Var är Svea nuförtiden...

Medel-Svensson är ju egentligen en Johansson! Vilket Lena Andersson berättar om i boken ”Sveas son” (2018), där hon följer Ragnar Johansson från år Noll, dvs 1932, då socialdemokraten Per Albin Hansson blev statsminister.

 

Det socialdemokratiska samhällsbygget startar… Sveas son, Ragnar, visar sig vara en händig man, som finner nöje i att snickra möbler etc. Detta fortsätter med, att han blir slöjdlärare och har sina sommarlov, då han bygger ett sommarhus till sig och sin familj.

 

En kreativ man fortsätter med byggandet av folkhemmet. Han köper konceptet och tycker i solidaritetens namn, att man borde ”sluta baka, sylta och safta i hemmet, då detta var att betrakta som skattesmitning” som undanhållande av bl a momspengar.

 

Ragnar Johansson är folkhem-/partilojal djupt in i sin själ, vilket är lättare på 50-/60-talet än senare… Blir dock lite oreda när han vill, att kollegiet ska skicka in en skrivelse mot att utländska inflyttare med ytterst varierande grundkunskaper placeras i samma skolor som ”svenska elever”. Störande kapacitetstapp för de svenska eleverna…

 

Johansson blir förbluffad över svaret på skrivelsen… men mer än så säger jag inte!

 

Den här boken är verkligen läsvärd! Generositet, naivitet, politisk retorik etc är beskrivande ord från det svenska folkhemmet. Mycket i boken känns bekant och igenkännandet får mig både att le och bli irriterad över varför det blev som det blev. En del saker i samhället kunde gjorts annorlunda och t o m bättre. Läs & begrunda!

 

Och vad kan då passa bättre än ”Svea Svea”, en låt minst lika välsjungen som ”Mårten Gås” (Hootenanny Singers) på sin tid. Här hör vi Rutger Gunnarsson, kanske mest känd för sin medverkan på skivor/turneer med ABBA, men var även producent och arrangör till allt från Elton John och Alla Pugatjova. Gunnarsson gav 1974 ut en singel på Polar med ”Susanna” på A-sidan och på B-sidan valde man en överbliven ABBA-inspelning, skriven av Björn, Benny & Stikkan. ABBAs musik och kör lät man vara kvar och så lades Gunnarssons vackra sång överst. Inte ett öga torrt…

 

Dick Cavett hade 1981 ABBA som gäster och några låtar spelades in live i Stockholm för sändning i programmet. ”Summer night city” fick en lite förändrad inledning, men det syns att musikerna trivs och på bas ser vi: Rutger Gunnarsson!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0