Sanningen är illa hörd...

Nyhetsankaret och TV-journalisten Anna Hedenmo har kommit med en bok: ”Uppdrag sanning - Möten och tankar” (2018). Titeln låter som korsningen av SvT-programmen ”Min sanning” och ”Uppdrag granskning”, båda med en stark undersökande inriktning.

 

Hedenmo var under många år journalist på Aktuellt och Rapport, bl a när Estonia-katastrofen inträffade. Hon hade även en lång sändning när terrordådet vid Drottninggatan i Stockholm inträffat.

 

Tillsammans med Mats Knutsson har hon skött partiledardebatterna i TV under att antal år. På senare år har hon haft sitt eget intervjuprogram ”Min sanning”, där ”känt folk” utfrågas och får berätta under 1 timmes tid.

 

Hennes bok är lite av en ”programförklaring” till varför hon gör som hon gör i sina program. Hon berättar om en del episoder ur TV-livet, men väldigt lite om sitt eget liv utanför journalistiken.

 

Boken är ett starkt argumenterande för den fria och undersökande journalistiken! Bra, det verkar behövas i dessa ”nyhetsflödande” tider. Hoppas det finns utrymme för och läsare/lyssnare/tittare av det också och att de okontrollerade slabb-/snabbnotiserna inte tar över!

 

Lättläst och, till en hel del, tankeväckande bok!

 

För nästan på dagen 25 år sedan, 9 juni 1993, avled Arthur Alexander, 53 år gammal. Han var en amerikansk sångare och kompositör, vars melodier ofta förekom i de engelska 60-talsbandens repertoar. Beatles, Rolling Stones, Hollies m fl spelade in t ex ”You better move on” och ”Anna (go to him)”. Den senare fanns med på Beatles debutalbum, ”Please please me” (1963). ”Anna” var Arthur Alexanders 4:e singel i USA och kom hösten 1962. Jag lyckades inte hitta någon tidig liveutgåva, men väl en version från 1991 (?) med stillbild och liveljud med ”tårfyllt ömtålig” orgel, som inte alltid träffas rätt…!

 

Men först lite från ”The Ronnie Wood show”, där Ronnie och Paul McCartney pratar om ”Anna”…

 

Och så Arthur Alexander:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


We are sailing… stormy waters...

Författaren Herman Lindqvist är väldigt produktiv, men boken ”Christofer Columbus  -  Var han riktigt klok?” kom redan 1992. Tack vare en loppis hittade/läste jag dock boken först nu.

 

Colombo/Colon/Columbus föddes hösten (exakt datum ej känd!) 1451 i Genua, Italien, och namnet förändrade han allt eftersom han bytte boendeland… Son till en ullhandlare, men med en vilja att leva ett annat ”större/rikare” liv än sin far.

 

Detta är berättelsen om mannen som seglade till Indien, trodde han. Han seglade dit flera gånger dessutom! Men hans karta stämde inte med verkligheten, så han kom till det som kom att kallas ”Västindien”!

 

Ja, så enkelt kan man sammanfatta hans liv och leverne, men dramatiken var större än så. Betydligt större!

 

Och dessa resor berättar Lindqvist om på ett dramatiskt och sammanhängande sätt. För mig är dock den stora frågan  -  vad vet man? Och vad vet Lindqvist? Det finns inte så mycket dokumentation och en del av vad som skrivits visar sig i verkligheten vara skrivet flera år efter själva händelserna. Ungefär som Bibelns berättelser, som först var en ”muntlig berättarkonst” innan de skrevs ner.

 

Lindqvist är en god berättare, så ur den synvinkeln är boken underhållande och läsvärd. Och då kanske sanningshalten kan ha mindre betydelse…

 

Men jag är inte ute och seglar, när jag påstår att brittiska bandet Sailor leddes av en norrman! Georg Kajanus skrev 1971 en låt, som Cliff Richard inte fick någon större framgång med. Något år senare slog Kajanus till med nya sånger och bandet Sailor! Gruppens 4:e singel, ”A glass of champagne”, tog sig till andra plats på Englandslistan 1975. Kanske passar inte drycken till midsommarsillen, men låten lyfter stämningen ett snäpp till!

 

 

Go sill-y!   -   Gla’ Midsommar!!!

 

Haj å Goodbaj!


In kommer… Bosse!!!

Kung Bosse i Malmö FF har fått en bok om sig! Staffan Tapper, Micke Sjöblom och Anders Roos har skrivit ihop ”Bosse – En hyllning” (2018), en stor bok om en stor fotbollsspelare!

 

Malmöpågen Bo Larsson upptäcktes tidigt på en skolturnering på Limhamnsfältet och lockades av ”hövdingen” Eric Persson över till Malmö FF. Sedan gick det snabbt framåt med matcher i pojk- och juniorlag, ja t o m juniorlandslaget!

 

Reservlaget i Malmö FF ”hoppades över”, det blev debut i A-laget direkt. Premiär 1962 i en träningsmatch mot brasilianska Flamengo och mål efter 20 sekunder! Matchen slutade dock med förlust.

 

Med 17 gjorda mål i allsvenskan blev Bosse, 19 år gammal, skyttekung 1963. MFF blev fyra i allsvenskan och fick brons, men året därpå blev det silver och debut för Bosse i A-landslaget.

 

Karriären accelererade med allsvenska segrar, proffs 3 år i VfB Stuttgart, sedan tillbaka till MFF för att avsluta 1980 i Trelleborgs FF. Det blev också 3 VM-turneringar med skiftande framgångar. Jag tar inte alla framgångar, utmärkelser etc  -  de finns i boken.

 

Detta är en maffig bok om Malmös och Sveriges, tillsammans med Zlatan, kanske bästa fotbollsspelare genom tiderna. Inte alls så kaxig som Zlatan, men med samma vinnarinstïnkt/-skalle!

 

Boken är tung med stora bilder och liten text, väldigt liten t o m, på gränsen till svårläst text. Tycker att i detta avseende är boken obalanserad, faktiskt!

 

Det finns bättre böcker om Bosse Larsson, men det känns, att denna är gjord med stor kärlek och värme om en vinnande och lågmäld fotbollsspelare och Malmöpåg!

 

Jag gjorde ett fynd på Youtube! Om man ”slår ihop” Georg Riedels ”Världens bästa Karlsson” med Bosse Larssons fotbollslir, då får man ”Larsson” med Norra Läktaren feat Dice! Rulla in en boll och…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!

"Fäär ple’ - va’ e’ de’???"...

Jag såg på SvT avsnitten av ”Uppdrag granskning” som handlade om uppgjorda fotbollsmatcher i bl a Sverige. Nu har Jens Littorins och Magnus Svenungssons uppdrag utvecklats till en bok, ”Matchfixarna – Hotet mot nationalsporten”, som kom 2018.

 

Och inte blev jag gladare av att läsa boken… men däremot lite mer insatt. Och ännu mer irriterad och orolig! Över att varken sporten, politikerna eller polisen tar det på allvar, förrän en hel del skada redan skett, om ens då…

 

Spelmarknaden har visat sig vara ett lättillgängligt område för den organiserade brottsligheten att göra svarta pengar vita. Det är ju alltid enklare att spela på matcherna, när man vet hur de ska sluta…

 

Spelbolag når man ju överallt i dessa nättider… Det finns tusentals bolag! Och många är legala…

 

Köpta domare i svensk basket avhandlas också i boken, men huvuddelen handlar om fotbollen och där hittar man allt från den stoppade matchen mellan IFK Göteborg och AIK, som skulle spelats 18 maj 2017. Men andra klubbar, som Kristianstads FF och BW90, finns också nämnda. Exemplen är fler än så.

 

Förresten, varför grävde vår lokalavisa, YA, aldrig ordentligt i BW90 och deras förehavanden  -  där finns/fanns saker att berätta om!!!

 

Usch, vad jag blir orolig/irriterad över, att fusket inom idrotten breder ut sig! Först dopningen och nu matchfixningen, som sker under kraftiga hot och lockelser mot aktiva och domare. ”Lyder” man inte, så kan man t ex få sin bil totaldemolerad. Hoten är många och tyvärr har inte myndigheterna riktigt fått upp ögonen och förstått ”helheten” i skeendet. Detta är ett område där man måste ”höja blicken” och se det större sammanhanget, dvs den organiserade brottsligheten! Hög tid att agera, hellre än som nu, reagera!

 

Läs och irriteras!!!

 

Nu är det nära! Snart startar fotbolls-VM! Några entusiaster har gjort den här ”heja-/kamplåten” och ”tillsatt” bilder från Yastads sandskog! ”Vi är Sverige” av Johan Nielsen och Marcus Hadriz:

 

 

Go’ sönda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0