Bussiga kamrater...

En bussolycka är huvudingrediensen i Håkan Nessers bok ”Den sorgsne busschauffören från Alster” (2020).

 

Albin Runge är en tidigare akademiker som sadlar om och blir busschaufför. Runge sitter vid ratten vid en olycka där mer än tio av hans tonåriga passagerare dör. Han skadas inte och befinns vara oskyldig till kraschen, men påverkas givetvis ändå  -  det var ju hans resenärer. Och så dyker det upp brev undertecknade Nemesis med förtäckta hot…

 

På polisstationen i Kymlinge arbetar bl a utredarna Gunnar Barbarotti och Eva Backman med att klura ut vem som står bakom hoten och breven. I ett annat ärende hamnar Backman i en situation där hon avlossar varningsskott, men de blir värre än tänkt.

 

Ja, det är väl den synnerligen enkla beskrivningen av denna Nessers sjunde boken med Barbarotti. Detta är min första lästa Nesser-bok och jag noterar hans väl beskrivna miljöer. Det är detaljrikt och en hel del dialog, vilket gör boken väldigt lättläst. Underhållande.

 

Min vinnare i årets Melodifestivalen är utan tvekan ”Behöver inte dig idag” med Clara Klingenström. Så här lät det i finalen den 13 mars 2021:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Ystads förste stadsarkitekt...

Professor emeritus Ivo Holmqvist har skrivit Ystadiana 2020, dvs årsboken för Ystads kulturhistoriska förening. Boken handlar om Ystads förste stadsarkitekt, Peter Boisen, och har underrubriken ”Dansken som präglade Ystad”.

 

Boisen föddes 1836 på Lolland, men efter studier i Köpenhamn flyttade han i början av 1860-talet till Ystad. År 1868 utnämndes han till stadsarkitekt, en post som han innehade till sin död i februari 1908. Under alla sina år i staden kom han givetvis att påverka byggandet starkt.  

 

Teatern vid Stortorget brann ner 1891 och kom att ersättas av ett nybygge vid Sjömansgatan, söder om centrum. Teatern blev klar 1894, f ö samma år som Köpingebro Sockerbruk, som ägdes av Jacob Lachmann och som sponsrade teaterbygget.

 

Även Lachmann anlitade Boisen, bl a till Tornvillan på brukets mark. Jag saknar dock i boken den ritning på huset jag hittade i bruksarkivet  -  ett väldigt vackert verk. I den f d kamerala byggnadens källare fann jag även brevväxling mellan Boisen och Lachmann, men det är ju en annan historia, eller hur?

 

Boisen ritade även en del stationsbyggnader, bl a Köpingebros, men även tingshusen i Hammenhög och Ystad. Flera kyrkor, bl a Öjas strax utanför Ystad, var skapelser av Boisen, liksom rådhuset i Simrishamn. Förteckningen i slutet av boken visar vilken imponerande samling byggnader, som kom från Boisens hand. Dock har inte alla överlevt årens skötsel eller brist på densamma…

 

En stadsvandring med boken i sin hand vore kanske en god idé? Boisens hus, oftast i handslagen tegel, finns lite överallt. Flera av hans vackra och funktionella hus finns på bild i boken, som kan rekommenderas.

 

När vi nu ändå är i Ystad kan vi ju stanna till hos ”två-hus-bort”-grannen DJ Spectre, dvs Björn Johnsson alias John De Sohn och en av hans senare alster: ”Wasted love”. Vacker melankolisk och klangrik musik, som jag fastnar för.

 

Och när vi nu ändå är i Ystad, så varför inte hälsa på kassörskan på Coop i centrum: Frida Green! Nyårsafton 2020 sjöng hon ”Beat ’em up” i TV4’s Bingokväll. Hennes stämma, med kör och blås därtill, är nästan hårresande!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Ett kilo socker...

Journalisten Helena Trus försöker intervjua sin farmor om vad som hände henne i Polen under andra världskriget, men det är farfar som vill berätta… Det blev trots allt en bok, ”Ett kilo socker”, 2019. Boken har undertiteln ”Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv”.

 

Trus binder ihop besöken hos och pratet med farmor på 2000-talet med vad som hände under kriget. Farmor kallar sig förintelseöverlevare och inser samtidigt, att hon aldrig kan lämna det bakom sig. Aldrig kunna glömma, att hon gavs möjligheten att överleva, men på resten av familjens bekostnad.

 

Hon hade turen på sin sida, även vid avslöjandena av hennes gömställen. Vid ett tillfälle fick avslöjarna belöning: Ett kilo socker! Det var priset på en flykting…

 

Cyla Bierman, född 1927, gifte sig 1946 med Lejb Trus i Bialystok i dagens nordöstra Polen. Strax därefter flydde paret till Sverige, där de kom att stanna livet ut. Jag kan i förbifarten berätta, att 1926 föddes i samma stad Melvin Kaminsky, mer känd som Mel Brooks! Izabella Scorupco är också född i Bialystok!

 

Detta är en lite annorlunda bok om familjers öde under andra världskriget. Berättelseformen är illustrerad med privata bilder från livets gång i Polen och Sverige. Läsvärd bok.

 

Och så nåddes vi av beskedet, att Svante Thuresson avlidit. En skön röst, som berört i många år. Den 1 augusti 2017 medverkade han, 80 år gammal, på Ystad Arena i hyllningen till Monica Zetterlund. Men veckan innan var han med i Allsång på Skansen och gjorde låten ”Moanin’” tillsammans med Nils Landgren. Låten skrevs av Bobby Timmons för Art Blakeys Jazz Messengers 1958. Lyssna och njut av musikanterna Thuresson och Landgren i ”Moanin’”!   Vila i Frid, Svante.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Munther läsning, eller...

Tidigare DN-journalisten Anders Johansson har skrivit den första mer ingående beskrivningen av Malcolm Munthe. Bokens titel är ”Mysteriet Malcolm Munthe” (2020) med underrubriken ”Churchills agent i Norden”.

 

Malcolm (född 1910) och hans bror Peter (född 1908) var söner till Axel Munthe och dennes andra hustru, Hilda Pennington Mellor. Axel och Hilda gifte sig 1907, men separerade 1919 utan att skiljas. Hilda flyttade med sönerna tillbaka till England, medan Axel blev en ofta gäst på Stockholms slott. Han var doktor och blev kronprinsessan, sedermera drottning, Victorias livmedikus. Hennes äktenskap med kung Gustav V var kanske inte så lyckligt… Men det ämnet berör Johansson inte så mycket.

 

Väl i England blev Malcolm och Peter involverade i militärlivet, den senare i Royal Navy, medan Malcolm engagerades i underrättelseverksamheten. Han drog nytta av flerspråkigheten inkl svenskan och kom att agera mycket i Norden.

 

Detta är en omfattande berättelse om spioneri, där även svenska C-byrån (jfr mina lästa Jan Bergman-böcker i det ämnet) dyker upp.

 

Kända namn i umgängeskretsen är Olof Lagerkrantz, Halfdan Ullman (farfar till Liv) och flera Wallenberg. Ehrensvärd och Mannerheim nämns också, liksom Winston Churchill.

 

Bruno Kreisky och Karl Frahm är andra kända namn, den senare är kanske mer bekant som Willy Brandt! Det som förbryllar mig mest är hur Malcolm lyckats lägga dimridåer på så mycket av sitt agerande, inte minst under kriget.

 

Boken är mycket intressant med många olika infallsvinklar och händelser, t ex sprängningen vid Krylbo järnvägsstation i juli 1941. Måste dock erkänna att det blir lite förvirrande emellanåt, samtidigt som personkopplingarna fängslar.

 

På sitt första och självbetitlade album dyker en annan Munther kille upp, Ulrik heter han. Låten ”Sticks and stones” från 2011 har jag valt denna dag.

 

År 1960 var det en helt annan ”Sticks and stones” som gällde! Titus Turner skrev den låten, som många spelat in, bl a Jerry Lee Lewis, Zombies, Joe Cocker och Elvis Costello, men först var nog Ray Charles. Det blev en mindre singelhit för honom.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0