Ystads förste stadsarkitekt...

Professor emeritus Ivo Holmqvist har skrivit Ystadiana 2020, dvs årsboken för Ystads kulturhistoriska förening. Boken handlar om Ystads förste stadsarkitekt, Peter Boisen, och har underrubriken ”Dansken som präglade Ystad”.

 

Boisen föddes 1836 på Lolland, men efter studier i Köpenhamn flyttade han i början av 1860-talet till Ystad. År 1868 utnämndes han till stadsarkitekt, en post som han innehade till sin död i februari 1908. Under alla sina år i staden kom han givetvis att påverka byggandet starkt.  

 

Teatern vid Stortorget brann ner 1891 och kom att ersättas av ett nybygge vid Sjömansgatan, söder om centrum. Teatern blev klar 1894, f ö samma år som Köpingebro Sockerbruk, som ägdes av Jacob Lachmann och som sponsrade teaterbygget.

 

Även Lachmann anlitade Boisen, bl a till Tornvillan på brukets mark. Jag saknar dock i boken den ritning på huset jag hittade i bruksarkivet  -  ett väldigt vackert verk. I den f d kamerala byggnadens källare fann jag även brevväxling mellan Boisen och Lachmann, men det är ju en annan historia, eller hur?

 

Boisen ritade även en del stationsbyggnader, bl a Köpingebros, men även tingshusen i Hammenhög och Ystad. Flera kyrkor, bl a Öjas strax utanför Ystad, var skapelser av Boisen, liksom rådhuset i Simrishamn. Förteckningen i slutet av boken visar vilken imponerande samling byggnader, som kom från Boisens hand. Dock har inte alla överlevt årens skötsel eller brist på densamma…

 

En stadsvandring med boken i sin hand vore kanske en god idé? Boisens hus, oftast i handslagen tegel, finns lite överallt. Flera av hans vackra och funktionella hus finns på bild i boken, som kan rekommenderas.

 

När vi nu ändå är i Ystad kan vi ju stanna till hos ”två-hus-bort”-grannen DJ Spectre, dvs Björn Johnsson alias John De Sohn och en av hans senare alster: ”Wasted love”. Vacker melankolisk och klangrik musik, som jag fastnar för.

 

Och när vi nu ändå är i Ystad, så varför inte hälsa på kassörskan på Coop i centrum: Frida Green! Nyårsafton 2020 sjöng hon ”Beat ’em up” i TV4’s Bingokväll. Hennes stämma, med kör och blås därtill, är nästan hårresande!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0