Pictures at an exhibition...

Med ”Gurun i Pomonadalen” avslutar Mikael Bergstrand sin berättelse om Göran Borg och Yogendra Singh Thakur, av sina vänner kallad Yogi. Kan f ö nämna, att författaren lämnat Malmö och flyttat till Österlen, vilket kan ha inspirerat till boktiteln…

 

Göran Borg är tillbaka i Indien hos sin vän Yogi för att närvara vid dennes bröllop med Lakshmi och blir sedan inbjuden att följa med på deras bröllopsresa. Ännu en underhållande historia av Bergstrand!

 

Det blir flera resor till och från Indien och Yogi kommer till Sverige med målet att sälja indiska kvalitetstextilier. Den arbetslöse Borg kan väl hjälpa till… Även om han kanske inte har försäljartalangen…

 

Borgs mammas nya partner har ett litet chateau i Rörumstrakten, norr om Simrishamn, därav titeln på boken. Detta hus får Borg bo i under tiden som det äldre paret är på resa i Europa. Motkravet är att sköta gräsmattan, blommorna och äppelträden på tomten. Borg erbjuds en mindre summa pengar för sitt arbete, samt tillgång till barskåpet och vinkällaren… åtminstone en del av vinerna… Städningen av huset sköter Greta från Vemmerlöv.

 

Det utvecklar sig till en bra sommar, även om det inträffar en del motgångar. Men uppförsbackar brukar åtföljas av nerförsbackar… Många människor passerar revy och Yogi kommer på besök!

 

Ja, även denna tredje och sista bok om Göran Borg och Yogi är läsvärd! Innehåller lite lagom halsbrytande händelser på ett lättflytande språk och det är inte helt enkelt att slå igen boken för kvällen… Även den här boken faller mig i smaken!

 

Göran Borg på Österlen… och nu är det dessutom påsktider… dags för ”Pictures at an exhibition”, eller hur? Modest Mussorgskij (1839-1881) skrev pianosviten 1874, men för mig var det Emerson, Lake & Palmers version från 1971 som fångade. Emersons orgelsound i gruppen Nice, som han lämnade för ELP, gillade jag skarpt. ELP fick stora framgångar med sin tolkning av ”Tavlorna…” och här ska vi få höra/se Greg Lakes komposition i ”Mussorgskijs anda”: ”The sage”. Inte så mycket orgel, men väl gitarr och sång. Kan f ö tillägga, att både Emerson och Lake avled 2016.

 

 

Go’ freda’ & Happy Påskmas!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0