Alice i Monopolet...

Biblioteket ”frontade” boken ”Monopolet”, som jag inte kunde motstå. Författad av lektorn i svenska vid universitetet i Budapest, Måns Wadensjö, och utgiven 2019.

 

Detta är boken om Alice (26), som, trots dubbla examina, fortfarande var utan jobb. Nu var hon på väg till en intervju för en timanställning i Systembolagets Butik i en galleria i Stockholm.

 

Hon fick jobbet i Butiken och fick klä sig i den gröna klädsel, som är den gängse uniformen. Och så började inskolningen. Kassakunskap med dess regelverk för t ex legitimationskontroll och ”A-lagshantering”. Starten sker dock med uppackning och hyllplacering av dryckerna. Allt enligt ett givet koncept, som absolut inte för brytas.

 

Etiketterna måste synas på exakt samma sätt för resp sort och då krävs en systematik. Som följs! Uppackning sker främst på morgonen före Butikens öppnande, men till delar även efter stängning. Allt enligt systematiken.

 

Efter hand utvecklas timtjänsten och omvandlas till full tid för Alice. Hon kommer in i gänget med Chefen, Elin m fl och noterar snart, att vissa är borta en hel del, medan andra aldrig har frånvaro.

 

Elin har ibland andra uppdrag: Kontroll av svinn etc i någon annan butik. Ett hedersuppdrag, som visar hennes status i branschen. Ditåt vill även Alice nå…

 

”Monopolet” lät väl så där lagom kul, men växte! Boken är ju i princip en ren arbetsplats(hand)bok. Inte minst eftersom den även innehåller lite funderande över när, var och hur alkoholkonsumtion sker (och inte borde ske). Veckohelgförvandlingen verkar vara stabil för Butikens kunder med de stora inköpen i anslutning därtill… Och så har vi ju storhelgerna påsk, midsommar, jul och nyår… Både tänk- och läsvärd bok!

 

Jag har tidigare låtit gruppen Sailor komma ”till sångs”, och gör det igen. Bandet leddes av Trondheim-födde Georg Kajanus och han har knåpat ihop deras singel från 1977 (i Västtyskland dock utgiven redan 1976): ”One drink too many”. Av bandets övriga 3 medlemmar var 2 från England och 1 från Tyskland. Singeln tog sig bara in på Top-40, men jag gillar denna glada och trallvänliga låt!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0