Det är nyårsafton och...

På bokens baksida läser jag: ”Det är nyårsafton och på taket till ett höghus i London möts fyra personer som inte känner varandra. De är dock där av samma anledning: just denna kväll har de tänkt begå självmord.” Dessa rader lockade mig att loppisköpa Nick Hornbys bok från 2005.

 

Dessa fyra ”hoppsugna” personer är bokens ”berättare” och får på några sidor i taget förklara vad de tycker om de andra tre och sig själva. Det gör att boken blir lite av ett reportage med snabba aktuella intervjuer av denna kvartett. Ett lite annorlunda författargrepp, kan jag tycka.

 

Efter hand som boken ”rinner på”, så kommer läsaren längre och längre in i de fyras liv och leverne. Och ens sympatier och förståelse för dem varierar, men jag är inte oberörd av det jag läser.

 

En lite udda bok, med start i ett inte alldeles vanligt ämne, men jag ”drogs med”. Hopplös?  -  Hm… Loppis?  -  Ja! Fynd?  -  ja, lite i varje fall!

 

”What are you doing New Yea’rs Eve?” är väl en passande låt? Den skrevs 1947 av Frank Loesser, som bl a gjorde musikalen ”Guys and dolls”. Här hör vi nyårslåten med ”First Lady of Jazz”, Ella Fitzgerald, som sjöng in den 1960 till sin julskiva, ”Ella wishes you a swinging Christmas”:

 

Och efter ”New Year’s Eve” kommer så ”New Year’s Day”… en gammal dänga från 1983 med U2. Det är tredje spåret på deras tredje album, ”War” och blev bandets genombrott och handlar om polska fackföreningen Solidaritets kamp för frihet. Musikvideon till ”New Year’s Day” spelades f ö in i Sälen, Dalarna, men här är det livebilder:

 

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Gott Nytt År!!!


And the wind whispers Mary...

Sprillans ny bok om ”Jimi Hendrix * Spelningar och inspelningar” av Jan Hallberg. Kan jag äntligen få veta lite mer om Jimis spelningar i Sverige, som t ex i Högbo och Lund…

 

Detta är en sanslöst detaljerad bok! Hur har författaren lyckats reda ut allt detta? Boken ger en heltäckande belysning över Jimis spelande, både på scen och i studio. Och vad som kommit ut på skiva… inkl skivnummer! Oavsett om det är officiella utgåvor eller bootleg. Dessutom med detaljerade upplysningar om vad som är lyssningsvärt och vad som är sk-t! Inklusive varningar för ljuddipp, publikskrik och högljudda kommentarer, som kan sabba hörseln för skivlyssnaren! Makalöst!!!

 

Jag visste att Jimi var flitig i studion, men att det blev så här mycket… och med så många olika musiker… det hade jag ingen aaaning om! Allt blev inte färdigt och allt är säkert inte lyssningsvärt, som även författaren påpekar, men materialet är omfattande. Och utgivarna också… Skivkontrakten var många och det musikaliska arvet har varit (och är) stridbart.

 

Animals basist, Chas Chandler, tog 1966 Jimi till Europa, där det stora genombrottet kom. Jimi Hendrix Experience turnerade mycket och var i Sverige flera gånger. Jag får dock inte veta något om Jimis spelningar i Lund eller Högbo (där jag f ö har bandets autografer från…). Och inget står det om när Jimi besökte Johnny Bode i dennes lägenhet i Malmö… Fast det blev ju inget spelande där, eftersom Jimi krossade Bodes gitarr…

 

Efter spelningen på Gröna Lund den 12 september 1967 gav sig Jimi till Klubb Filips, där Hansson & Karlsson spelade och Jimi hoppade in… Även om det verkar ha funnits en bandspelare vart än Jimi rörde sig, så fanns det ingen just där… Svenskarnas låt, Tax Free, föll Jimi så väl i smaken, att han kom att spela den själv senare!

 

Jimi Hendrix avled, 27 år gammal, i London 1970.

 

Otroligt detaljerat om musiken och inspelningarna och, i förbifarten, även lite om Jimi som person, men bara lite grann. Å andra sidan finns det ju andra böcker att läsa om personen. Oerhört läsvärd bok, för den som vill veta detaljerna om Jimis studioflit, annorlunda gitarrstämmande etc!!!

 

Dagens musik startar jag med några livetoner från maj 1967, då Jimi Hendrix Experience spelade på Gröna Lund, Stockholm. Hendrix ville inte avsluta sin konsert vid den tid parkchefen, Ove Hahn, hade bestämt, så elen slogs helt sonika av… Bilderna redigerades långt senare och kom att användas i reklamsyfte av Vattenfall… Då såg/lät det så här om ”Voodoo child”…

 

Hittade en ganska lågmäld version av ”Hey Joe”, som bandet gjorde i tysk TV, Beat Club, 1967. Och nog är det ”bit”…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Good Juul!!!


Quiet shadows plays in the evening...

Äntligen en bok om och av Mikael Rickfors, som tagit hjälp av Caroline Grimwalker för att skriva ”Inte bara vingar för pengarna” (2017)! En musikalisk resa om en av Sveriges bästa soulröster.

 

Rickfors föds i Stuvsta, Huddinge, 1948, av unga musikaliska föräldrar, men de är inte gifta… Mamma har, för att citera boken, ”en pågående kärleksaffär med pianot” och pappa har sin kontrabas, men kärleken till varandra och musiken övervinner det mesta.

 

Redan 12 år gammal har Rickfors sitt första band, Mickes Skiffelgroup, och ger sina första konserter för föräldrar och grannar. På radion lyssnar han till Olle Helanders ”I blueskvarter” och skiffelintresset svalnar.

 

Sexton år gammal flyttar Rickfors hemifrån och har gjort sitt gymnasieval: teknisk linje! Siktar på att bli finmekaniker, men läsintresset är inte så översvallande, så efter ett år hoppar han av. Siktar på konstskola, men utbildar sig till typograf och grafiker och tar examen!

 

Men bluesslingorna har nästlat sig in i skallen… Han börjar spela bas i Catnicks, ett coverband. De får en veckolång spelning på Högfjällshotellet i Sälen! Det lät ju fint, men… Svinkallt boende högst upp under takåsarna…

 

År 1968 hör jag för första gången talas om Rickfors. Med ett nytt band, bildat 1967, hör jag Bamboo och deras singel ”Everybody’s gone home” och strax därefter deras uppföljare, Phil Spector’s  ”To know you is to love you”. Baksidan, ”Touch”, var skriven av Rickfors och nu var jag rejält fast! Bamboo kom att vara förband till bl a Hollies på en av deras turnéer i Sverige.

 

Bamboo lyfte aldrig, men efter några år, när sångaren i Hollies lämnade, så gick frågan till Rickfors! En svensk sångare i The Hollies! Det var stort och Rickfors tackade JA. På första albumet, ”Romany”, dök ”Touch” upp igen!

 

Jag tror jag nöjer mig där, fortsättningen finns i den synnerligen läsvärda boken! Även om det inte står något om mitt möte med honom… I en av finalerna för ”It takes 2”-tävlingen i Trelleborg var Rickfors pausunderhållning och jag tävlande… Rickfors lyckades bättre än jag…

 

Mikael Rickfors är en av mina stora svenska favoriter. Han tycks ha egenheten att byta inriktning när det börjar rulla på, oavsett om det handlar om Bamboo, Hollies, Grymlings… Men återkommer med ny energi! Har jag läst årets julbok, tro?

 

Första singeln med Bamboo, ”Everybody’s gone home”, (1968) lät så här. I slutet på 60-talet kom det en och annan svenska låt med ett lite mer internationellt och fylligare sound. Även Shanes, Ola & Janglers och Tages hade utvecklats i den riktningen. Här hör vi dock Bamboo till fina 60-talsbilder…

 

”Magic woman touch” var en av låtarna på det första albumet, ”Romany”, med Hollies och Rickfors. Det kom 1972, var inspelat i Abbey Road Studios och sålde i England sex gånger så många skivor under första veckan som något av deras tidigare album gjort under ett helt år!

 

Rickfors har skrivit låtar till och sjungit med bl a Percy Sledge   -   låtkatalogen är kanske inte jättestor, men stark. Det finns ”Vingar…”, ”Som stormen river…”, Mitt bästa för dig…” m fl, men de kan vi väl spara till ett senare tillfälle, eller hur?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0