Om inte “Om” komponerats...

”Om” är titeln på en av hans mest kända låtar och det blev även hans boks namn. Niklas Strömstedt är författare till sin 2023 utgivna bok.

 

Bo Strömstedt, pastorsson och känd Expressen-journalist, gifte sig med skribenten Margareta 1953. Deras son Niklas föddes 1958 och 4 år senare kom Lotten. Redan i ett tidigt skede av boken berättas om, att pappa Bo jobbade mycket, väldigt mycket. Kontakten med familjen var liten, utom på semestern. Niklas förhållande till pappan har präglat honom och genomgående i boken skriver han om bristen på kontakt. Tänk om pappan hade visat synpunkter på t ex Niklas låttexter  -  den saknaden i far-son-relationen återkommer ofta.

 

Niklas tog sig en del ”extraturer” i skolan, men lillasyster tog i ordentligt och hamnade i drogproblem, men lyckades till sist ta sig ur dem. Mamma var vän med Astrid Lindgren och i boken nämns, att den livliga lilla Lotten skulle varit lite av förebilden för Astrids Ronja.

 

Några snabba rader:

 

Fotbolls-VM 1994 blev ju även en framgång för Glenmark, Eriksson och Strömstedt, men dessförinnan hade Niklas gjort soloplattor. Han spelade klaviatur ett tag i Ulf Lundells band. Skrev låtar till andra, som t ex ”Byns enda blondin”, som blev en hit med Sven-Ingvars.

 

Björn Ulvaeus gav honom jobbet att sätta svensk text till låtarna i scenversionen av ”Mamma Mia”. Dessutom blev det Mello-vinst med hans ”I morgon är en annan dag”, som kom att bli Christer Björkmans väg in i Melodifestivalandet.

 

GES återuppstod vid ett par tillfällen, men sista gången fastnade dock i covid-svängen. Dessutom blev Niklas allvarligt sjuk, liksom Anders Glenmark.

 

När jag läser får jag bilden av en lite osäker man, som ofta tvivlar på det han gör, både i livet och musiken. Pappa till 3 barn med 2 olika mammor och nu gift med Jenny, som också har 3 barn. Flera separationer stärker ju inte tron på sig själv heller, liksom hans musikaliska berg-och-dalbana.

 

Boken gav insikt i en ”sökandes” liv på ett ödmjukt och tänkvärt sätt. Svårt att ignorera denna ”ord- och musikman”. Läsvärt.

 

”Om”? Nä, så lätt blir det inte! Jag väljer ”Byns enda blondin” om brevbäraren, som tvekar att skriva brev till henne. Sven-Ingvars d.y. framför här låten live inkl publikröster, men det blir bra ändå, tycker jag, inte minst med det avslutande saxsolot.

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0