Sökande efter sin pappa...

Elisabeth Hedborg är en välkänd journalist och korrespondent med flera år i Rom och Moskva för SvT och SR. De 10 åren i Moskva sammanföll med Sovjetunionens fall, men också med möjligheten att kunna öka kunskapen om de sovjetiska soldater som flydde från Norge till Sverige 1942. Boken, ”Min far var rysk soldat”, handlar om Inger Gustafssons sökande efter sin far och gavs ut 2019.

 

Soldaterna, som flydde, hade tillfångatagits av tyskarna och skickats till Norge för straffarbete. Under en tågtransport lyckades några rymma, varav en del försökte och lyckades ta sig till Värmland, Sverige.

 

Till en början blev det rubriker i tidningarna, men ganska snart blev publicerandet stoppat från centralt håll. Tydliga signaler från Stockholm visade, att det inte var ”lämpligt” att berätta för allmänheten  -  det skulle, av Sovjetunionen, kunna tolkas som provokationer och avsteg från Sveriges  neutralitetspolitik.

 

Under tiden i Sverige bodde soldaterna på olika läger. Många kom att jobba i skogen, men även med byggen etc. Man blev en del av byarna, med allt vad det innebar… Arbete och fritid, de ryska sångerna ekade i skogarna… Och somliga kom att fastna i kärlekens garn, som t ex Inger Gustafssons far. Hedborg gräver djupt och omfattande i det och flera andra livsöden.

 

Efter hand som antalet flyende blev fler blev Sovjetambassaden också aktivare och lyckades få tillstånd (och drivmedel!) till att åka runt och besöka flyktingarna. Att bli tillfångatagen av tyskarna var ett svek mot hemlandet Sovjet och straffbart. Ambassadpersonalen åkte runt med dokument för erkännande och undertecknande inför ett tänkt hemskickande.

 

Hemresan kom att verkställas för många, men återkomsten blev inte alls som utlovats. Och svenska regeringen bistod inför resan… 

 

Det här hade jag ingen aaaning om. Jag hade tidigare bara läst lite om baltutlämningen, men inte den här soldatöverlämningen. Den svenska regeringen agerade lika försiktigt som när det gällde tyska trupptransporter genom landet eller försäljning av järnmalm… Men man undvek invasion av landet… Lätt att i efterhand ha åsikter, men den här boken var väldigt upplysande, gripande och läsvärd!

 

Musikern/kompositören George Jones framstår inte direkt som en pappaförebild  -  alkoholproblemen var tidvis stora. Tammy Wynette (hon med ”Stand by your man”…) var hans tredje fru (och han var hennes tredje make). Äktenskapet varade i sex år. De fick 1970 dottern Georgette. ”Daddy come home” spelade far och dotter in 1981 och jag antar, att dessa livebilder är från den tiden. Hos vem av föräldrarna hon bodde vid den tiden vet jag inte, men de verkar vara överens om dottern ska stå på scen…

 

Och så lite öronrensning…? Hittade ”Nowhere man”, från Beatles ”Rubber soul”-album, med ”sentida” kommentarer av George, Paul och Ringo. Bilderna här är från en konsert i München i juni 1966 och visst blir man imponerad av stämsången  -  långt före öronsnäckmedhörningens tid! Grant, så det förslår!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Räckte ut en hand...

Hittades Gladys och hennes tvillingsyster övergivna på en soptipp eller utanför ett kloster? Ja, inte ens det är känt! Göran Lager har skrivit ner det hon berättat. Resultatet blev boken ”Gladys del Pilar * Tro, hopp & kärlek” (2019).

 

De båda namnlösa tvillingarna utan födelsedata kom att växa upp i kloster, först ett bättre, sedan ett med mycken disciplin och nästan ingen kärlek och mat. Ett tufft liv, där ”gatans parlament” gällde. Det fanns alltid äldre barn som bestämde… och utnyttjade det…

 

Mycket har de båda flickorna förträngt, men det finns tillräckligt mycket kvar, att det skapat ångest och oro i deras liv. Inte minst minnet av, att när någon regel i klostret brutits, så blev man bestraffad. Ett av straffen var att bli inlåst i klosterkällaren och dela utrymmet med råttorna…

 

Helt plötsligt fick de det dock mycket bättre i klostret. De fick mer mat och bättre kläder. De var 7 år gamla och med kort varsel blev de adopterade från födelselandet Ecuador till Sverige. En ensamstående kvinna i Örebro blev deras mamma och de fick ett kärleksfullt hem! Och de fick namn: Eva och Ann!

 

Mamma Inga var barnsjuksköterska, men även diakon i Svenska Kyrkan. Hon märkte tidigt, att flickorna var intresserade av musik och sång, så det kom att uppmuntras. Och på den vägen blev det, inte minst för Eva/Gladys, med allt från Afro-Dite och Melodifestivalen till huvudrollen i högaktuella ”En syster till värsting” på Cirkus i Stockholm! 

 

Enkel och lättläst berättelse om ett barn och hennes syster, som med en oerhört tråkig start på livet, ändå lyckas ta sig framåt. Tyvärr finns en väldigt trist ”livsballast”, som till och från är en svår belastning och stundtals gör livet svårt att leva. ”Tiden läker alla sår” är till delar applicerbart här, dock ej fullt ut. Snabbläst, men värt tiden.

 

Holland – Dozier – Holland var ett av Motowns låtsnickargäng. De fick massor av listframgångar, bl a med ”Reach out (I’ll be there)”, som Four Tops sjöng in 1966. Gladys del Pilar och Fantastic Four framförde låten i Bingolotto våren 2019 på ett bra Motownskt sätt  -  stilfullt, energiskt och välsjunget!

Har just varit på China Teatern och upplevt Gladys i sin imponerande insats i rollen som Deloris Van Cartier. Helgjutet!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Var är Svea nuförtiden...

Medel-Svensson är ju egentligen en Johansson! Vilket Lena Andersson berättar om i boken ”Sveas son” (2018), där hon följer Ragnar Johansson från år Noll, dvs 1932, då socialdemokraten Per Albin Hansson blev statsminister.

 

Det socialdemokratiska samhällsbygget startar… Sveas son, Ragnar, visar sig vara en händig man, som finner nöje i att snickra möbler etc. Detta fortsätter med, att han blir slöjdlärare och har sina sommarlov, då han bygger ett sommarhus till sig och sin familj.

 

En kreativ man fortsätter med byggandet av folkhemmet. Han köper konceptet och tycker i solidaritetens namn, att man borde ”sluta baka, sylta och safta i hemmet, då detta var att betrakta som skattesmitning” som undanhållande av bl a momspengar.

 

Ragnar Johansson är folkhem-/partilojal djupt in i sin själ, vilket är lättare på 50-/60-talet än senare… Blir dock lite oreda när han vill, att kollegiet ska skicka in en skrivelse mot att utländska inflyttare med ytterst varierande grundkunskaper placeras i samma skolor som ”svenska elever”. Störande kapacitetstapp för de svenska eleverna…

 

Johansson blir förbluffad över svaret på skrivelsen… men mer än så säger jag inte!

 

Den här boken är verkligen läsvärd! Generositet, naivitet, politisk retorik etc är beskrivande ord från det svenska folkhemmet. Mycket i boken känns bekant och igenkännandet får mig både att le och bli irriterad över varför det blev som det blev. En del saker i samhället kunde gjorts annorlunda och t o m bättre. Läs & begrunda!

 

Och vad kan då passa bättre än ”Svea Svea”, en låt minst lika välsjungen som ”Mårten Gås” (Hootenanny Singers) på sin tid. Här hör vi Rutger Gunnarsson, kanske mest känd för sin medverkan på skivor/turneer med ABBA, men var även producent och arrangör till allt från Elton John och Alla Pugatjova. Gunnarsson gav 1974 ut en singel på Polar med ”Susanna” på A-sidan och på B-sidan valde man en överbliven ABBA-inspelning, skriven av Björn, Benny & Stikkan. ABBAs musik och kör lät man vara kvar och så lades Gunnarssons vackra sång överst. Inte ett öga torrt…

 

Dick Cavett hade 1981 ABBA som gäster och några låtar spelades in live i Stockholm för sändning i programmet. ”Summer night city” fick en lite förändrad inledning, men det syns att musikerna trivs och på bas ser vi: Rutger Gunnarsson!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Alice i Monopolet...

Biblioteket ”frontade” boken ”Monopolet”, som jag inte kunde motstå. Författad av lektorn i svenska vid universitetet i Budapest, Måns Wadensjö, och utgiven 2019.

 

Detta är boken om Alice (26), som, trots dubbla examina, fortfarande var utan jobb. Nu var hon på väg till en intervju för en timanställning i Systembolagets Butik i en galleria i Stockholm.

 

Hon fick jobbet i Butiken och fick klä sig i den gröna klädsel, som är den gängse uniformen. Och så började inskolningen. Kassakunskap med dess regelverk för t ex legitimationskontroll och ”A-lagshantering”. Starten sker dock med uppackning och hyllplacering av dryckerna. Allt enligt ett givet koncept, som absolut inte för brytas.

 

Etiketterna måste synas på exakt samma sätt för resp sort och då krävs en systematik. Som följs! Uppackning sker främst på morgonen före Butikens öppnande, men till delar även efter stängning. Allt enligt systematiken.

 

Efter hand utvecklas timtjänsten och omvandlas till full tid för Alice. Hon kommer in i gänget med Chefen, Elin m fl och noterar snart, att vissa är borta en hel del, medan andra aldrig har frånvaro.

 

Elin har ibland andra uppdrag: Kontroll av svinn etc i någon annan butik. Ett hedersuppdrag, som visar hennes status i branschen. Ditåt vill även Alice nå…

 

”Monopolet” lät väl så där lagom kul, men växte! Boken är ju i princip en ren arbetsplats(hand)bok. Inte minst eftersom den även innehåller lite funderande över när, var och hur alkoholkonsumtion sker (och inte borde ske). Veckohelgförvandlingen verkar vara stabil för Butikens kunder med de stora inköpen i anslutning därtill… Och så har vi ju storhelgerna påsk, midsommar, jul och nyår… Både tänk- och läsvärd bok!

 

Jag har tidigare låtit gruppen Sailor komma ”till sångs”, och gör det igen. Bandet leddes av Trondheim-födde Georg Kajanus och han har knåpat ihop deras singel från 1977 (i Västtyskland dock utgiven redan 1976): ”One drink too many”. Av bandets övriga 3 medlemmar var 2 från England och 1 från Tyskland. Singeln tog sig bara in på Top-40, men jag gillar denna glada och trallvänliga låt!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0