It’s a rich mans world...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

”Femtio nyanser av mörker” är bok nr 2 i en ”erotiska trilogi” av E L James, pseudonym för engelskan Erika Leonard, född Erika Mitchell 1963. Böckerna blev snabbt storsäljare och har givits ut i snart 40 länder.

 

Den första delen i trilogin, ”Femtio nyanser av honom”, har just nu 13 reservationer på mitt lokala bibliotek, trots att det snart är 1 år sedan boken kom ut…  Men bok 2 fanns inne just den dag jag var på besök, så jag passade på att låna den. En trilogi bör väl läsas i ”rätt” ordning, men jag tyckte det funkade så här också.

 

Boken handlar om unga vackra Anastasia Steele, som har ett förhållande med affärsmannen och stenrike Christian Grey, därav engelska titeln på första boken ”Fifty shades of Grey”.

 

Ana jobbar på ett förlag, den nye chefen har svårt att låta henne vara ifred och vill tvinga sig till ett förhållande med henne, men då köper pojkvännen Christian förlaget och chefen förpassas till ”f d chef”…  Ja, det är ett exempel på dramatiska händelser i boken…

 

Boken är ganska rapp i tempot och väldigt lättläst. Sexscenerna är ju omtalade och kan säkert uppfattas både lockande och störande med sina inslag av underkastelse, sadism etc. Detta är en vidareutveckling och förfining av ”Harlequin”-böckerna…   eller nu var jag i elakaste laget? Tvivlar lite på att jag ingår i författaren ”målgrupp”. Boken var ju faktiskt lite underhållande med alla sina vackra miljöer och så…

 

Dagens överskrift är hämtad från ”Money money money”, som fanns på ABBA:s fjärde album ”Arrival” från 1976. Här får vi se den officiella Polar-videon till låten.

Med tanke på bokens kvinnliga huvudperson och bokens innehåll, så tycker jag det passar med ”You shook me all night long” med Anastacia och Celine Dion   -   en välladdad AC/DC-låt!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!

 


Let me tell you ’bout a...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Även denna dag presenterar jag ett loppis-inköp. Boken ”När Tony Olsson mötte Janne Josefsson” (2011) skriven av journalisten Stig Hansén. Han har samlat några av sina tidigare tidningspublicerade intervjuer i boken. Det handlar om möten med allt från Iggy Pop till Sonya Hedenbratt, från Erica Johansson till Bob Dylan och Mikael Wiehe. Som synes är spannet stort.

 

Boken innehåller också ett par längre avsnitt, varav ett handlar om Thailand och turismen där och i grannländerna. Men, som boktiteln visar, så är väl ”det stora numret” intervjun med Tony Olsson, känd brottsling som dömdes till livstids fängelse för polismorden i Malexander.

 

Intervjuobjekten till trots, så tycker jag inte det här räcker till för att ge en intressant och givande bok. Vid den ursprungliga publiceringen av artiklarna i olika tidningar och magasin under en lång räcka av år, har det säkert varit intressanta inlägg. Tyvärr räcker det inte till en bok   -   det blir bara spretigt. Detta borde stannat i magasinen och jag borde ha låtit boken stanna kvar på loppisen!

 

Med mycket prat i boken flög mina tankar iväg till Electric Light Orchestra och deras ”Sweet talkin’ woman”, som ursprungligen fanns med på deras storsäljande dubbelalbum ”Out of the blue” 1977. Här får vi se och höra dem i en konsert från, gissningsvis, samma tid.

En annan texttanke for genom mitt huvud   -   ”…talking ’bout my…”   -   just det: ”My generation”! Jag började leta lite på nätet och hittade den här versionen med Rollator Stones… Men det visar sig att bandet kallar sig The Zimmers och ”My generation” är deras första singel och den kom i maj 2007. Listframgången stannade vid plats 27, ”men-lia-vell” (skånska för ”men i alla fall”). Varsågoda: The Zimmers!!!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Jag hamrar och spikar, jag bygger en bil...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Jag har läst en bok om bilar och så…! Omslaget till boken pryds av en bensinpump med reklam för Mobilgas och med bilden av Pegasus, hästen i den grekiska mytologin   -   redan detta gjorde mig nyfiken.

 

Boken ”Hästkrafter” är skriven av norrmannen Lars Mytting och handlar om Erik Fryksen och hans 60-tals bensinstation. Han driver stationen och är en synnerligen duglig bilmekaniker   -   han sköter bygdens fordon med största intresse och ömhet och hittar lösningar till alla upptänkliga mekaniska problem.

 

Världens bensinstationer är dock i förvandling med försäljning av korv, mjölk etc och efter ett tag är Eriks Mobil-mack Norges sista med enbart pumpar och verkstad. Hur ska Erik klara ut det?

 

Detta var ett bra loppisfynd! En klart udda berättelse, men så underhållande! Jag följde med stort intresse mackägarens liv, vill jag påstå. Boken finns på min stads bibliotek   -   där f ö författarens mer kända bok ”Ved” från 2012 också finns.

 

”Wild horses” spelade Rolling Stones in redan i december 1969, men den släpptes inte förrän april 1971, då den fanns med på albumet ”Sticky fingers”. LP-albumet med den berömda gylfen med blixtlås  -   en idé av Andy Warhol. Här kommer låten i en ”live-i-studio”- inspelning i Tokyo från 1995 och nu har Ron Wood tagit över gitarrslingorna efter originalets Mick Taylor!

Och så tar vi lite ”power”-musik från Liverpool! Frankie Goes To Hollywood i ”The power of love” från 1984. Detta var deras tredje single och den, liksom deras 2 föregående singlar, nådde första plats på Englands-listan!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0