Sverige 1939-45...

Antologin ”Sveriges Andra Världskrig” är en bok från 2021 sammanställd av Anders Frankson. Boken har underrubriken ”…och kampen mot Hitler och Stalin i Norden” för att förtydliga.

 

Det är drygt en handfull skribenter, som bidragit med alster till denna bok. Flera är professorer i t ex historia och en är f d yrkesofficer.

 

De tio kapitlen täcker allt från förkrigsstämningen via de finska krigen till de vita bussarna. Med andra ord är det flera olika skeden i Sverige under 1939-45 som belyses. Detta görs ganska detaljerat, så till den milda grad, att jag inte förstår alla begreppen i skildringen av krigen i Finland. Jag är inte så bra på olika storlekar av militära grupperingar… Skildringen blir nästan obegriplig för mig.

 

Däremot var det både en nyhet och förståeligt för mig, att flera polska ubåtar flydde till Sverige i krigets inledning! Det hade jag ingen aaaning om.

 

Kapitlen om de tyska transporterna på svenska järnvägar och den norske kungens flykt västerut var intressant läsning. De vita bussarnas öde är också intressant. Här tonas Folke Bernadottes betydelse ner en aning. Det fanns fler andra medarbetare, vars arbete också var avgörande för räddningsaktionen.

 

Jag tyckte, att den här boken var intressant, men ganska torr… Lite som att läsa ”Lilla Focus”… Dock, värt besväret!

 

Vera Lynn (1917-2020) är den äldsta artisten, som toppat den brittiska albumlistan! Hennes samlingsalbum ”We’ll meet again” gick i topp 2009 och ”Vera Lynn 100” nådde tredjeplatsen 2017 och hon blev den första 100-åringen på Topp-10! Den mest populära låten, We’ll meet again” kom redan 1939 och kom att bli hennes signaturmelodi. Så här lät den 1943 inför RAF-soldater:

 

Go’ freda’!!!   

 

Haj å Goodbaj!


Bokhandlaren på Riverside...

Smålandsfödda författaren Frida Skybäcks femte roman, ”Bokhandeln på Riverside Drive”, kom 2018. Skybäck bor numera i Lund.

 

Storasyster Sara lockar sin lillasyster Kristina att lämna Skåne och på vinst och förlust flytta till London. De delar en liten lägenhet och försöker skaffa jobb. Det går så där, men de stannar i storstaden.

 

Jag gör ett litet hopp i handlingen och berättar, att Sara övertar bokhandeln på Riverside Drive, centralt i London. Hon driver den i många år och lyckas få den att överleva i skuggan av näthandel och större varuhus. Tills hon helt plötsligt avlider.

 

Det visar sig då, att hon testamenterat huset och bokhandeln till Kristinas dotter, Charlotte, som bor i Sverige. Charlotte har skapat och äger ett framgångsrikt företag med ett tiotal anställda. Nybliven änka efter att hennes make omkommit i en olycka, har hon svårt att ta till sig, att hon ärvt ett hus med affär i London. Ett arv efter en moster hon aldrig träffat dessutom…

 

Hur ska hon agera? Varifrån ska hon få energi? Visserligen har hon stor hjälp av Henrik, hennes närmaste på företaget i Sverige, men valen måste hon göra själv.

 

Givetvis finns det både drama och kärlek i boken och jag, skivnörden, kan inte låta bli att citera det en kille säger till sin tjej: ”Du är en sån som vill veta vad som finns på B-sidan. Jag gillar det, att du inte bara bryr dig om vad andra tycker. Att du inte bara vill lyssna på låtarna på A-sidan.” Kan en kärleksförklaring uttryckas vackrare?

 

Denna bok fastnade jag för helt & hållet! Berättelsen flyter fram i bra takt med ”spelplan” både i London och i Sverige och dessutom i tiden. Jag tycker Skybäcks uppbyggnad av skeendet är briljant och jag har definitivt svårt att pausa från boken. Noterade nyss att hon skrivit uppföljare… som jag beställt på biblioteket! Ser fram emot den läsningen också!

”Bokhandeln på Riverside Drive” var verkligen en bok för mig!

 

”London Town” var ett framgångsrikt album och en single med Paul McCartney & Wings som gavs ut 1978. Paul McCartney och Denny Laine hade börjat skriva låten redan 1975 i Australien. Den blev klar och inspelad tidigt 1977, men det dröjde nästan 1½ år innan den gavs ut! Och då hade både gitarristen Jimmy McCulloch och trummisen Joe English lämnat bandet, så därför är det en trio med Paul, Linda och Denny som syns i den här videon:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Noter från en inre värld...

Tina Turner berättar tillsammans med Taro Gold och Regula Curti om sin karriär i boken "Lyckan inom dig" (2021). Trodde jag! Men underrubriken ”En guide till ett mer fullkomligt liv” fick mig att undra.

 

Och mina tvivel besannades. Visst finns inslag om Tinas liv i boken, men allt är sammanbundet med hennes mer än halvsekellånga tid med buddismen. En livsåskådning, som hon skriver, räddade henne ur sitt destruktiva äktenskap med Ike Turner och även gav henne en framgångsrik solokarriär.

 

Detta är, tycker jag, inte Tinas memoarer, utan har andra värden. Hennes beskrivning av hur buddismen givit henne styrka och mod är intressant. Bokens citat är både egna och andras tankar och visar dessutom, att Tina ägnat mycket tid åt att litteratur.

 

Hon berättar om de ”tio världarna” och hur insikten kan användas för att må bättre. Dagliga längre eller kortare stunder ägnar hon sig åt att chanta (nynnande/sjungande) frasen ”Nam-myoho-renge-kyo”. Mantrat är en ”hyllning till Lotussutran” och kan tolkas som: ”Jag hänger mig åt den universella lagen om orsak och verkan genom ljudvibrationen av Buddhas visdom”. Ledsen, men jag kan inte riktigt förklara…

 

Visdomsorden i boken är citat från alla från Quincy Jones till Lukas 17:21  -  stort spann! Även Herbie Hancock och Ana och Wayne Shorter har betytt mycket för Tina, som delat Buddhas tankar med bl a David Bowie.

 

Ber att ur boken få citera Duke Ellington:

”Det finns två regler här i livet.

Nummer ett: Ge aldrig upp.

Nummer två: Glöm aldrig regel nummer ett.”

 

Tina, född november 1939, bor med sin make Erwin Bach i Schweiz. Detta och lite till nämns i boken, men, som sagt, fokus ligger på buddismens roll i hennes liv. Denna bok är fylld av tänkvärda sentenser, som manar till eftertanke.

 

Boken ger, i ärlighetens namn, något helt annat än vad jag såg framför mig när jag beställde boken på biblioteket. Jag var dock för nyfiken för att slå igen boken  -  inte förrän den var läst! Och det ångrar jag inte!

 

Ja, det blev en Tina den här veckan också  -  lite som Tina för en frusen själ. Hon har med sång deltagit i ett Buddistiskt musikprojekt, men jag har valt en låt från hennes femte soloalbum: ”Private dancer”. Skivan kom 1984 och gav Tina stjärnstatus och flera singelhits, bl a med titellåten, som skrevs av Mark Knopfler. Naturligtvis är det lite Dire Straits-klang över låten, men när Tina öppnar munnen äger hon låten!

 

År 1989 ”slog hon till” igen med ett album fullt av hits: ”Foreign affair”. Det här finns f ö på min turnépromotionjacka (äkte!):

På LP:n finns bl a den av Mike Chapman och Holly Knight skrivna ”The best” och det kan det ju ligga något i…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Med vägvinnande noter...

Co-drivern m m Tina Thörners bok har den passande titeln ”Livet i hundraåttio” och kom ut 2021. Som co-writer har hon haft Anders Nilsson.

Detta är verkligen en berättelse om ett liv i högsta hastighet. Hon föddes i Säffle 1966.

Fadern jobbade på släktgården i Norra Averstad, ungefär mitt på Värmlandsnäs, den stora udden i Vänern.

 

Redan som 10-åring låg intresset på fordon. Gårdens traktor provkördes, liksom farmors Amazon, men där fick hon ta hjälp av lillebror Niclas och kusin Sören. Det gick ju inte att nå både pedaler och ratt, så det krävdes samarbete…

 

Samarbetena har varit många. Lars-Erik Thorp var från trakten och några år äldre. Han var duktig bilmekare och hade börjat med rally. Thörner fastnade, både för sporten och Thorp. Just före Thörners flygskoleår i USA blev det förlovning, men det sprack senare.

 

Året i USA, då hon bodde hos ett yngre par med stor gård med djur, blev stundtals jobbigt. Metoo hade inte nått till flygskolan, där hon var ensam tjej, så tryggheten i boendet kom att betyda mycket. Det ledde till, att hon började lära sig mer om beteende/coaching, något som hon skulle dra nytta av senare i livet.

 

Tillbaka i Sverige tog bilsporten över. Hennes noggrannhet och engagemang gjorde henne till en skärpt organisatör och kartläsare. Hon var inte rädd för att säga ifrån och blev snart en fena på att skapa bra team i rallylaget. Alla, från förare till mekare, skulle samarbeta för lagets bästa, även om det var en tjej som kom med idéerna…

 

I TV-programmet ”Jag ska gå på opera” med Rickard Söderberg blev hon helt lyrisk med insikten, att rally och opera hade stora likheter. Det gäller att följa noterna och samarbeta för att nå framgång!

 

Thörners innehållsrika liv, numera, liksom nästan-namnen Tina Turner, boende i Schweiz, låter sig inte beskrivas av mig på några få rader. Kan bara konstatera, att det hänt väldigt mycket om och kring henne. Allt har inte varit framgångsrikt, långt ifrån, men hon har haft förmågan att ta sig vidare. Det var riktigt givande att läsa om det. Kan rekommenderas!

 

Thörners farmors Volvo Amazon fick ju utstå en del, som beskrivs i boken. Svenne Rubins tog ett annat initiativ angående denna bil, som började säljas 1956. År 1993 kom bandet med singeln ”En gammal Amazon”, skriven av Svenne Rubin.

Inbäddningskod

 

År 2011 ställde Tina Thörner med danspartnern Tobias Karlsson upp i TV4’s ”Let’s dance”. De slutade trea och så här såg det ut med ”Mamma Mia” i buggformat. Full fart!

 

 

Go’ freda’ & Helg!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0