Ett kilo socker...

Journalisten Helena Trus försöker intervjua sin farmor om vad som hände henne i Polen under andra världskriget, men det är farfar som vill berätta… Det blev trots allt en bok, ”Ett kilo socker”, 2019. Boken har undertiteln ”Farmor glömmer aldrig priset på sitt liv”.

 

Trus binder ihop besöken hos och pratet med farmor på 2000-talet med vad som hände under kriget. Farmor kallar sig förintelseöverlevare och inser samtidigt, att hon aldrig kan lämna det bakom sig. Aldrig kunna glömma, att hon gavs möjligheten att överleva, men på resten av familjens bekostnad.

 

Hon hade turen på sin sida, även vid avslöjandena av hennes gömställen. Vid ett tillfälle fick avslöjarna belöning: Ett kilo socker! Det var priset på en flykting…

 

Cyla Bierman, född 1927, gifte sig 1946 med Lejb Trus i Bialystok i dagens nordöstra Polen. Strax därefter flydde paret till Sverige, där de kom att stanna livet ut. Jag kan i förbifarten berätta, att 1926 föddes i samma stad Melvin Kaminsky, mer känd som Mel Brooks! Izabella Scorupco är också född i Bialystok!

 

Detta är en lite annorlunda bok om familjers öde under andra världskriget. Berättelseformen är illustrerad med privata bilder från livets gång i Polen och Sverige. Läsvärd bok.

 

Och så nåddes vi av beskedet, att Svante Thuresson avlidit. En skön röst, som berört i många år. Den 1 augusti 2017 medverkade han, 80 år gammal, på Ystad Arena i hyllningen till Monica Zetterlund. Men veckan innan var han med i Allsång på Skansen och gjorde låten ”Moanin’” tillsammans med Nils Landgren. Låten skrevs av Bobby Timmons för Art Blakeys Jazz Messengers 1958. Lyssna och njut av musikanterna Thuresson och Landgren i ”Moanin’”!   Vila i Frid, Svante.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0