Vinna eller försvinna...

”Vinnarna” är den tredje och sista delen av Björnstad-trilogin författad av Fredrik Backman, dvs han med ”Ove…”. Denna drygt 700-sidiga bok kom 2021.

 

Kampen mellan städerna Björnstad och Hed fortsätter, inte minst inom ishockeyn, men även för industrier, sjukhus, skolor etc. Dessutom finns en mer intern uppdelning mellan de finare stadsdelarna och de mindre fina.

 

Våldet i och mellan städerna har inte lagt sig och den där våldtäkten, som beskrevs i förra boken, finns kvar i minnet hos flera och påverkar. Någon flyttar till en storstad för att gå en önskad utbildning och samtidigt ”lämna” småstadsmentaliteten.

 

Nya stjärnor i hockeylagen föds. Med olika bakgrund och från olika ställen, men med en brinnande iver för hockeyn. Utöver bakgrunderna är dessutom en av de kommande stjärnorna en liten flicka! Med ett enastående driv och längtan att lära sig mer. Mycket mer!

 

Och så blir en kvinna tränare i Björnstad… En av hennes föregångare myntade om framgång, att ”…integritet handlar om vem du är, men prestige handlar bara om vad andra tror om dig”.

 

Men så kommer politiken in. Någon ser till att kommunen hittar nya sponsringsvägar till Björnstad hockey. Kreativa lösningar, men tveksamt om de klarar en laggranskning.

Det ställs på sin spets efter den våldsamma stormen. Mycket skador på den skogrika omgivningen, men även på hus och hem i de båda städerna. Värst drabbas Hed, vars hockeyladas tak rasar in. Detta blir ytterligare en anledning för politikerna att utöka i Björnstad och lägga ner i Hed och inte återuppbygga hallen där.

 

Olika grupperingar blir nu än aktivare. Lokaltidningen är något på spåret. Redaktörens pappa, en ”gammal grävande journalist”, har hittat riktigt märkliga dokument. ”Några rundade hörn blir genvägar, ett litet kryphål blir mygel, oärlighet blir kriminalitet.”, för att citera sidan 434 i boken.

 

Tidningens arbete utsätts för påtryckningar om att inte publicera. En ny ”stark” man inom politiken har synpunkter…

 

Därutöver finns en accelererande tvist mellan ungdomar. Påstådda, men även påhittade, händelser är på väg att bli svårlösta konflikter, inte bara mellan gäng utan även för några enskilda personer. En av dessa personer tar saken i egna händer och…  Ja, det blir onekligen stor dramatik i slutet av boken.

 

”Vinnarna” har, liksom sina serieföregångare, ett enormt ordsvall. Alla medverkande får berätta sin syn på vad som hände. Även den här boken har ett upplägg med flera samtidiga scener, som kräver en del av mig som läsare, men det är värt ”besväret”! Kan verkligen rekommendera boken, samtidigt som jag pustar ut och gläds åt att trilogin nu är slut!

 

Robert Britse lyckades ge hurtfriskheten sjungbara toner, då han 1963 skrev ”Ishockey-polka”. Sven Johansson, även kallad Tumba, sjöng in den till ackompanjemang av Gnesta-Kalles Kapell. Skivan kom ut på Karusell, där Simon Brehm var en av de två ägarna och här har det tillsatts rörliga bilder:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


När fotbollen skymmer sikten...

”Ego Boy” var i början på 70-talet Sveriges kanske mest kända travhäst, men namnet är även inte helt opassande på en känd f d fotbollsmålvakt… Jag har läst ”När ljuset släcks”, skriven av Magnus Hedman med hjälp av Gunnar von Sydow. Min bok var pocketvarianten från 2013, året efter första utgåvan.

 

Magnus Hedman, f ö nyss fyllda 50, berättar i boken ganska ingående om sitt liv från barndomen och framåt. Hans föräldrars skilsmässa, hans begynnande intresse för fotboll och ishockey och föräldrarnas förmåga att hjälpa till med skjuts, trots separata boenden.

 

Första åren spelade han i Vårby Gård IF, sedan blev det IFK Stockholm. 14 år gammal värvades 1987 han till AIK för att 3 år senare göra allsvensk debut mot IFK Göteborg, 17 år och 6 mån gammal!

 

Därpå följde olika svenska ålderslandslag med debut i A-laget 1997, men var med som tredjemålvakt (utan speltid) redan i ”brons-VM” 1994. Klubblagen senare blev Coventry City, Celtic, Ancona och Chelsea.

 

Framgångsrikt, åtminstone merendels, då skador ställde till det med ”jämna” mellanrum. Livet vid sidan om fotbollen… fanns det? Nja, det var ju full satsning från allra första början och alla runt omkring ställde upp på det. Men så träffade han Martin Dahlin och dennes flickvän Hannah Graaf, vars syster Magdalena också var med. Systrarna Graff var aktiva i musikbranschen. Tycke uppstod mellan Magdalena och Magnus. De blev ett par.

 

Magdalena gav upp sin musikbana och följde med Magnus. De gifte sig och fick 2 pojkar.

Magnus fortsatte sitt liv i fotbollen och alla ställde upp kring honom. Han hade ju sin karriär att tänka på… Tränade, spelade och reste… var hemmaifrån mycket… Visserligen saknades inte pengar i hushållet, men Magdalena tröttnade på, att hon och barnen inte riktigt fick plats i Magnus liv. Vad hjälpte lyxigt boende, bilar och möbler, hon var bara uppassande hemmafru med en avbruten musikkarriär. Mer om det i boken.

 

Magnus framstår som en ambitiös, dryg och naiv fotbollsspelare, som bara ser sig själv i spegeln och saknar förmågan att se och förstå vad som händer runt omkring. Han skriver ”Hela livet sugs upp av fotbollen. Den äter dig.”, nästan som ett missbruk. Säkert är det så, med det hindrar ju inte att man öppnar ögonen lite själv också… Avkopplingen från fotbollsarbetet behöver inte nödvändigtvis ske i ryggläge i soffan  -  barn och fru kan kanske vara ett avbrott i idrottslivet?

 

Jag förvånas lite av att Magnus ägnar så många sidor åt att förklara, att han tänker annorlunda nu. Visst behövs det en förklaring till alla dumheterna, som Magnus hamnade i  -  inte minst efter det hastiga avskedet från karriären, men boken skulle lätt kunna kortats lite…

 

Några år i slutet av 2000-talet var Magnus verkligen på väg utför, för mycket alkohol, men även droger/mediciner missbrukades. Beteendet renderade t o m i domstolsbesök vid ett par tillfällen. Boken är intressant och skapligt läsvärd, trots sin längd.

 

Magdalena och systern Hannah hade en kortare musikkarriär i slutet på 90-talet. ”You got (what I want)” från 1998 var deras andra singel och skrevs av Style/Freestyle-duon Christer Sandelin och Tommy Ekman med text av Herbie Crichlow.

 

Magnus och Magdalena har två söner tillsammans, Lancelot och Tristan. Lancelot sjöng i Melodifestivalen 2022, men har även gjort musik med Clara Klingenström (Mello 2021). I augusti 2022 kom de med ”Jag vill inte ha dig tillbaks”, som de skrivit tillsammans med Niklas Carson. Gillar de sparsmakade vemodiga gitarrklangerna!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0