Om man ser de’ lide grann från ovan...

Ojojoj, är nog det minsta man kan säga om historikern och ”Fråga Lund”-deltagaren Gunnar Wetterbergs bok ”Skånes historia del III” med den fyndiga undertiteln ”1720-2017”. Med sina nästan 700 sidor har författaren lyckats få med både flyktingvåg och nedlagda sockerbruk…

 

Låt mig plocka några bitar, som jag inte hade full koll på:

På 1700-talet var Ystads hamn större än Malmös! Djupare och lättare att lägga till gjorde att trafiken var större. Det var inte bara postbåten till/från Stralsund, utan även frakter av djur, salt etc.

 

Rutger Mackleans revolutionerande tankar om att ”spränga” byarna för att ge bönderna mer samlade odlingsytor var en stor förändring, som även påverkade dagsverkesskyldigheten gentemot godsen. Boken ger en bra beskrivning av det hela, liksom varför Hagestad, på Österlen, inte skiftades.

 

Wetterbergs beskrivning av de skånska järnvägarnas uppgång och nästan fall är givande, även om Lachmanns kupp på Söderslätt saknas.

 

Industrierna inom verkstad och livsmedel startas, men i många fall hinner de avslutas också. Här blir jag påmind om att Kockums var ett av världens största varv, att SAABs fabrik i Malmö producerade i mindre än två (!) år, att betsockerindustrin har reducerats till en fabrik, att gruvindustrin är borta, att…  ja, exemplen är många!

 

Macklean undervisade om växelbrukets fördelar, men grundade även 2 folkskolor!

 

Sveriges första affärsbank, Skånska Privatbanken, startades av 3 köpmän i Ystad 1831. Efter alla år och fusioner, så är det nu SEBanken!

 

Ja, det finns mycket att hämta i den här boken! Och den är inte svårläst, även om det fanns några avsnitt, som jag skummade/läste  -  allt är ju inte lika intressant. Dock en läsvärd bok, något för kommande långhelg?

 

Peps, Edvard, Perikles och Lasse Stefanz tillhör ju den skånska musikhistorian, liksom Birgit Nilsson, Sten Broman och Lars-Erik larsson. Och fler därtill, som Afzelius, Wiehe och Östen… Och så väljer jag Peps! I en liveinspelning av låten ”Bring it on home”, skriven av Willy Dixon, men även omarbetad/stulen av Led Zeppelin till deras andra album 1969. Peps har med sig sin gamle vapendragare Bosse Skoglund på trummor, några blåsare och ett eget munspelande, som bara är så bra! ”Bring it on home”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Good Maj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0