Det brinner på Österlen...

Tredje, men fristående delen fick jag tips om och på biblioteket fanns den: ”Cold Case: Skärseld”. Författad av i Lund födda Tina Frennstedt och utgiven 2021.

 

Första intrycket av boken var: Oj, så många namn redan i begynnelsen! Hur ska jag klara av att hålla reda på alla? Men det löste sig, faktiskt. De föll på plats efter hand, inte minst i kombination med, att bokens geografiska område är Österlen och Söderslätt.

 

Det brinner på Österlen, inte sällan strax före gryningen… Polisen rycker ut. Polis Westford uttalar sig. Kriminalinspektör Tess, chef för Skånes Cold Case-grupp, ser efter ett tag kopplingar till ett flera år gammalt ärende. Det var ett ärende, som hon själv, då ny polis, blev engagerad i på ett lite annorlunda vis.

 

För att ge lite extra nerv åt berättelsen, så slumpar det sig, att Tess blir förälskad! I en nyskild kvinna med barn och exmake så långt bort som i Stockholm!

 

Detta är en spännande bok! Tess dras in i händelserna, inte bara som utredare… Hon tar utredningshjälp från Köpenhamn, men märker snart ett stort intresse från tysk polis och de tvekar inte i sina försök att få veta mer…

 

Vem eller vilka är det som tuttar på på Österlen? Vem/vilka tar livet av den ene efter den andre? Vad betyder siffrorna på brandplatserna?

 

Som sagt, boken är spännande! Jag uppfattar den som välskriven och med insikt i ämnet. Frennstedt har tidigare jobbat som kriminalreporter. Väl värd att läsa!

 

Malmöpågen Östen Warnerbring sjöng 1991 in Ystad-boende Michael Saxells låt ”Om himlen och Österlen”. En musikants härliga röst tar väl hand om de Österlenska tonerna. Tyvärr hittade jag inte några rörliga bilder, men rösten hos Östen räcker länge, eller hur?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Han var en Mann...

Allan Mann var svensken som stred mot Hitler och Stalin. Det berättar Thomas Tynander i en nyss utkommen bok.

 

Töreboda-sonen Allan, född 1921, var näst äldst av de 10 barnen på gården hos familjen Mann. Han spelade fotboll, brottades och var aktiv i SSU. Brottningen låg honom varmt om hjärtat. Tävlade i lättvikt och blev Skaraborgsmästare 1938!

 

På ett SSU-möte i december 1939 Mariestad berättade en ”frontkämpe” om Finlands kamp efter Sovjetunionens överfall. Detta påverkade Allan så mycket att han, 18 år gammal och omyndig, övertalade sin far att skriva på och godkänna sonens deltagande som frivillig i Finland.

 

I januari 1940 satte Allan sig på tåget för resan till Haparanda och vidare in i Finland. Hans tanke var att kunna bidra med skötseln av ”militära” hästar, men det blev efterhand betydligt mer än så. En seg och stark, tystlåten kille kunde användas till mycket. Han blev sjukvårdare… och mer än så…

 

Jag återberättar inte allt han medverkar i, men konstaterar, att han fick uppleva mycket i de grymma vinterstriderna. Temperaturer på minus 40 grader var inte ovanligt… Han möter människor, som blir hans vänner för livet.

 

I mars 1940 ger Finland upp och han tar sig hem till västgötska Töreboda. Men redan den 9 april kommer nästa smäll. Hitler och Tyskland anfaller Danmark och Norge. Norrmännen försvarar sig. Nazityskarna jagar kungen och statsledningen och satsar samtidigt hårt på att ta över Narvik och den så viktiga malmutlastningen i slaget om Narvik.

 

Allan läser och påverkas starkt av det som sker och vill hjälpa till. Men, till skillnad från finska vinterkriget, så har den svenska regeringen beslutat att det neutrala Sverige inte tillåter svenskt deltagande i Norges kamp. Det blir straffbart, att som svensk ge sig in i Norge för att försvara, men även att få över flyktingar till Sverige. Norges kung Haakon VII är på väg till svenska gränsen, men Gustav V och regeringen säger Nej! De båda kungarna talar aldrig mer med varandra efter detta!

 

Men Allan hittar en möjlighet att hjälpa till i Norge, både som soldat och kurir. Via kamrater från Finladsfrivilliga lotsas han in i det norska försvaret. Händelserna är många och dramatiska. Han hjälper och smugglar in skadade i Sverige, blir själv allvarligt skadad, så pass, att han till sist får vård i Stockholm. Han klarar sig, men ärren blir omfattande.

 

Allt arbete Allan gör hemlighålls. Officiellt jobbar han i Värmlandsskogarna, men det blir inte många träd fällda… Han ”fångas upp” som tillförlitlig person och får högre grader i norska försvaret och utbildas i England och Skottland för större och mer avancerade uppgifter. Uppgifter som han löser efter hand.

 

Onekligen farliga, men spännande, händelser, som jag överlåter åt dig att läsa om. Nöjer mig med att rada upp några händelser i vårt land:

Den 17 februari 1940 dånar 7 sovjetiska bombplan in över Pajala och släpper sin förstörande last.

Den 3 oktober 1940 kommer brittiska flygare in över Malmö och släpper 3 bomber, avsedda för Stettin, över Slottsparken.

Den 18 november 1943 släpper brittiskt flyg flera bomber över Lund och Bröderna Hanssons trädgårdsmästeri utplånas.

Den 22 februari 1944 faller bomber över Stockholm, Södertälje och Strängnäs. Flera personer skadas. På bombresterna syns kyrilliska bokstäver…

Den 13 juni 1944 ”landar” en V2-robot i skogen vid Gräsdals gård i Nybro. Förstörd skog och 2 ton metallskrot behöver tas om hand.

Tänk som Sverige lyckades undkomma allt elände som våra grannländer drabbades av!

 

Allan Mann lämnade kriget, men inte det militära. Han, som underkändes i ”den svenska mönstringen”, blev officer och lärare, bl a på Karlberg! Han gjorde även en sejour på Cypern för FN och kom att honoreras med finska, norska, franska och brittiska utmärkelser. Allan avled 2005.

 

Efter kriget träffade han norska Mary. De gifte sig och fick dottern Ditte, som bidragit med mycket information till denna bok.

 

Boken om Allan Mann är spännande och krigets grymhet är hård. Civilbefolkningen i t ex Norge utsattes för många repressalier som ”svar” på vad motståndsrörelsen gjorde. Öga för öga, tand för tand…

 

Kan verkligen rekommendera denna bok. Kartan i boken är välbehövlig för att följa Allan Mann.

 

Givetvis blir det ”Du är min man” på detta. Helen Sjöholm sjunger till Benny Anderssons Orkester denna Björn & Benny-låt från 2004.Klippet är från Allsång på Skansen (2005?).

 

 

Go’ Midsommar !!!

 

Haj å Goodbaj!


Systrarna vid fyren...

Churchill valde ganska tidigt i andra världskriget, att brittiska försvaret skulle lämna Jersey. Tredje Riket ockuperade snart kanalöarna och fick därmed bra kontroll över trafiken i Engelska kanalen. Gill Thompsons bok, ”Systrarna vid fyren”, är berättelsen om livet på ön före och under ockupationen. Boken kom 2023 på förlaget Historiska Media.

 

Detta är förvisso en roman, men bygger på verkliga händelser. Familjen Robinsons äldsta dotter Alice, är sjuksköterska på lasarettet, medan yngre systern Jenny har tankarna på mattestudier i Cambridge. Systrarna är i tjugoårsåldern,

 

Pip, vars pappa jobbar med revision, vill gärna ansluta sig till flottan, eftersom han är duktig och intresserad seglare. Pappa vägrar godkänna en ansökan.

 

Båda systrarna, vars lillebror William har, uttryckt i nutidens ord, en bokstavskombination, är båda lätt förtjusta i Pip. Vänskapen är djup och det blir en del turer med hans segelbåt, bl a till fyren på en av öarna..

 

Rebekah, med judiskt påbrå, är också sköterska, dock inte på Alice’s avd. De är nära vänner och Rebekah är kär gäst hos Robinsons. Hennes bakgrund medför problem när tyskarna invaderar Jersey. Första tiden ändras inte ö-livet allt för mycket, men snart så…

 

En tysk drabbas av akuta magbesvär och behöver omedelbart opereras på öns sjukhus. Det räddar livet på honom. Han visar sig vara läkare och Alice blir förtjust i patienten, Stefan… och vice versa… Han jobbar på den del av sjukhuset, som tyskarna senare tar över och moderniserar och gör till sitt.

 

William blir sjuk i difteri. Medicinen för behandling är slut på det engelska sjukhuset. Allvarligt läge, som Stefan lugnt och stilla löser.

 

Det händer mycket, inte minst när tyskarna drar åt tumskruvarna och vill skicka öbor till olika läger i Tyskland. Detta är en engagerande och spännande bok. Man vill ju veta hur det går för de medverkande.

 

Boken behandlar en, för mig i alla fall, mindre bekant del av andra världskriget. Lite som att Bornholm var Sovjetockuperat nästan ett helt år efter själva krigsslutet. Detta är en klart läsvärd bok!

 

Jeff Beck, som avled i januari-23, hedrades av ett gäng gamla spelkamrater med en hyllningskonsert i maj. De spelade ”Infatuation”, som från början fanns på Rod Stewarts album ”Camouflage” (1984) med Beck på gitarr. Här är det Eric Clapton och Ronnie Wood som står för gitarrarbetet till Stewarts sång.

 

Den 24 maj avled Tina Turner. Dagen efter spelade John Fogerty i Manchester och hyllade Tina med ”Proud Mary”. Låten skrevs av Fogerty, men Tina hade en stor hit med den också. Fogerty berättar mer i introduktionen av låten.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Build me up...

Släktträdet i bokens inledning är nästan förutsättningen för att greppa familjen Kirk Kristiansen. Jens Andersen kom 2021 med boken ”Ett liv med LEGO” med underrubriken ”Historien om familjen som skapade världens populäraste leksak”.

 

Ole Kirk Christiansen, född 1891, tar 1916, med hjälp av syskon och bank, över en snickarverkstad i Billund, en liten by längs järnvägen mellan Grindsted och Vejle på Jylland. Han och hustrun Kristine följer tidens religiösa rörelser och blir medlemmar av Indre Mission. Ole är en duktig snickare och får många uppdrag. Han är också en snäll snickare, som har lite svårt att kräva in betalning för utfört arbete…

 

Viggo blir lärling hos Ole och han är också händig. Tillsammans börjar de även tillverka köksmöbler, klädskåp etc till kunder ”på bygden”. En anka i trä med ett snöre att dra den i blir en populär barnleksak…

 

Så en dag börjar det brinna i verkstaden och den drar med sig bostaden i eländet. Varför gör Gud detta mot den lilla familjen? Bränder kommer att drabba fler gånger genom åren, men firman reser sig ur askan. Alla gångerna!

 

Tredje äldste sonen, Godtfred, visar sig ha ett bra ”handlag” med obetalda fakturor och får redan som 10-åring gå runt och kräva in skulder. Framgångsrikt!

 

I början av 30-talet märks ett ökande intresse för firmans trappstegar, strykbrädor, träbilar och andra leksaker. Ole bestämmer sig för att följa den produktlinjen. En jojo blir succé. Han tar hjälp av folk i byn för att måla och lackera leksakerna.

 

År 1936 skapas företaget LEGO, vars namn kommer ur danskans ”leg godt”. Efter andra världskriget fick Ole ögonen på det nya materialet plast! En engelsk firma hade börjat med små byggbara klossar i plast och Ole såg möjligheterna… liksom förbättringsmöjligheterna… Och LEGO-klossen var född! Och resten är historia, skulle man kunna skriva.

 

Godtfred driver firman vidare och hans näst äldste son, Kjeld, tar över, men är under stark press från fadern, som inte kan släppa styrningen, varken i stort eller i detalj. En lång och besvärlig tid för Kjeld (och familjen).

 

Detta är en bok om en lång resa i leksakernas värld. Danmark ”erövras” och snart även resten av Norden och Europa. USA blir besvärligare och avtalet med Samsonite (väskföretaget) var ett misslyckande, som tog ett tag att resa sig från.

 

Produktfloran växer, ibland lite för vilt. Alla idéerna blir inte framgångsrika och företagets resultat svajar över åren, men största krisen infaller i början av 2000-talet. Barns lekvanor förändras. Digitaliseringen med skärmar och mobiler tar mer tid från barnens traditionella lekande. LEGO visar miljardstora förluster och är illa däran.

 

Man lyckades dock komma med mer utvecklade produkter, som kunde styras och aktiveras. Det lockade även vuxna. Lådor/askar i begränsade upplagor med inriktning på samlare och entusiaster gavs ut.

 

Avtal gjordes med filmbolag och askar som LEGO Star Wars, Indiana Jones och Harry Potter blev framgångsrika, liksom LEGO Friends, som kom att locka fler flickor att bygga. LEGO Technic, Basic och Mindstorms har också en given och stor plats i företaget. Rent generellt kan man väl säga att Duplo, hjulet, de rörliga figurerna samt de kreativa byggaskarna är de stora framgångsprodukterna genom åren.

 

Nu tjänar LEGO en oerhörd mängd pengar… och Kjelds mellanbarn, Thomas, har tagit över ”ledelsen”, men redan nu har man börjat arbetet med att klura ut övergången till femte generationens ägande. Det är av vikt att bolaget stannar i familjen. Det görs genom ett ”IKEA-liknande” ägande, där KIRKBI (Kirk i Billund) är själva ägarbolaget. KIRKBI förvaltade för ett par år sedan en förmögenhet på 85 miljarder! Jag förmodar, att det gör familjen/släkten till de rikare i världen…

 

En intressant bok om en driven och fantasifull leksak. Det läggs en hel del vikt vid Gudstron. Många sidor ägnas också åt att bygga och förvalta LEGO-andan. Många ledord har skrivits genom åren…

 

Tycker dock att författaren inte får mig att fullt förstå vidden av företagets stora bekymmer i början av 2000-talet, då man var riktigt illa ute. Bortsett från det är boken läsvärd och illustrerad med bra bilder.

 

Dagens musik känns nästan självskriven: ”Games people play”! Den skrevs av Joe South och blev en stor hit 1968. Låten har med framgång spelats in av en mängd andra artister, som Inner Circle, Waylon Jennings och Freddy Weller. Han skrev även hits som ”Rose Garden” (Lynn Anderson) och ”Hush” (Deep Purple). Här är ett TV-framträdande med Joe South:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0