Land I förändring, eller...

Ryske författaren och kolumnisten Vladimir Kaminer gav ut boken ”Militärmusik” 2001, skriven efter flytten till Berlin 1990. Boken blev lite av ett genomslag för honom.

 

Kaminer föddes 1967 i Moskva och fick asyl i DDR 1990, men efter återföreningen blev han tysk medborgare. I boken skriver han om sin tid som tonåring och därefter i Sovjetunionen.

 

Intressant om hur livet förändras beroende på vem som styr landet. All litteratur är inte tillgänglig under hans tonårstid och musiken är hårt reglerad. Det finns dock de som vågar läsa… och spela i band… . Kaminer följer inte riktigt det som samhället kräver av honom, men det blir en militärtjänst i alla fall.

 

Visst är boken lättläst, men jag fastnar inte riktigt för denna ordrika berättelse. Gör du?

 

Författaren föddes alltså samma år som vi i Sverige bytte vänster- till högertrafik. Som av en händelse är det idag 54 år sedan detta inträffade! Tage Erlander var vår statsminister, medan Leonid Brezjnev styrde i Sovjetunionen. Den senare kom f ö att efterträdas av KGB-chefen Jurij Andropov! KGB var redan då en stark väg att nå rikets ”styrpulpet”…

 

Till detta skulle jag kunna välja musik av Leningrad Cowboys, men de är ju från Finland… Så det får bli den ryske kompositören Pjotr Tjajkovskij, född 1840, och en snutt från hans balett ”Svansjön” (1876). Här har någon bildsatt musiken med en svans viga rörelser i en sjö. Kreativt, eller hur?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0