It was fifty years ago today...

”Märkligt” är en stillsam kommentar till varför en bok, som kom ut i USA 1965 och sålde runt 2.000 exemplar då, nästan 40 år senare blir en framgång och betraktad som litterär sensation. Jag har läst ”Stoner” av John Williams.

 

Boken beskriver bondsonen William Stoners liv. Han föddes 1891 på en liten gård utanför Booneville, Missouri. Livet på den lilla gården med dess torra torftiga jord är kämpig och, som enda barnet, så får han hjälpa till med arbetet  -  efter skolan och såväl helger som lovdagar.

 

Familjen är inte särskilt pratsam  -  bättre att lägga sin energi på brukandet av jorden… Men när William är ”gammal nog” för högskolestudier, så har pappan kommit fram till, att vid universitet i Columbia finns något nytt: Lantbrukshögskola! Passande för William, anser pappan.

 

Och så blir det! Flytt och studierna påbörjas, men störs påtagligt när USA:s deltagande i första världskriget gör att skolkamrater väljer att bli soldater och ger sig av till Europa. En äldre lärare säger, på tal om kriget, till Stoner: ”Den intellektuelle borde inte bli tvingad att förstöra det som han ägnat sitt liv åt att bygga upp.”

 

Men livet fortsätter! Och jag har svårt att slita mig från läsningen! Kan du? MEN, läs INTE förordet förrän efteråt!!! Det passar mycket bättre som efterord!

 

Detta är en oerhört välskriven bok! Beskrivningen av människor och miljö är enastående målerisk och omfångsrik  -  här ligger t o m Bertil Perrolfs (radiopratare på 1900-talet!) bildrikhet i lä! Jag fångades verkligen av boken och solstolen på den grekiska stranden i somras slapp inte undan mig för några längre stunder…

 

Ja, det är onekligen märkligt, att en bok befinner sig i tystnad i flera tiotal år och så helt plötsligt  -  succé! ”The Sounds of silence” fanns 1964 med på Simon & Garfunkels första album, som försvann i tystnad… Hösten 1965 gjordes en remix av låten och el-gitarr etc lades till, faktiskt utan Simon & Garfunkels vetskap! Det blev en singel. Och det blev en hit! Som dessutom fanns med på duons andra album, som kom 1966. Och blev starten på deras framgångsrika karriär. Så här lät ”The sounds of silence” från början:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0