There was a time...

Journalisten i bl a Rolling Stone, amerikanen Gene Sculatti, har gjort en bok av ”100 best selling albums of the 60’s”. Men den bygger på siffrorna från RIAA (Recording Industry Association of America) och är inte helt överensstämmande med den bild av skivförsäljningen vi i Europa är vana att se.

 

De sju bäst säljande albumen enl RIAA är skapade av Beatles (5) och Led Zeppelin (2) följt av två Monkees-album. Därefter följer ytterligare två med Beatles…  Då ska noteras, att deras album har olika sammansättning och färre låtar i USA än Europa. Det är inte förrän deras ”Sgt Pepper”-album (1967) som innehållet är lika på båda sidor om Atlanten!

 

Försäljningen av filmmusik under 60-talets USA var så pass stor att soundtracket till ”West side story” hamnade på 25:e plats! Filmens Maria och Tony spelas av Natalie Wood och Richard Beymer, men sånginsatsen står Marni Nixon och Jim Bryant för!

 

Elvis Presley, Glenn Campbell och Johnny Cash har flera album på listan, liksom Bob Dylan. Mycket på listan är givetvis amerikanskt, men Beatles har överlägset flest   -   13 bidrag! Närmast därefter är Dylan med 6 och Monkees och Elvis med 5 var.

 

Hur kul var det nu att plöja igenom en sådan här bok? Och vad fick jag ut av den? Hm…  Jo, lite små noteringar, som att Neil Sedaka medverkar på ett av Monkees-albumen och Stephen Stills på ett annat...  att Cissy Houston bidrar på Van Morrisons ”Moondance”-skiva…     

 

Loppis? Ja! Fynd? Njae…  Bäst lämpad för ”Musikdjupdykare”!

 

Dagens överskrift finns i ”This is not America”, som är ett amerikanskt-engelskt samarbete från 1985 av Pat Metheny, David Bowie och Lyle Mays. Låten finns med i filmen ”The falcon and the snowman”, men här ser/hör vi Bowie live i en BBC konsert från 2000:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


So we learn to swin...

Stor bok om ”Ystads Hamns historia” med blandning av text och bilder ”Från åmynning till internationellt färjeläge” utgiven av Sjöhistoriska Föreningen i Ystad 2016.

 

Många bilder och kartor om förändringen i hamnen och flera intressanta berättelser, även från Revhusen och Tobakshejdan. Hittar t o m en bild på en gammal arbetskamrat, men på något vis blir jag inte så engagerad av den här boken i alla fall.

 

Dessutom saknar jag bilder från den gamla småbåtshamnen. Där tillbringade min realskoleklass och jag fina teckningslektioner i solgass och tjärdoft. ”Bilden” finns i mitt huvud, men inte i boken…

 

Men du fångas kanske av den?

 

När man tänker på sjön, så hamnar (!) låtvalet lätt på Rod Stewarts version av ”Sailing”, så den väljer jag inte denna dag! Jag fastnar i stället för brittiska Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) och deras kanske största hit ”Sailing on the seven seas” (1991). Låten är hämtad från bandets 8:e studioalbum ”Sugar tax”.

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Pictures at an exhibition...

Med ”Gurun i Pomonadalen” avslutar Mikael Bergstrand sin berättelse om Göran Borg och Yogendra Singh Thakur, av sina vänner kallad Yogi. Kan f ö nämna, att författaren lämnat Malmö och flyttat till Österlen, vilket kan ha inspirerat till boktiteln…

 

Göran Borg är tillbaka i Indien hos sin vän Yogi för att närvara vid dennes bröllop med Lakshmi och blir sedan inbjuden att följa med på deras bröllopsresa. Ännu en underhållande historia av Bergstrand!

 

Det blir flera resor till och från Indien och Yogi kommer till Sverige med målet att sälja indiska kvalitetstextilier. Den arbetslöse Borg kan väl hjälpa till… Även om han kanske inte har försäljartalangen…

 

Borgs mammas nya partner har ett litet chateau i Rörumstrakten, norr om Simrishamn, därav titeln på boken. Detta hus får Borg bo i under tiden som det äldre paret är på resa i Europa. Motkravet är att sköta gräsmattan, blommorna och äppelträden på tomten. Borg erbjuds en mindre summa pengar för sitt arbete, samt tillgång till barskåpet och vinkällaren… åtminstone en del av vinerna… Städningen av huset sköter Greta från Vemmerlöv.

 

Det utvecklar sig till en bra sommar, även om det inträffar en del motgångar. Men uppförsbackar brukar åtföljas av nerförsbackar… Många människor passerar revy och Yogi kommer på besök!

 

Ja, även denna tredje och sista bok om Göran Borg och Yogi är läsvärd! Innehåller lite lagom halsbrytande händelser på ett lättflytande språk och det är inte helt enkelt att slå igen boken för kvällen… Även den här boken faller mig i smaken!

 

Göran Borg på Österlen… och nu är det dessutom påsktider… dags för ”Pictures at an exhibition”, eller hur? Modest Mussorgskij (1839-1881) skrev pianosviten 1874, men för mig var det Emerson, Lake & Palmers version från 1971 som fångade. Emersons orgelsound i gruppen Nice, som han lämnade för ELP, gillade jag skarpt. ELP fick stora framgångar med sin tolkning av ”Tavlorna…” och här ska vi få höra/se Greg Lakes komposition i ”Mussorgskijs anda”: ”The sage”. Inte så mycket orgel, men väl gitarr och sång. Kan f ö tillägga, att både Emerson och Lake avled 2016.

 

 

Go’ freda’ & Happy Påskmas!!!

 

Haj å Goodbaj!


That nothing comes from violence...

Korrespondenten och mångårige reportern på Aktuellt, Stig Fredrikson, kom förra året med boken ”Boris Jeltsin”. Underrubriken ”Reformatorn som inte nådde ända fram” sammanfattar Jeltsins insatser väl.

 

Fredrikson inleder boken med några ord om sitt arbete i öst, där vi får en liten inblick i hur det var att verka där. Och så kommer Jeltsin in i det hela. En energisk man, som, oavsett vilken roll han innehar, verkligen går in för sina arbetsuppgifter. Han försöker skapa någon sorts rättvisa i det han ser.

 

Det är oerhört intressant att följa Jeltsin och se hur han tar sig framåt. Nutidshistoria, som världen idag är starkt påverkad av! Fredrikson menar, att Ryssland gick i en demokratiskapande riktning ända fram till runt 1994. Då hade ett val hållits i december året innan och som ”…var troligen det friaste, rättvisaste och hederligaste någonsin i Rysslands historia”, men som Jeltsin inte lyckades följa upp med organisationsförändringar.

 

Två av de största misstagen var, att han inte lyckades få igång ett rättsväsende, som skulle verka i en demokratisk rättsanda, och att skapa en skattemyndighet, som skulle ta hand om privat- och företagsdeklarationer och driva in skatter i enlighet med dessa. Dessa saker är ju grunden till ett demokratiskt och ickestatsstyrt samhälle. Att deklarera och betala skatt var en företeelse som aldrig någonsin funnits i Ryssland!

 

Det här med rätts- och skatteväsendet var för mig = ”Tänkte inte på det”! För mig, liksom för kanske många andra, var bilden av Jeltsins misslyckande mer bilden av en politiker med alkoholmissbruk. Bilderna av mötena med t ex Clinton finns ju kvar på näthinnan och skapade antagligen mer skam än stolthet för det ryska folket.

 

Men misslyckandet med Rysslands organisation och att inte fullt ut ta itu med och bryta upp det kommunistiska styrandesättet på alla plan i samhället utgör absolut grunden för att moderniseringen misslyckades. Och efter flera byten av tänkta efterträdare gav Jeltsin den 31 december 1999 rollen som tillförordnad president till Vladimir Putin…  och en ny-/gammal era inleddes, men det är en annan historia.

 

Boken är väldigt intressant. Synnerligen läsvärd nutidshistoria i Stig Fredriksons beskrivning och väl värd en tur till biblioteket!

 

Överskriften idag är en rad ur ”Fragile” av Sting och fick mig att tänka på hur ömtålig och samtidigt stark en demokrati är och att den kräver invånarnas engagemang. Sting gjorde tillsammans med Stevie Wonder en alldeles underbar liveversion av ”Fragile” (2011?):

 

Att inte ha koll på sin ”Taxman” visade sig vara ödesdigert…  Så (nu blir det en praktfull ”P3-övergång”!) varför inte spela George Harrison och hans ”Taxman”? Hämtat från en turné i december 1991 i Japan tillsammans med Eric Clapton och som kom att bli Harrisons sista livespelningar.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0