Systrarna vid fyren...

Churchill valde ganska tidigt i andra världskriget, att brittiska försvaret skulle lämna Jersey. Tredje Riket ockuperade snart kanalöarna och fick därmed bra kontroll över trafiken i Engelska kanalen. Gill Thompsons bok, ”Systrarna vid fyren”, är berättelsen om livet på ön före och under ockupationen. Boken kom 2023 på förlaget Historiska Media.

 

Detta är förvisso en roman, men bygger på verkliga händelser. Familjen Robinsons äldsta dotter Alice, är sjuksköterska på lasarettet, medan yngre systern Jenny har tankarna på mattestudier i Cambridge. Systrarna är i tjugoårsåldern,

 

Pip, vars pappa jobbar med revision, vill gärna ansluta sig till flottan, eftersom han är duktig och intresserad seglare. Pappa vägrar godkänna en ansökan.

 

Båda systrarna, vars lillebror William har, uttryckt i nutidens ord, en bokstavskombination, är båda lätt förtjusta i Pip. Vänskapen är djup och det blir en del turer med hans segelbåt, bl a till fyren på en av öarna..

 

Rebekah, med judiskt påbrå, är också sköterska, dock inte på Alice’s avd. De är nära vänner och Rebekah är kär gäst hos Robinsons. Hennes bakgrund medför problem när tyskarna invaderar Jersey. Första tiden ändras inte ö-livet allt för mycket, men snart så…

 

En tysk drabbas av akuta magbesvär och behöver omedelbart opereras på öns sjukhus. Det räddar livet på honom. Han visar sig vara läkare och Alice blir förtjust i patienten, Stefan… och vice versa… Han jobbar på den del av sjukhuset, som tyskarna senare tar över och moderniserar och gör till sitt.

 

William blir sjuk i difteri. Medicinen för behandling är slut på det engelska sjukhuset. Allvarligt läge, som Stefan lugnt och stilla löser.

 

Det händer mycket, inte minst när tyskarna drar åt tumskruvarna och vill skicka öbor till olika läger i Tyskland. Detta är en engagerande och spännande bok. Man vill ju veta hur det går för de medverkande.

 

Boken behandlar en, för mig i alla fall, mindre bekant del av andra världskriget. Lite som att Bornholm var Sovjetockuperat nästan ett helt år efter själva krigsslutet. Detta är en klart läsvärd bok!

 

Jeff Beck, som avled i januari-23, hedrades av ett gäng gamla spelkamrater med en hyllningskonsert i maj. De spelade ”Infatuation”, som från början fanns på Rod Stewarts album ”Camouflage” (1984) med Beck på gitarr. Här är det Eric Clapton och Ronnie Wood som står för gitarrarbetet till Stewarts sång.

 

Den 24 maj avled Tina Turner. Dagen efter spelade John Fogerty i Manchester och hyllade Tina med ”Proud Mary”. Låten skrevs av Fogerty, men Tina hade en stor hit med den också. Fogerty berättar mer i introduktionen av låten.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0