Konsten att ta ställning...

”Den tyska hustrun” är skriven av australiskan Kelly Rimmer och kom 2022. Detta är den senaste av hennes storsäljande böcker utgivna på svenska.

 

Boken utspelar sig i två ”världar” med början i 1930-talets Berlin resp Texas och fortsätter in på 1950-talet. Vi får följa Sofie och Jürgen i Tyskland, samt Lizzie och hennes bror Henry i USA. Deras vägar kommer att mötas efter en lång och stundtals riktigt dramatisk resa.

 

Några av bokens personer har en strimma verklighetsbakgrund, men författaren har ”skruvat till det” på ett fängslande sätt. Jag nöjer mig med några sammanfattande rader:

 

Riksdagshuset i Berlin förstördes, men av vem egentligen?

 

Massmötena uttryckte efter hand ett judehat, dock utan att nämna ordet jude. Reglerna för judarna förändrades ständigt. Friheten stramades åt i lagom långsam takt, så att budskapet ”hann nå” befolkningen i övrigt  -  vad var det man nyss sa på nyheterna om judar idag i Europa? Och dagsläget för kvinnorna i Afganistan? Förföljelse och åtstramning, både då och nu!

 

Man blir bestraffad av Riket för att ha fel vänner. ”…efter att nazisterna kommit till makten och rännilen av antijudiska påbud startade.” Krav på ”att statstjänstemän skulle kunna visa att de var av arisk härkomst”, om inte, blev man avskedad.

 

Hur mottogs då tyskar, som kom till USA efter kriget? Igenkännandet i nutida händelser går inte att förneka.

 

Detta är en bok om hur livet kan tvinga en att göra ytterst besvärliga val. Och om att leva och verka i ett land med en regim, som man inte sympatiserar med, men som man i det dagliga tvingas acceptera för att behålla sitt jobb etc. Ditt ställningstagande är högriskabelt! Och om att leva i en övertygelse om hur allt gått till, dock utan att veta vad som verkligen hände…

 

Ruggigt spännande bok! Svårt att inte engagera sig i denna bok och dessutom noterar jag likheter med vad som händer i världen idag. Väldigt läsvärd!

 

Omtumlande händelser i boken (och i dessa tider!). Förskräckliga historier, som inte bara var/är små intermezzon… Malmö Brandkårs Orkester tog sig an ett musikaliskt intermezzo hösten 2022: ”Intermezzo No. 1”! Benny Anderssons komposition i en klart lyssningsvärd version:

 

I slutet på 70-talet skrev John Lennon flera låtar inför comebacken 1980. Några kom inte längre än till sång&flygel på ett kassettband i akt och mening att ha en demo att jobba vidare med. En av låtarna var ”Now and then”, blev till sist en Beatles-låt! Den kom för någon vecka sedan och har blivit bandets första etta på Englands singellista. Förra var för 54 år sedan! Videon därtill följer här:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0