Gruvlig hämnd...

Och så, ännu en bok med polisen Anna-Maria Mella och juristen Rebecka Martinsson. Den senare har nu lämnat advokatbyrån i Stockholm och blivit kammaråklagare i Kiruna. ”Till offer åt Molok”, skriven av Åsa Larsson, kom 2012 och är den femte (och sista?) i serien. Molok är en gud i Bibelns Karthago och namnet på offer av barn och djur.

 

Den unga och nyblivna lärarinnan får sin tjänst i Kiruna och tar tåget dit upp med stor förväntan. Hon finner snart en jämnårig flicka, som är hushållerska hos disponenten i ett av gruvbolagen och han ordnar ett boende till dem båda.

 

Snart utkristalliserar sig en släktkrönika med start i 1910-talets nybyggarsamhälle, Kiruna. Tidigt ville ortens styrande få stadsrättigheter för municipalsamhället, vilket skulle göra, att skatteintäkterna från t ex gruvbolagen, skulle stanna i bruksorten och inte försvinna till huvudkontorsorten, dvs Stockholm.

 

Disponenten lever ensam, men är ofta på resande fot, inte minst när första världskriget startat och många företag och länder vill köpa järnmalm till sina krigsindustrier. Gruvfogden styr och ställer i företaget och är inte att ”leka med”… Inte minst när disponenten är på resa…

 

Händelserna på 1910-talet löper parallellt med skeendena runt 100 år senare. Och dramatiken är stor…

 

Detta är nog den bästa av böckerna i Åsa Larssons serie. Språket är oförändrat väldigt målande. Beskrivningarna av natur, ansikten m m är imponerande. Det är lätt att se snön, vägarna, träden osv framför sig. Jag läste med stor nyfikenhet.

 

Järnmalm och sten  -  vad passar då bättre än Drafi Deutscher med ”Marmor, Stein und Eisen bricht”, som 1965 blev hans stora hit. För den engelskspråpkiga marknaden sjöng han in den även på engelska med titeln ”Dum dum (Marble breaks and iron bends)”. I Sverige blev det dock det engelska bandet Deejays version som slog bäst.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0