Han var en Mann...

Allan Mann var svensken som stred mot Hitler och Stalin. Det berättar Thomas Tynander i en nyss utkommen bok.

 

Töreboda-sonen Allan, född 1921, var näst äldst av de 10 barnen på gården hos familjen Mann. Han spelade fotboll, brottades och var aktiv i SSU. Brottningen låg honom varmt om hjärtat. Tävlade i lättvikt och blev Skaraborgsmästare 1938!

 

På ett SSU-möte i december 1939 Mariestad berättade en ”frontkämpe” om Finlands kamp efter Sovjetunionens överfall. Detta påverkade Allan så mycket att han, 18 år gammal och omyndig, övertalade sin far att skriva på och godkänna sonens deltagande som frivillig i Finland.

 

I januari 1940 satte Allan sig på tåget för resan till Haparanda och vidare in i Finland. Hans tanke var att kunna bidra med skötseln av ”militära” hästar, men det blev efterhand betydligt mer än så. En seg och stark, tystlåten kille kunde användas till mycket. Han blev sjukvårdare… och mer än så…

 

Jag återberättar inte allt han medverkar i, men konstaterar, att han fick uppleva mycket i de grymma vinterstriderna. Temperaturer på minus 40 grader var inte ovanligt… Han möter människor, som blir hans vänner för livet.

 

I mars 1940 ger Finland upp och han tar sig hem till västgötska Töreboda. Men redan den 9 april kommer nästa smäll. Hitler och Tyskland anfaller Danmark och Norge. Norrmännen försvarar sig. Nazityskarna jagar kungen och statsledningen och satsar samtidigt hårt på att ta över Narvik och den så viktiga malmutlastningen i slaget om Narvik.

 

Allan läser och påverkas starkt av det som sker och vill hjälpa till. Men, till skillnad från finska vinterkriget, så har den svenska regeringen beslutat att det neutrala Sverige inte tillåter svenskt deltagande i Norges kamp. Det blir straffbart, att som svensk ge sig in i Norge för att försvara, men även att få över flyktingar till Sverige. Norges kung Haakon VII är på väg till svenska gränsen, men Gustav V och regeringen säger Nej! De båda kungarna talar aldrig mer med varandra efter detta!

 

Men Allan hittar en möjlighet att hjälpa till i Norge, både som soldat och kurir. Via kamrater från Finladsfrivilliga lotsas han in i det norska försvaret. Händelserna är många och dramatiska. Han hjälper och smugglar in skadade i Sverige, blir själv allvarligt skadad, så pass, att han till sist får vård i Stockholm. Han klarar sig, men ärren blir omfattande.

 

Allt arbete Allan gör hemlighålls. Officiellt jobbar han i Värmlandsskogarna, men det blir inte många träd fällda… Han ”fångas upp” som tillförlitlig person och får högre grader i norska försvaret och utbildas i England och Skottland för större och mer avancerade uppgifter. Uppgifter som han löser efter hand.

 

Onekligen farliga, men spännande, händelser, som jag överlåter åt dig att läsa om. Nöjer mig med att rada upp några händelser i vårt land:

Den 17 februari 1940 dånar 7 sovjetiska bombplan in över Pajala och släpper sin förstörande last.

Den 3 oktober 1940 kommer brittiska flygare in över Malmö och släpper 3 bomber, avsedda för Stettin, över Slottsparken.

Den 18 november 1943 släpper brittiskt flyg flera bomber över Lund och Bröderna Hanssons trädgårdsmästeri utplånas.

Den 22 februari 1944 faller bomber över Stockholm, Södertälje och Strängnäs. Flera personer skadas. På bombresterna syns kyrilliska bokstäver…

Den 13 juni 1944 ”landar” en V2-robot i skogen vid Gräsdals gård i Nybro. Förstörd skog och 2 ton metallskrot behöver tas om hand.

Tänk som Sverige lyckades undkomma allt elände som våra grannländer drabbades av!

 

Allan Mann lämnade kriget, men inte det militära. Han, som underkändes i ”den svenska mönstringen”, blev officer och lärare, bl a på Karlberg! Han gjorde även en sejour på Cypern för FN och kom att honoreras med finska, norska, franska och brittiska utmärkelser. Allan avled 2005.

 

Efter kriget träffade han norska Mary. De gifte sig och fick dottern Ditte, som bidragit med mycket information till denna bok.

 

Boken om Allan Mann är spännande och krigets grymhet är hård. Civilbefolkningen i t ex Norge utsattes för många repressalier som ”svar” på vad motståndsrörelsen gjorde. Öga för öga, tand för tand…

 

Kan verkligen rekommendera denna bok. Kartan i boken är välbehövlig för att följa Allan Mann.

 

Givetvis blir det ”Du är min man” på detta. Helen Sjöholm sjunger till Benny Anderssons Orkester denna Björn & Benny-låt från 2004.Klippet är från Allsång på Skansen (2005?).

 

 

Go’ Midsommar !!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0