Vägen till ett friare samhällssystem...

Född 1979 i Tirana, men uppvuxen i Durres, är professorn/författaren Lea Ypi. År 2021 kom hennes memoarer: ”Fri  *  En uppväxt vid historiens slut”.

 

Hennes farfar, Xhafer Ypi, var premiärminister i Albanien, då en del av det Osmanska Riket, från 24 dec 1921 till 26 dec 1922. En kort tid, men klart avgörande för Lea och hennes föräldrar!

 

Albanien ockuperades 1939 av Italien och senare av Tyskland. Partisaner under ledning av Enver Hoxha befriade landet 1944 och tog in det i kommunism och diktatur. Hoxha avled 1985, men först 1992 föll regimen till förmån för ett flerpartisystem. Landet var 1997 nära inbördeskrig efter att stora delar av folket förlorat pengar i ett gigantiskt ”pyramidspel”, som konkursade. Landet och folket hämtade sig, om än långsamt, och har bl a börjat som turistland.

 

Jag menar, att den historiebeskrivningen är en bra grund för att få kläm på Lea Ypis berättelse. Hon berättar noggrant, hur hon nu lyckats minnas allt detta, om sin tid i diktaturen fram till sina tonår. P g a hennes farfars ministertid, så är Leas föräldrar ”portade” i många jobbsammanhang. Deras ”bakgrund” stoppade vidare studier, trots begåvning. Ordet ”bakgrund” var en belastning.

 

Leas uppväxt präglades mycket av att ”hålla tand för tunga”, att många frågor inte fick följas av följdfrågor och att många företeelser beskrevs i dolda ordalag. Det fanns ”avlyssnare” lite överallt.

 

I skolan fick Lea lära sig att hålla sig till den ”rätta vägen” och att kapitalismen var ett stort fördärv. ”Pappa Enver” var den store ledaren, som alla skulle gilla. Han visste ju bäst…

 

Bland vänner och bekanta pratades det om t ex ”universitetsexamina”, men i verkligheten var det en omskrivning för avtjänat fängelsestraff. Universiteten benämndes som ”B”, ”S” eller ”M”, men var en kod för olika fängelser.

 

Leas pappa tog sig då och då upp på sitt hustak för att rikta TV-antennen mot Italien i hopp om att kunna se lite fotboll… och lite annat… Ett klart straffbart beteende i Hoxhas Albanien. Pappan borde ju verkligen med sin ”bakgrund” vara försiktig…

 

Detta är en intressant, om än kanske lite väl ordrik, bok om en uppväxt i diktatur och den plågsamma övergången till ett friare samhällssystem. Barndom i ett system och tonårs- och vuxentid i ett annat  -  onekligen spännande och skrämmande läsning. Lea Ypi pekar på företeelser både ”före och efter”, som kan få en att reagera, ibland positivt, men inte alltid.

 

Bortse från hennes ibland omfångsrika, nästan svamliga, beskrivningar och fängslas av hennes iakttagelser, inte minst i förhållande till andras agerande och reaktioner. Så till slut föll jag lite för den här boken  -  har nog aldrig läst något liknande!

 

En rundtur på nätet gav några tips om artister från Albanien. Hitlåtarna följer dock ungefär samma spår världen över, så ock i Albanien… Bleona föddes 1979 i Korçë i östra Albanien, men flyttade 2010 till USA. ”Take it like a man” gav henne en top-10-hit i UK 2013.

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Franklin D. Roosevelt...

Ännu en bok från Historiska Media! Journalisten Lennart Pehrson kom 2020 med boken om ”Franklin D. Roosevelt” med den passande underrubriken ”President i kris och krig”.

 

Redan 1901 tillträdde en Roosevelt som president, fortfarande den yngste genom tiderna. Theodore hette han. USA har haft 2 Roosevelt-presidenter och de var släkt, men 2 olika grenar med den på 1640-talet invandrade nederländaren Claes Martenszen van Rosenvelt som anfader. Hans söner Johannes och Jacobus och kom att ”få” varsin president!

 

Släkten blev tidigt framgångsrik och förmögen  -  alltid bra grund om man tänker bli president i USA… Franklin D. Roosevelt föddes 1882 som enda barnet till James och Sara. Mamman kom från en annan förmögen familj, Delano, därav Franklins D. i namnet! Han växte upp och all undervisning sköttes hemma, bestämde mamma, därför blev chocken ganska stor när Franklin skulle flytta hemifrån för högre studier. Han läste historia och juridik.

 

Små snabba rader:

 

Franklin gifte sig 1905 med Eleanor, vars far var Franklins femmänning!

I valet 1920 utsågs Franklin till demokraternas vicepresidentkandidat, men republikanerna vann presidentvalet.

 

Hösten 1921 drabbades Franklin av vad man då trodde vara polio. Först menade man att det var överansträngning… Han blev förlamad från midjan och neråt, men tränade hårt för att undvika rullstolen…

 

Franklin blev demokraternas presidentkandidat till valet 1932. Han vann och tillträdde 1933 mitt i depressionens problemtid. Under de första 100 dagarna på posten drev han igenom många olika framgångsrika reformer, som kom att kallas New Deal. Allt för att få ekonomin på fötter.

 

Han blev omvald 1936 för en ny period, men ställde upp även i nästa val och bröt då mot kutymen att stanna som president max 2 perioder. Även i valet 1944 ställde han upp och blev vald en fjärde gång, men bara någon månad in i denna fjärde period avled han  -  12 april 1945.

 

Bokens avsnitt om Roosevelts förhållande till brittiske Churchill är intressanta. Även förhållandet till Stalin, som efter Nazitysklands anfall på Sovjet kom att ”sitta på samma sida”, är intressant. Känns som att den senare lyckades bäst vid mötet i krigsslutet, då man kom fram till hur Europa skulle se ut efter Hitlers fall. En överenskommelse, som kom

att sätta sina spår i många år framöver.

 

Eleanor jobbade hårt för mänsklighet även efter makens bortgång och hans mål att få ”mänskliga rättigheter” inskrivna i FN-stadgan lyckades. De ”fyra friheterna” - ”yttrandefrihet, religionsfrihet, frihet från nöd och fruktan” - var viktiga.

 

Franklin blev en driven radiotalare. Han var tidig med att nyttja detta relativt nya media för att nå ut till folket. Även om han, trots sin sjukdom, reste runt mycket för att nå ut med sina budskap, så blev radion en stor hjälp och framgång för honom.

 

Hans tal beskrevs som, att han ”kunde konsten att föra ut ett budskap, diskutera svåra kriser på ett enkelt och begripligt sätt och inge förtroende”.

 

Äktenskapet mellan Eleanor och Franklin blev efterhand mer som en arbetsrelation. Han ”umgicks” mycket med sin sekreterare… och blev påkommen… denna affär avslutades, men…

 

Bör kanske tillägga, att Franklin var demokrat, medan Theodore var republikan och att detta var en bra och läsvärd bok. Både amerikansk och europeisk historia, liksom människorna bakom den. Lennart Pehrson, som arbetat som journalist i USA i mer än 30 år, lyckades verkligen fånga mig med den här boken.

 

En av de mer populära melodierna 1945 var ”Sentimental journey”, skriven och inspelad av Hal McIntyre och hans band. Det är en sång som fångar. Sätter sig i huvudet. Inte underligt att en hel bunt inspelningar gjorts, med allt från Doris Day och Frank Sinatra till Sir Ringo Starr. Jag har dock valt en instrumental Hal McIntyre-inspelning:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Rulla in en boll och...

Olof Lundh är ingen blyg och tillbakadragen debattör! År 2022 kom han ut med boken ”Templet i öknen” med underrubriken ”Så köpte Qatar världens största sport”. Jag har läst den utökade pocketversionen från 2023.

 

FIFA, UEFA, IOK m fl är genomkorrumperade, konstaterar Lundh. Utredningar i USA (FBI), Schweiz etc har konstaterat avancerat fusk, men det har blivit få fällande domar. Kryphålsadvokaterna har varit händiga…

 

Ökenlandet Qatar är till ytan ca 6 % större än Skåne och har knappt 3 miljoner invånare, varav ca 300 000 är medborgare. Denna lilla grupp medborgare har världens högsta levnadsstandard. De nästan 2,7 milj gästarbetarna får inte del av välfärden, utan är hårt hållna av landets regelverk. Långtidskontrakt, ja t o m beslagtagna pass, gör deras frihet näst intill obefintlig.

 

Detta land ”tilldelades” fotbolls-VM för herrar 2022. Där ”sporttvättade” pengar används  -  där hamnar de stora tävlingarna, skriver Lundh. OS i Sotji 2014, fotbolls-VM 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar  -  platser som framröstades under mycket konstiga processer, där mutor var en viktig del. Fotbolls-VM arrangeras alltid när de stora landsligorna har sommaruppehåll bytte till slut årstid när det var dags för Qatar. Fotboll i 40-gradig qatarisk sommarvärme är ingen hit  -  varken för spelare eller åskådare. Finalen kom att spelas den 18 december 2022!

 

Blatter, Platini, Blazer, Infantino, Havelange, Collina, ja, det är några av idrottstopparna, som genom åren utretts för skumma affärer. Få fällande domar, men deras bankkonton fylldes…

 

Lundh har besökt Qatar vid flera tillfällen, både för idrottens och gästarbetarnas skull. Det pratas om flera tusen döda gästarbetare vid byggandet av arenorna, infrastrukturen etc inför fotbolls-VM 2022. Förf har jagat intervjuer med arrangörer och ansvariga. Frågorna har varit många  -  svaren få. Väldigt få.

 

Utöver Qatar-VM skriver Lundh mycket om den aktiva roll landet och landets ledare har tagit i köp/storsponsring av främst europeiska fotbollsklubbar. PSG ägs av Qatar Sports Investments, medan Abu Dhabi United Group äger ca 75 % av Manchester City. FC Barcelona är medlemsägt, men deras tidigare reklamlösa spelartröjor har nu texten Qatar Airways (efter Qatar Foundation)…  I Newcastle är en saudisk investeringsfond storägare (80 %). Manchester United har än så länge amerikanska ägare, medan Chelsea-ägandet förändrades efter Rysslands invasion i Ukraina. Oligarken Abramovich tvingades att sälja.   

 

Qatar är ett land utan demokrati och pressfrihet och utan respekt för mänskliga rättigheter. Kvinnors frihet är mycket begränsad och homosexualitet är kriminellt. Landet saknade stora fotbollsarenor. Trots detta, så tilldelades landet i december 2010 fotbolls-VM 2022! Protesterna då var lama, men accelererade ca 10 år senare…  men ”det är sent att pinka för kvällen när halva natten gått”…

 

Detta är en på sitt sätt deprimerande bok, som visar hur allting går att köpa för pengar. ”Köpta röster” är gångbart…  Jag är glad att ha läst boken, även om irritationen stundtals stör. Dessutom störs jag av att i yngre dagar trott, att sådana ”viktiga” saker som placering av VM i fotboll, OS etc, gjordes i justa omröstningar. Naivt, visst, men boken var ändå läsvärd för mig!

 

Tidigare i år gick Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt ur tiden. Hans låtskatt är omfattande med bl a ”Bolla och rulla”. För att få en liten glimt av hans musik hittade jag hans framträdande i juli 2004 på Allsång på Skansen. Medleyt innehåller inte nyss nämnda boll-låt, men väl andra go’bitar:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0