When I'm cleaning...

Jag hamrar...  jag spikar...  jag bygger...  nja, kan väl egentligen varken melodin eller utföra arbetet. Däremot fixade jag bredbandet via Fiber-LAN och dessutom extendern för att få signalerna i så många hörn som möjligt. Stoppade också in ett trådlöst nätverkskort i den stationära datorn. Och efter en viss tvekan gick datorn igång på det. Det funkade!
 
Där skulle jag stannat med min ambition! Men inte! Jag skulle ju "städa lite" i datorn också...  Plockade bort några gamla program. Kom att minnas att cache-minnet var något som också kunde behöva en rensning. Körde en diskfragmentering, som tog en hel natt i anspråk!
 
En ny dag grydde! Jag startade datorn och...  Kunde snabbt konstatera, att maskinen inte blivit snabbare, däremot väldigt "långdragen med att svara på frågor"...  E-posten fick jag inte igång...  Bank-ID på fil hade slutat fungera...  Så ock Facebook...  Allt sökande på internet medförde svarstider, så man lätt hann att sätta på några koppar kaffe...  
 
En händig karl reder...  ibland inte ut det!  Men nå'n gång hade varit kul...
 
Avslutar med George Harrisons ukulelefavorit George Formby i bästa städtagen med "When I'm cleaning windows":
 
Go' freda'!!!
 
Haj å goodbaj!

Vilken dag betraktas man plötsligt som vuxen...

”Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt” (2017) är Alexandra Sundqvists författardebut, men också den första boken om Barbro Hörberg.

 

Sundqvist har intervjuat människor kring Hörberg och, framför allt, fått tillgång till hennes eget privata material. Detta ger givetvis en djup insikt i Hörbergs liv, med alla dess kantigheter och oroligheter.

 

Allt materialet blir än intressantare när man läser Hörbergs egna rader: ”Vi har alla behov av att lämna spår efter oss. I form av barn, visor eller bilder. Det måste märkas att man existerat.” Tankeväckande rader!

 

Jag tänker inte återberätta Hörbergs otroligt rörliga liv, utan nöjer mig med att konstatera, att hon skrev mycket, trots stundtals prestationsångest. Det var dikter, sångtexter, pjäser, krogunderhållning etc. Spannet var stort.

 

Lill-Babs fick mycket material av henne, men det blev även till egna skivor. Jag reagerade dock på att mycket av musiken, som hon använde till sina texter, var skriven av andra. Bengt Hallberg, Bernt Egerbladh var två av jazznamnen, medan Jan Johansson vägrade att skriva, men gärna spela med henne.

 

Det kompositörspar, som överraskade mig mest, var att Tomas Adolphson och Anders Falk, som för mig är ”Kontrollen blinkar blå” skrev musik till Hörbergs texter! Det hade jag ingen aning om. Däremot visste jag, att hon jobbat med Povel Ramel bl a i den första Knäpp-Upp revyn 1952.

 

Jag var inte så väl påläst om Barbro Hörberg, så detta var en väldigt givande bok! Och tidvis gripande. Det var inte alldeles lätt att lägga ifrån sig boken när det var sovdags. Mycket läsvärd bok om en envis, enveten, men skör, artist, som gick bort 1976, 43 år gammal.

 

Låten med dagens överskrift innehåller även textraden ”…Vad drömde din mamma om när du blev till…”, vars musik gjordes av Lars Berghagen, till Barbro Hörbergs eftertänksamma text. ”Gamla älskade barn” kom 1974.

 

Och så hittade jag ett tidigt TV-framträdande! Helen Sjöholm! Sjungandes Barbro Hörbergs ”Med ögon känsliga för grönt” med musik av Nils Hansén! Från 1988.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0