It was 64 years ago today...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

En legendar i Sverige? Ja, ”Charlie Parker i Sverige” är faktiskt sant! Drygt en vecka i slutet av november 1950 var ”Bird” på besök, bl a i Lund! Martin Westin har samlat ihop det som stod i svenska tidningar, letat i böcker och intervjuat några som var med och det har blivit till en bok på Premium Publishing 2014.

 

Charlie Parker och hans saxofon lockades hit mycket tack vare att man lyckades ”fixa in” den för ändamålet skapade ”Svenska Parisorkestern” på den internationella jazzfestivalen i Paris våren 1949. Rolf Ericson, som redan spelade i USA, bidrog också, inte minst genom att ha träffat ”Bird” tidigare.

 

Parisorkestern, med både Arne Domnérus och Reinhold Svensson, imponerade på Parker. När så en arrangör i Sverige började locka med spelningar var ”Bird” bekant med klassen på de svenska musikerna och nappade. Och, nyss fyllda 30, anlände han för en väldigt bra vecka.

 

Onsdagen den 22 november var det konsert på Amiralen i Malmö och efteråt lyckades man övertyga Parker och delar av orkestern att sätta sig i en taxi till AF i Lund för en nattlig jamsession. Björn Fremer, sedermera välkänd Sinatradiggare, var en av påhejarna. Det blev en intensiv musikalisk natt!

 

Parker var och kände sig väldigt välkommen i Europa och, inte minst, i Sverige. Han kunde äta var han ville och röra sig fritt, till skillnad från i det rasistiska hemlandet, USA. Han skulle gärna förlängt sin vistelse här, men vågade inte p g a spelningar/åtaganden i hemlandet.

 

Han återvände aldrig till Sverige. Och 4½ är senare var alltihopa över… Heroinet m m hade ”segrat”. Charlie Parker blev 34½ år gammal.

 

En mycket intressant bok om drygt en vecka i en nyskapande jazzmans liv! Och även hur journalisterna skrev om ett jazzbesök för knappt 65 år sedan...

 

Så här lät det i Danssalongen på Amiralen i Malmö onsdagen den 22 november 1950! Charlie Parker tillsammans med Arne Domnérus, Rolf Ericson, Gösta Theselius, Thore Jederby och Jack Norén i ”Out of nowhere”.

Och så har vi Charlie Parker i en av hans många inspelningar av “All the things you are”.

Till sist: Bonus eftersom det var flaggdag igår   -   en rejäl blåsning…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0