Pride (in the name of love)...

Paul Hewson, kanske mer känd som Bono, släppte 2022 boken ”Surrender * 40 låtar, en berättelse”. Som av ”en händelse” släpptes samtidigt en CD-samling med titeln: ”Songs on surrender” med 40 låtar med Bonos band U2. Jag har läst bokens knappt 600 sidor och även lyssnat på musiken. Bokens 40 låtar är dock inte riktigt samma som finns på CD.

 

Musiken överraskar! U2 har gjort akustiska versioner av de 40 låtarna och det faller mig inte riktigt på läpparna i alla fallen. Texterna är också förnyade/uppdaterade. Är dock en gammal U2-anhängare, så…

 

Boken överraskar faktiskt än mer! U2 har ju funnits ”i alla tider”, dvs sedan 1976, och med samma medlemmar: Bono, The Edge (David Evans), Adam Clayton och Larry Mullen Jr. Låten ”Surrender” finns med på ”War”, deras tredje album och genombrott 1983. Ordet används dessutom i deras låt ”Moment of surrender” från 2009.

 

Inbillar mig att ”Surrender” är ett vitalt ord för Bono och The Edge  -  de två skriver oftast U2’s låtar. Kollar jag lite djupare i lexikonet översätts ”Surrender” med ”överlämna”, ”kapitulera” men även ”hänge sig”. Både positiva och negativa toner, menar jag.

 

Jag tänker inte återge ”historien om det irländska bandet U2”  -  nöjer mig att konstatera, att de 1980 skrev på för nyblivne Polarpristagaren Chris Blackwells bolag Island Records! Och där är de kvar!

 

Genom åren har Bono engagerat sig för Afrika och mött många inflytelserika politiker i akt och mening att minska skuldbördan för länderna där. Påven, flera presidenter i USA och Europa, ja, listan är lång och resorna har varit många. Personlistan i slutet av boken saknas…

 

Men jag hade ingen aaaning om att bandmedlemmarna är troende! Och även lite aktiva i sin tro. Hur har detta kunnat gå mig förbi? Aldrig sett en rad om det, å andra sidan, vad gör det? Jag är U2-anhängare i alla fall! Har alltid uppfattat bandet som väldigt seriöst i sitt agerande.

 

Bono påstås vara den enda som nominerats till en Oscar, Golden Globe, Grammy och Nobels fredspris! Jag lade väldigt många ”noteringslappar” i boken vid läsningen  -  fanns mycket att observera, så pass mycket, så de får ligga kvar! Visst var boken läsvärd.

 

U2 i all ära, men i dessa dagar får de stå tillbaka för budet, som kom i förrgår. Tina Turner har avlidit, 83 år gammal. Hennes karriär blev lång, händelserik och framgångsrik. Ett enkelt hopp ner i hennes låtlista får mig att välja ”It takes two”, hennes duett med Rod Stewart. Låten gjordes med framgång 1965 av Marvin Gaye och Kim Weston. Tina och Rod fick en hit med låten 1990. Deras version var också signaturen till 2000-talets musiktävlingar i Trelleborg!

R. I. P. Tina.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0