Build me up...

Släktträdet i bokens inledning är nästan förutsättningen för att greppa familjen Kirk Kristiansen. Jens Andersen kom 2021 med boken ”Ett liv med LEGO” med underrubriken ”Historien om familjen som skapade världens populäraste leksak”.

 

Ole Kirk Christiansen, född 1891, tar 1916, med hjälp av syskon och bank, över en snickarverkstad i Billund, en liten by längs järnvägen mellan Grindsted och Vejle på Jylland. Han och hustrun Kristine följer tidens religiösa rörelser och blir medlemmar av Indre Mission. Ole är en duktig snickare och får många uppdrag. Han är också en snäll snickare, som har lite svårt att kräva in betalning för utfört arbete…

 

Viggo blir lärling hos Ole och han är också händig. Tillsammans börjar de även tillverka köksmöbler, klädskåp etc till kunder ”på bygden”. En anka i trä med ett snöre att dra den i blir en populär barnleksak…

 

Så en dag börjar det brinna i verkstaden och den drar med sig bostaden i eländet. Varför gör Gud detta mot den lilla familjen? Bränder kommer att drabba fler gånger genom åren, men firman reser sig ur askan. Alla gångerna!

 

Tredje äldste sonen, Godtfred, visar sig ha ett bra ”handlag” med obetalda fakturor och får redan som 10-åring gå runt och kräva in skulder. Framgångsrikt!

 

I början av 30-talet märks ett ökande intresse för firmans trappstegar, strykbrädor, träbilar och andra leksaker. Ole bestämmer sig för att följa den produktlinjen. En jojo blir succé. Han tar hjälp av folk i byn för att måla och lackera leksakerna.

 

År 1936 skapas företaget LEGO, vars namn kommer ur danskans ”leg godt”. Efter andra världskriget fick Ole ögonen på det nya materialet plast! En engelsk firma hade börjat med små byggbara klossar i plast och Ole såg möjligheterna… liksom förbättringsmöjligheterna… Och LEGO-klossen var född! Och resten är historia, skulle man kunna skriva.

 

Godtfred driver firman vidare och hans näst äldste son, Kjeld, tar över, men är under stark press från fadern, som inte kan släppa styrningen, varken i stort eller i detalj. En lång och besvärlig tid för Kjeld (och familjen).

 

Detta är en bok om en lång resa i leksakernas värld. Danmark ”erövras” och snart även resten av Norden och Europa. USA blir besvärligare och avtalet med Samsonite (väskföretaget) var ett misslyckande, som tog ett tag att resa sig från.

 

Produktfloran växer, ibland lite för vilt. Alla idéerna blir inte framgångsrika och företagets resultat svajar över åren, men största krisen infaller i början av 2000-talet. Barns lekvanor förändras. Digitaliseringen med skärmar och mobiler tar mer tid från barnens traditionella lekande. LEGO visar miljardstora förluster och är illa däran.

 

Man lyckades dock komma med mer utvecklade produkter, som kunde styras och aktiveras. Det lockade även vuxna. Lådor/askar i begränsade upplagor med inriktning på samlare och entusiaster gavs ut.

 

Avtal gjordes med filmbolag och askar som LEGO Star Wars, Indiana Jones och Harry Potter blev framgångsrika, liksom LEGO Friends, som kom att locka fler flickor att bygga. LEGO Technic, Basic och Mindstorms har också en given och stor plats i företaget. Rent generellt kan man väl säga att Duplo, hjulet, de rörliga figurerna samt de kreativa byggaskarna är de stora framgångsprodukterna genom åren.

 

Nu tjänar LEGO en oerhörd mängd pengar… och Kjelds mellanbarn, Thomas, har tagit över ”ledelsen”, men redan nu har man börjat arbetet med att klura ut övergången till femte generationens ägande. Det är av vikt att bolaget stannar i familjen. Det görs genom ett ”IKEA-liknande” ägande, där KIRKBI (Kirk i Billund) är själva ägarbolaget. KIRKBI förvaltade för ett par år sedan en förmögenhet på 85 miljarder! Jag förmodar, att det gör familjen/släkten till de rikare i världen…

 

En intressant bok om en driven och fantasifull leksak. Det läggs en hel del vikt vid Gudstron. Många sidor ägnas också åt att bygga och förvalta LEGO-andan. Många ledord har skrivits genom åren…

 

Tycker dock att författaren inte får mig att fullt förstå vidden av företagets stora bekymmer i början av 2000-talet, då man var riktigt illa ute. Bortsett från det är boken läsvärd och illustrerad med bra bilder.

 

Dagens musik känns nästan självskriven: ”Games people play”! Den skrevs av Joe South och blev en stor hit 1968. Låten har med framgång spelats in av en mängd andra artister, som Inner Circle, Waylon Jennings och Freddy Weller. Han skrev även hits som ”Rose Garden” (Lynn Anderson) och ”Hush” (Deep Purple). Här är ett TV-framträdande med Joe South:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0