Franklin D. Roosevelt...
Ännu en bok från Historiska Media! Journalisten Lennart Pehrson kom 2020 med boken om ”Franklin D. Roosevelt” med den passande underrubriken ”President i kris och krig”.
Redan 1901 tillträdde en Roosevelt som president, fortfarande den yngste genom tiderna. Theodore hette han. USA har haft 2 Roosevelt-presidenter och de var släkt, men 2 olika grenar med den på 1640-talet invandrade nederländaren Claes Martenszen van Rosenvelt som anfader. Hans söner Johannes och Jacobus och kom att ”få” varsin president!
Släkten blev tidigt framgångsrik och förmögen - alltid bra grund om man tänker bli president i USA… Franklin D. Roosevelt föddes 1882 som enda barnet till James och Sara. Mamman kom från en annan förmögen familj, Delano, därav Franklins D. i namnet! Han växte upp och all undervisning sköttes hemma, bestämde mamma, därför blev chocken ganska stor när Franklin skulle flytta hemifrån för högre studier. Han läste historia och juridik.
Små snabba rader:
Franklin gifte sig 1905 med Eleanor, vars far var Franklins femmänning!
I valet 1920 utsågs Franklin till demokraternas vicepresidentkandidat, men republikanerna vann presidentvalet.
Hösten 1921 drabbades Franklin av vad man då trodde vara polio. Först menade man att det var överansträngning… Han blev förlamad från midjan och neråt, men tränade hårt för att undvika rullstolen…
Franklin blev demokraternas presidentkandidat till valet 1932. Han vann och tillträdde 1933 mitt i depressionens problemtid. Under de första 100 dagarna på posten drev han igenom många olika framgångsrika reformer, som kom att kallas New Deal. Allt för att få ekonomin på fötter.
Han blev omvald 1936 för en ny period, men ställde upp även i nästa val och bröt då mot kutymen att stanna som president max 2 perioder. Även i valet 1944 ställde han upp och blev vald en fjärde gång, men bara någon månad in i denna fjärde period avled han - 12 april 1945.
Bokens avsnitt om Roosevelts förhållande till brittiske Churchill är intressanta. Även förhållandet till Stalin, som efter Nazitysklands anfall på Sovjet kom att ”sitta på samma sida”, är intressant. Känns som att den senare lyckades bäst vid mötet i krigsslutet, då man kom fram till hur Europa skulle se ut efter Hitlers fall. En överenskommelse, som kom
att sätta sina spår i många år framöver.
Eleanor jobbade hårt för mänsklighet även efter makens bortgång och hans mål att få ”mänskliga rättigheter” inskrivna i FN-stadgan lyckades. De ”fyra friheterna” - ”yttrandefrihet, religionsfrihet, frihet från nöd och fruktan” - var viktiga.
Franklin blev en driven radiotalare. Han var tidig med att nyttja detta relativt nya media för att nå ut till folket. Även om han, trots sin sjukdom, reste runt mycket för att nå ut med sina budskap, så blev radion en stor hjälp och framgång för honom.
Hans tal beskrevs som, att han ”kunde konsten att föra ut ett budskap, diskutera svåra kriser på ett enkelt och begripligt sätt och inge förtroende”.
Äktenskapet mellan Eleanor och Franklin blev efterhand mer som en arbetsrelation. Han ”umgicks” mycket med sin sekreterare… och blev påkommen… denna affär avslutades, men…
Bör kanske tillägga, att Franklin var demokrat, medan Theodore var republikan och att detta var en bra och läsvärd bok. Både amerikansk och europeisk historia, liksom människorna bakom den. Lennart Pehrson, som arbetat som journalist i USA i mer än 30 år, lyckades verkligen fånga mig med den här boken.
En av de mer populära melodierna 1945 var ”Sentimental journey”, skriven och inspelad av Hal McIntyre och hans band. Det är en sång som fångar. Sätter sig i huvudet. Inte underligt att en hel bunt inspelningar gjorts, med allt från Doris Day och Frank Sinatra till Sir Ringo Starr. Jag har dock valt en instrumental Hal McIntyre-inspelning:
Go’ freda’!!!
Haj å Goodbaj!