Indiska dofter och bilder lockar...

Trilogin har fått tillökning! Mikael Bergstrand har gett ut en fjärde bok om Göran Borg och hans indiske kamrat Yogi. "Ljuset från Jodhpur" kom här i september.

 

Göran Borg är frånskild, har en särborelation med Karin, bor i Malmö och är författare/skribent på frilansbasis. Han har inte fyllt pensionär än och har inte fullt upp med arbete, så särbons kolonistuga har medfört en nyvaknad sysselsättning: Odling av bl a tomater. 

 

Titt som tätt blir han uppringd av Yogendra Singh Thakur, aka Yogi, i Indien, men väljer att inte svara. Långt om länge, får dock Karin honom att ta mod till sig och svara. Det är ändå runt 10 år sedan senaste mötet och Yogi tycker det är dags för Göran att åka och hälsa på i Indien igen. Göran vill dock vara hemma. Hans dotter Linda väntar första barnet. Morfarrollen väntar för Göran.

 

Karin och Linda övertygar till slut Göran att resa till Yogi och dennes familj. Väl i Indien visar det sig, att Yogis matthandel tappat fart, så husets medhjälpare har fått lämna sina jobb. Yogi har dock fått ett hemligt arv efter sin sedan länge avlidne pappa. Det är i form av en lång gåta med ledtrådar, som måste lösas en efter en. Yogi vill ha Mr Gora, dvs Göran, till sin hjälp i denna expedition... 

 

Även denna bok av Mikael Bergstrand är fylld av färgrika och fängslande beskrivningar, som ger ett förnämligt bildspel för mig. Vem kan inte påverkas av:

 

"På näsryggen vilade ett par runda gandhiglasögon med smala skalmar runt öronen, ur vilka det stod två distinkta kvastar av öronhår"  -  om advokaten Patel.

 

"... gatuförsäljarna snodde runt mellan de frenetiskt fotograferande turisterna som flugor kring nysläppta komockor."  -  om en marknadsplats.

 

"Den gamla inmurade delen av staden låg i en gryta, omgiven av berg, och glittrade som en blå safir."  -  om staden Jodhpur.

 

Det händer mycket i denna varma och fantasifulla bok, som jag rekommenderar å det varmaste! Välkommen tillbaka in i Göran Borgs värld!!!

 

Givetvis passar jag på att ta in lite Beatles-musik här… Ravi Shankar lärde George Harrison att hantera sitaren, som fick utrymme i bl a ”The inner light”. Harrison skrev låten, som blev baksidan av ”Lady Madonna”-singeln 1968. Det var f ö den första han skrev som fick plats på en singel med bandet! Här hör vi den med Shankars dotter Anoushka på sitar vid en hyllningskonsert för Harrison i november 2002.

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0