There was a time...

Journalisten i bl a Rolling Stone, amerikanen Gene Sculatti, har gjort en bok av ”100 best selling albums of the 60’s”. Men den bygger på siffrorna från RIAA (Recording Industry Association of America) och är inte helt överensstämmande med den bild av skivförsäljningen vi i Europa är vana att se.

 

De sju bäst säljande albumen enl RIAA är skapade av Beatles (5) och Led Zeppelin (2) följt av två Monkees-album. Därefter följer ytterligare två med Beatles…  Då ska noteras, att deras album har olika sammansättning och färre låtar i USA än Europa. Det är inte förrän deras ”Sgt Pepper”-album (1967) som innehållet är lika på båda sidor om Atlanten!

 

Försäljningen av filmmusik under 60-talets USA var så pass stor att soundtracket till ”West side story” hamnade på 25:e plats! Filmens Maria och Tony spelas av Natalie Wood och Richard Beymer, men sånginsatsen står Marni Nixon och Jim Bryant för!

 

Elvis Presley, Glenn Campbell och Johnny Cash har flera album på listan, liksom Bob Dylan. Mycket på listan är givetvis amerikanskt, men Beatles har överlägset flest   -   13 bidrag! Närmast därefter är Dylan med 6 och Monkees och Elvis med 5 var.

 

Hur kul var det nu att plöja igenom en sådan här bok? Och vad fick jag ut av den? Hm…  Jo, lite små noteringar, som att Neil Sedaka medverkar på ett av Monkees-albumen och Stephen Stills på ett annat...  att Cissy Houston bidrar på Van Morrisons ”Moondance”-skiva…     

 

Loppis? Ja! Fynd? Njae…  Bäst lämpad för ”Musikdjupdykare”!

 

Dagens överskrift finns i ”This is not America”, som är ett amerikanskt-engelskt samarbete från 1985 av Pat Metheny, David Bowie och Lyle Mays. Låten finns med i filmen ”The falcon and the snowman”, men här ser/hör vi Bowie live i en BBC konsert från 2000:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0