Världsutställningen i Paris 1889...

”Mordet i Eiffeltornet” är första Victor Legris mysteriet. Boken kom på svenska 2010 och skrevs av Claude Izner, som är pseudonymen för systrarna Liliane (född 1940) och Laurence Korb (född 1951).

 

Handlingen är förlagd till tiden för den tionde världsutställningen, som invigdes 6 maj 1889  -  100 år efter den franska revolutionen. I samma veva invigdes Gustave Eiffels torn, som utgjorde den pampiga entrén till utställningen.

 

Många människor vill i inledningen på utställningen upp i Eiffeltornet. Det kostar pengar och lite extra om man vill riktigt högt och kunna skriva in sitt namn i besöksliggaren.

 

Helt plötsligt faller en kvinna ihop… får andningsproblem… och avlider. Polis och läkare konstaterar att ett bistick är dödsorsaken. Några dagar senare avlider ytterligare en person av samma orsak… och…

 

Jag nöjer mig att berätta, att den fotointresserade Victor Legris ser några samband… Men vilken roll har tecknerskan Tasja Cherson i det hela? Och tidningsmannen Marius Bonnet? Och bokhandlaren Kenji Moris?

 

Säkert en spännande intrig, men för mig var det mest intressanta själva kopplingen till världsutställningen i Paris 1889 och, inte minst, till Eiffeltornet. Den här deckaren lär ha blivit en storsäljare, men det är fortfarande inte min genre… Så om detta är en bra deckare eller inte, har jag svårt att avgöra, men det kan säkert du!

 

Året innan utställningen föddes Maurice Chevalier i Paris. Han kom att bli en av Frankrikes största skådespelare/underhållare och medverkade i många filmer och musikaler, som t ex ”Innocents of Paris” (1929), där han sjöng om ”Louise”:

 

”Louise” blev en storsäljare och lite av en signatur för Chevalier. Till musikalen/filmen ”Gigi” (1958) skrev Loewe & Lerner ”Thank heaven for little girls”. Även den blev en stor hit med Chevalier. Jag kan bara beklaga det tvära slutet på den här visningen…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Tappade greppet...

Frank Andersson, brottaren m m, tog hjälp av Joakim Langer för att få ihop ”Sanningen om lögnerna”, en bok som kom 2010. Den reviderade utgåvan, som jag läste, kom året därpå.

 

För dig, som fyllt år ett flertal gånger, så är Joakim son till Bibi och Pekka Langer… Erfarenheten av den senares missbruksproblem kan säkert varit en kunskap Joakim hade nytta av vid skrivandet om Frank och hans liv.

 

Frank tillhörde ju den kända ”56-generationen” och kom att nå stora idrottsliga framgångar. Född i Trollhättan, där karriären startade, men värvades till Djurgårdens IF och flyttade till Stockholm.

 

På ett sätt är det ganska enkelt att sammanfatta Franks liv och leverne  -  allt sköttes efter eget huvud! Och då är det inte helt enkelt att ingå i ett lag, som t ex brottningslandslaget. Det mesta skötte han på sitt sätt med stor iver och energi, även festandet…

 

Bokstavskombinationerna var inte så många vid den tiden, men Frank var definitivt en kandidat. Han fick diagnosen först år 2010.

 

”Let’s dance”, ”Expedition Robinson VIP” och ”Mästarnas mästare” är exempel på TV-serier som Frank medverkat i. Periodvis jobbade han som DJ på olika discon.

 

I augusti 2018 kom han in på sjukhus med hjärtproblem. Han opererades, men hämtade sig inte, utan avled den 9 september 2018, 62 år gammal.

 

Synnerligen lättläst, om än inte lättviktig, bok om brottarlegenden  -  kanske Sveriges genom tiderna bäste mellanviktare. Franks liv har ju hela tiden kunnat avläsas på kvällstidningarnas löpsedlar, men här är det lite mer sorterat och kanske närmare verkligheten. Ett bra loppisbokfynd!

 

Hösten deltog Frank i ”Let’s dance”. Där tappade han inte greppet om man ska döma efter framträdandet här. Prillan i försnacket har, till partnern Charlotte Sinclairs glädje, dessutom avlägsnats, så vitt jag kan se…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Land I förändring, eller...

Ryske författaren och kolumnisten Vladimir Kaminer gav ut boken ”Militärmusik” 2001, skriven efter flytten till Berlin 1990. Boken blev lite av ett genomslag för honom.

 

Kaminer föddes 1967 i Moskva och fick asyl i DDR 1990, men efter återföreningen blev han tysk medborgare. I boken skriver han om sin tid som tonåring och därefter i Sovjetunionen.

 

Intressant om hur livet förändras beroende på vem som styr landet. All litteratur är inte tillgänglig under hans tonårstid och musiken är hårt reglerad. Det finns dock de som vågar läsa… och spela i band… . Kaminer följer inte riktigt det som samhället kräver av honom, men det blir en militärtjänst i alla fall.

 

Visst är boken lättläst, men jag fastnar inte riktigt för denna ordrika berättelse. Gör du?

 

Författaren föddes alltså samma år som vi i Sverige bytte vänster- till högertrafik. Som av en händelse är det idag 54 år sedan detta inträffade! Tage Erlander var vår statsminister, medan Leonid Brezjnev styrde i Sovjetunionen. Den senare kom f ö att efterträdas av KGB-chefen Jurij Andropov! KGB var redan då en stark väg att nå rikets ”styrpulpet”…

 

Till detta skulle jag kunna välja musik av Leningrad Cowboys, men de är ju från Finland… Så det får bli den ryske kompositören Pjotr Tjajkovskij, född 1840, och en snutt från hans balett ”Svansjön” (1876). Här har någon bildsatt musiken med en svans viga rörelser i en sjö. Kreativt, eller hur?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0