Munther läsning, eller...

Tidigare DN-journalisten Anders Johansson har skrivit den första mer ingående beskrivningen av Malcolm Munthe. Bokens titel är ”Mysteriet Malcolm Munthe” (2020) med underrubriken ”Churchills agent i Norden”.

 

Malcolm (född 1910) och hans bror Peter (född 1908) var söner till Axel Munthe och dennes andra hustru, Hilda Pennington Mellor. Axel och Hilda gifte sig 1907, men separerade 1919 utan att skiljas. Hilda flyttade med sönerna tillbaka till England, medan Axel blev en ofta gäst på Stockholms slott. Han var doktor och blev kronprinsessan, sedermera drottning, Victorias livmedikus. Hennes äktenskap med kung Gustav V var kanske inte så lyckligt… Men det ämnet berör Johansson inte så mycket.

 

Väl i England blev Malcolm och Peter involverade i militärlivet, den senare i Royal Navy, medan Malcolm engagerades i underrättelseverksamheten. Han drog nytta av flerspråkigheten inkl svenskan och kom att agera mycket i Norden.

 

Detta är en omfattande berättelse om spioneri, där även svenska C-byrån (jfr mina lästa Jan Bergman-böcker i det ämnet) dyker upp.

 

Kända namn i umgängeskretsen är Olof Lagerkrantz, Halfdan Ullman (farfar till Liv) och flera Wallenberg. Ehrensvärd och Mannerheim nämns också, liksom Winston Churchill.

 

Bruno Kreisky och Karl Frahm är andra kända namn, den senare är kanske mer bekant som Willy Brandt! Det som förbryllar mig mest är hur Malcolm lyckats lägga dimridåer på så mycket av sitt agerande, inte minst under kriget.

 

Boken är mycket intressant med många olika infallsvinklar och händelser, t ex sprängningen vid Krylbo järnvägsstation i juli 1941. Måste dock erkänna att det blir lite förvirrande emellanåt, samtidigt som personkopplingarna fängslar.

 

På sitt första och självbetitlade album dyker en annan Munther kille upp, Ulrik heter han. Låten ”Sticks and stones” från 2011 har jag valt denna dag.

 

År 1960 var det en helt annan ”Sticks and stones” som gällde! Titus Turner skrev den låten, som många spelat in, bl a Jerry Lee Lewis, Zombies, Joe Cocker och Elvis Costello, men först var nog Ray Charles. Det blev en mindre singelhit för honom.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0