom att ha träffat ”Bird” tidigare.

 

Parisorkestern, med både Arne Domnérus och Reinhold Svensson, imponerade på Parker. När så en arrangör i Sverige började locka med spelningar var ”Bird” bekant med klassen på de svenska musikerna och nappade. Och, nyss fyllda 30, anlände han för en väldigt bra vecka.

 

Onsdagen den 22 november var det konsert på Amiralen i Malmö och efteråt lyckades man övertyga Parker och delar av orkestern att sätta sig i en taxi till AF i Lund för en nattlig jamsession. Björn Fremer, sedermera välkänd Sinatradiggare, var en av påhejarna. Det blev en intensiv musikalisk natt!

 

Parker var och kände sig väldigt välkommen i Europa och, inte minst, i Sverige. Han kunde äta var han ville och röra sig fritt, till skillnad från i det rasistiska hemlandet, USA. Han skulle gärna förlängt sin vistelse här, men vågade inte p g a spelningar/åtaganden i hemlandet.

 

Han återvände aldrig till Sverige. Och 4½ är senare var alltihopa över… Heroinet m m hade ”segrat”. Charlie Parker blev 34½ år gammal.

 

En mycket intressant bok om drygt en vecka i en nyskapande jazzmans liv! Och även hur journalisterna skrev om ett jazzbesök för knappt 65 år sedan...

 

Så här lät det i Danssalongen på Amiralen i Malmö onsdagen den 22 november 1950! Charlie Parker tillsammans med Arne Domnérus, Rolf Ericson, Gösta Theselius, Thore Jederby och Jack Norén i ”Out of nowhere”.

Och så har vi Charlie Parker i en av hans många inspelningar av “All the things you are”.

Till sist: Bonus eftersom det var flaggdag igår   -   en rejäl blåsning…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0