Om inte “Om” komponerats...

”Om” är titeln på en av hans mest kända låtar och det blev även hans boks namn. Niklas Strömstedt är författare till sin 2023 utgivna bok.

 

Bo Strömstedt, pastorsson och känd Expressen-journalist, gifte sig med skribenten Margareta 1953. Deras son Niklas föddes 1958 och 4 år senare kom Lotten. Redan i ett tidigt skede av boken berättas om, att pappa Bo jobbade mycket, väldigt mycket. Kontakten med familjen var liten, utom på semestern. Niklas förhållande till pappan har präglat honom och genomgående i boken skriver han om bristen på kontakt. Tänk om pappan hade visat synpunkter på t ex Niklas låttexter  -  den saknaden i far-son-relationen återkommer ofta.

 

Niklas tog sig en del ”extraturer” i skolan, men lillasyster tog i ordentligt och hamnade i drogproblem, men lyckades till sist ta sig ur dem. Mamma var vän med Astrid Lindgren och i boken nämns, att den livliga lilla Lotten skulle varit lite av förebilden för Astrids Ronja.

 

Några snabba rader:

 

Fotbolls-VM 1994 blev ju även en framgång för Glenmark, Eriksson och Strömstedt, men dessförinnan hade Niklas gjort soloplattor. Han spelade klaviatur ett tag i Ulf Lundells band. Skrev låtar till andra, som t ex ”Byns enda blondin”, som blev en hit med Sven-Ingvars.

 

Björn Ulvaeus gav honom jobbet att sätta svensk text till låtarna i scenversionen av ”Mamma Mia”. Dessutom blev det Mello-vinst med hans ”I morgon är en annan dag”, som kom att bli Christer Björkmans väg in i Melodifestivalandet.

 

GES återuppstod vid ett par tillfällen, men sista gången fastnade dock i covid-svängen. Dessutom blev Niklas allvarligt sjuk, liksom Anders Glenmark.

 

När jag läser får jag bilden av en lite osäker man, som ofta tvivlar på det han gör, både i livet och musiken. Pappa till 3 barn med 2 olika mammor och nu gift med Jenny, som också har 3 barn. Flera separationer stärker ju inte tron på sig själv heller, liksom hans musikaliska berg-och-dalbana.

 

Boken gav insikt i en ”sökandes” liv på ett ödmjukt och tänkvärt sätt. Svårt att ignorera denna ”ord- och musikman”. Läsvärt.

 

”Om”? Nä, så lätt blir det inte! Jag väljer ”Byns enda blondin” om brevbäraren, som tvekar att skriva brev till henne. Sven-Ingvars d.y. framför här låten live inkl publikröster, men det blir bra ändå, tycker jag, inte minst med det avslutande saxsolot.

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Indiska dofter och bilder lockar...

Trilogin har fått tillökning! Mikael Bergstrand har gett ut en fjärde bok om Göran Borg och hans indiske kamrat Yogi. "Ljuset från Jodhpur" kom här i september.

 

Göran Borg är frånskild, har en särborelation med Karin, bor i Malmö och är författare/skribent på frilansbasis. Han har inte fyllt pensionär än och har inte fullt upp med arbete, så särbons kolonistuga har medfört en nyvaknad sysselsättning: Odling av bl a tomater. 

 

Titt som tätt blir han uppringd av Yogendra Singh Thakur, aka Yogi, i Indien, men väljer att inte svara. Långt om länge, får dock Karin honom att ta mod till sig och svara. Det är ändå runt 10 år sedan senaste mötet och Yogi tycker det är dags för Göran att åka och hälsa på i Indien igen. Göran vill dock vara hemma. Hans dotter Linda väntar första barnet. Morfarrollen väntar för Göran.

 

Karin och Linda övertygar till slut Göran att resa till Yogi och dennes familj. Väl i Indien visar det sig, att Yogis matthandel tappat fart, så husets medhjälpare har fått lämna sina jobb. Yogi har dock fått ett hemligt arv efter sin sedan länge avlidne pappa. Det är i form av en lång gåta med ledtrådar, som måste lösas en efter en. Yogi vill ha Mr Gora, dvs Göran, till sin hjälp i denna expedition... 

 

Även denna bok av Mikael Bergstrand är fylld av färgrika och fängslande beskrivningar, som ger ett förnämligt bildspel för mig. Vem kan inte påverkas av:

 

"På näsryggen vilade ett par runda gandhiglasögon med smala skalmar runt öronen, ur vilka det stod två distinkta kvastar av öronhår"  -  om advokaten Patel.

 

"... gatuförsäljarna snodde runt mellan de frenetiskt fotograferande turisterna som flugor kring nysläppta komockor."  -  om en marknadsplats.

 

"Den gamla inmurade delen av staden låg i en gryta, omgiven av berg, och glittrade som en blå safir."  -  om staden Jodhpur.

 

Det händer mycket i denna varma och fantasifulla bok, som jag rekommenderar å det varmaste! Välkommen tillbaka in i Göran Borgs värld!!!

 

Givetvis passar jag på att ta in lite Beatles-musik här… Ravi Shankar lärde George Harrison att hantera sitaren, som fick utrymme i bl a ”The inner light”. Harrison skrev låten, som blev baksidan av ”Lady Madonna”-singeln 1968. Det var f ö den första han skrev som fick plats på en singel med bandet! Här hör vi den med Shankars dotter Anoushka på sitar vid en hyllningskonsert för Harrison i november 2002.

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Konsten att ta ställning...

”Den tyska hustrun” är skriven av australiskan Kelly Rimmer och kom 2022. Detta är den senaste av hennes storsäljande böcker utgivna på svenska.

 

Boken utspelar sig i två ”världar” med början i 1930-talets Berlin resp Texas och fortsätter in på 1950-talet. Vi får följa Sofie och Jürgen i Tyskland, samt Lizzie och hennes bror Henry i USA. Deras vägar kommer att mötas efter en lång och stundtals riktigt dramatisk resa.

 

Några av bokens personer har en strimma verklighetsbakgrund, men författaren har ”skruvat till det” på ett fängslande sätt. Jag nöjer mig med några sammanfattande rader:

 

Riksdagshuset i Berlin förstördes, men av vem egentligen?

 

Massmötena uttryckte efter hand ett judehat, dock utan att nämna ordet jude. Reglerna för judarna förändrades ständigt. Friheten stramades åt i lagom långsam takt, så att budskapet ”hann nå” befolkningen i övrigt  -  vad var det man nyss sa på nyheterna om judar idag i Europa? Och dagsläget för kvinnorna i Afganistan? Förföljelse och åtstramning, både då och nu!

 

Man blir bestraffad av Riket för att ha fel vänner. ”…efter att nazisterna kommit till makten och rännilen av antijudiska påbud startade.” Krav på ”att statstjänstemän skulle kunna visa att de var av arisk härkomst”, om inte, blev man avskedad.

 

Hur mottogs då tyskar, som kom till USA efter kriget? Igenkännandet i nutida händelser går inte att förneka.

 

Detta är en bok om hur livet kan tvinga en att göra ytterst besvärliga val. Och om att leva och verka i ett land med en regim, som man inte sympatiserar med, men som man i det dagliga tvingas acceptera för att behålla sitt jobb etc. Ditt ställningstagande är högriskabelt! Och om att leva i en övertygelse om hur allt gått till, dock utan att veta vad som verkligen hände…

 

Ruggigt spännande bok! Svårt att inte engagera sig i denna bok och dessutom noterar jag likheter med vad som händer i världen idag. Väldigt läsvärd!

 

Omtumlande händelser i boken (och i dessa tider!). Förskräckliga historier, som inte bara var/är små intermezzon… Malmö Brandkårs Orkester tog sig an ett musikaliskt intermezzo hösten 2022: ”Intermezzo No. 1”! Benny Anderssons komposition i en klart lyssningsvärd version:

 

I slutet på 70-talet skrev John Lennon flera låtar inför comebacken 1980. Några kom inte längre än till sång&flygel på ett kassettband i akt och mening att ha en demo att jobba vidare med. En av låtarna var ”Now and then”, blev till sist en Beatles-låt! Den kom för någon vecka sedan och har blivit bandets första etta på Englands singellista. Förra var för 54 år sedan! Videon därtill följer här:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Smålänningar I Stockholm...

Per Anders Fogelströms bok om ”Svenssons” kom 1979. Nu, knappt 45 år senare, har jag läst den.

 

I bokens efterord förklarar Fogelström bakgrunden: ”…skrevs ursprungligen som scenario till en serie TV-program 1973…”. Blev aldrig inspelat och manuskriptet kom i retur. Boken bygger på faktiskt material, som bearbetats och ”knutits till den diktade figuren Kalle Svensson och hans familj”.

 

Kalles far Olle lämnar tillsammans med sin kamrat Axel ett fattigt Småland 1867 och tar sig till Stockholm. De åker med båt från Kalmar. Fulla av tillförsikt är de, men hamnar som ”invandrare” med en gång längst ner på samhällsstegen. Det hade kanske varit bättre att stannat hemma i Småland…

 

Motgångar och framgångar blandas för dem, men de stannar i huvudstaden och jag tycker mig ha mött liknande berättelser förr. Reagerar kanske mest på det lite stolpiga sättet boken är skriven på, men det handlar kanske om att vara tidstypisk…? Snabbt läst, men…

 

Efter denna släkthistoria passar det väl utmärkt med Povel Ramels ordrika sång om ”Karl Nilsson”, eller hur? Visan skrev Ramel till Knäppupp-produktionen ”Alla 4”, som hade premiär på Idéonteatern i Stockholm 1960.

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0