Fight Fight for your rights...

Fredag igen! Och dessutom fredagen den 13:e!!! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Thomas Thynanders bok, ”Swede * Svenskamerikanen som överlevde Pearl Harbour”, utkom  2011 och handlar om Emery ”Swede” Lundquists liv som sjöman i den amerikanska flottan under andra världskriget. Swede har sina rötter i Roslagen och är en av de som överlevde Pearl Harbour.

 

Boken är ganska välskriven och tar hjälp från Swedes dagböcker och berättelser. Den har en bra tidsmarkering och det är lätt att följa vedermödorna för sjömännen under de olika faser och fasor de tvingas gå igenom i sin kamp för att vinna kriget mot, framför allt, japanerna i Stilla havet. Många långa resor från varma trakter till Alaska och många oroliga dygn med hot som flytminor och torpeder, men även dagar med permission, då man kan koppla av med sköna bad på någon varm och vacker ö. Boken är spännande och klart läsvärd!

 

Musik till denna bok om överlevnad i ”sällskap med ond bråd död” poppar inte upp helt spontant, men varför inte ta ”Heaven and hell” med The Who live från Isle of Wight, 1970. Titeln kan väl spegla ”Swedes” vedermödor.

”Swede” var ju en överlevare i allt det förskräckliga och då går tanken till namnet på det band som 1982 fick en stor hit med låten ”Eye of the tiger”   -   Survivor! Låten skrevs av bandet på uppdrag av Sylvester Stallone, eftersom han inte fick tillåtelse att använda ”Another one bites the dust” av Queen till filmen Rocky III.

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0