Lyckan kommer… och går...
”Men lyckan är alls inte det som du tror” är Marie Hallqvists debutroman, som kom 2024. Hallqvist är född på Kirseberg, Malmö, men uppvuxen i Lund och nu boende i Ystad. Skånskt så det förslår!
Detta är en händelserik berättelse, som sträcker sig från 1937 till nyårsafton 1991. Vi får följa Hjördis och hennes familj över denna tid, inte minst i efterkrigets Sverige.
Förväntningar och vardagens krassa verklighet möts, ja rent av, kolliderar.
Personerna är många i boken och deras förhållande till varandra är inte helt enkelt hålla reda på under läsningen. Släkten är stor… Boken inleds med en tvåsidig sammanställning av de medverkande - en väldigt god hjälp när det började bli ”lite mycket” för mig…
En intressant bok med skeenden, som skulle kunna drabba ”vem som helst”. Sparsamhet, slöseri, vänskap, ovänskap, slarv, idoghet, kärlek, matriarki, falskhet, tillgivenhet, nonchalans etc är beskrivningar, som slår mig när jag efteråt sammanfattar min läsning.
Det är väl inte familjelycka rätt igenom boken, så jag tar hjälp av Bernt Staf, som skrev låten ”Familjelycka” till sitt första album, ”När dimman lättar” (1970). Anders Burman på Metronome såg Stafs potential och gav honom kontrakt. Det blev ”Familjelycka” på Svensktoppen och många artister har efter hand spelat in låten, bl a Svante Thuresson¨, Mikael Rickfors och Ainbusk. Här är originalet:
Go’ sönda’!!! Happy Nytt År!!!
Haj å Goodbaj!
Prefekt, professor, forskare...
Hybridförlag är en företeelse, som tog fart för 10-15 år sedan. Den bygger i princip på, att författaren tar en betydligt större ekonomisk risk och inga förskott betalas ut, däremot är royaltyn ofta högre. Lava är ett hybridförlag, som 2024 bl a givit ut ”Ondska på hög nivå” skriven av E. M. Grönvall, som bor i Löddeköpinge.
Elisabeth Bengtsson, sjukskriven karriärkvinna, försöker finna ny mening med livet. Närmaste granne är Christine Lundgren, vars make Jonathan är professor på Tekniska högskolan. Han är kontrollmänniska ut i fingerspetsarna och styr och ställer, både hemma och på jobbet. Störningsmomenten för honom är många, inte minst när enda barnet Carl blir kär i Peter…
Vid midsommar 2023 kallade prefekt Frans Månsson sina avd.chefer till möte. Hopslagning av ett par avdelningar var dagens viktiga punkt. Prof Lundgren föredragande. Framgick tydligt vad/vem han föredrog…
Så inträffade en förgiftning på Teknikcentrum, Högskolan. Olivia, som var forskare, hade turen att snabbt få vård och klarade sig. För doktoranden Alina blev det kärvare när hon sent en kväll blev inlåst i ett kylrum. Där skulle tempen ligga på minus 18 grader, men av någon anledning hade givaren ställts om till -44 och dörren spärrats…
Fler märkliga händelser inträffar, men jag överlåter fortsättningen åt dig…
Marie Grönvalls bok beskrivs som deckare. Må så vara, men den är skriven mer som om en reporter följde med personerna och inkluderar även polisutredning och rättegång.
Alla i boken beskrivs med utseende, kläder etc vid resp persons ”entré” i handlingen. Blir lite småstolpigt enahanda, även om beskrivningarna ger en bra bild av de medverkande.
Boken är väldigt lättläst. Kanske är det en begynnande författarkarriär jag skådar… Liten aktuell notering: Sista kapitlets överskrift: ”Julbordet - Onsdagen den 20 december 2023”. Onekligen en dagsaktuell bok!
Sommaren 1968 hördes ”Here comes the judge” långt ner på hitlistorna. I Sverige var det oftast med Shorty Long, men originalet gjordes samma år av Pigmeat Markham på Chess-etiketten. Han var också en av kompositörerna och kompades här bl a av trummisen Maurice White, som 1969 grundade Earth, Wind & Fire! Markham fick sånghjälp av Andrea Davis, dvs soulsångerskan Minnie Riperton.
Glad 4:e Advent!!! Go’ Juuul!!!
Haj å Goodbaj!
Hemlighetsfullt...
Frida Skybäck fortsätter att skriva böcker med boksamlingar i titeln. År 2020 kom hon med ”Bokskåpets hemlighet”.
I september – oktober 1943 är det Anna vi följer. Hon har det väldigt gott ställt, trots krigets ransoneringar. Hennes pappa har ett företag som exporterar varor till Tyskland…
Den dramatiska flykten över Öresund i oktober 1943 för danska judar finns också med i boken.
April 2007 är det Rebeckas händelser vi får följa. Hon bor och jobbar i Stockholm, men när hennes älskade mormor blir sjuk, reser hon till Skåne för att hjälpa henne. Rebeckas förhållande till sin mamma är väldigt ansträngt.
Ja, det är ”basen” i bokens händelser, där det mesta sker i närheten av Landskrona – Helsingborg.
Denna Skybäck-bok var lika spännande som de jag läst tidigare av henne. Hon har en förmåga att fånga mitt intresse. Inte helt enkel att lägga ifrån sig. ”Feelgood” med en snutt verklighet blev en bra blandning!
”Rebecca” är en film, som av Wikipedia beskrivs som ”romantisk psykologisk thriller”. För regin stod Alfred Hitchcock. Filmen byggde på en roman av Daphne du Maurier och hade premiär 1940. År 2006 väcktes storyn till liv igen! I Österrike! Sylvester Levay och Michael Kunze satte musik och text till det hela. På tyska! Premiär i Wien sept 2006! Succé och uppsättningar i Japan, Finland m fl. Sverigepremiär i Malmö 2014 med bl a Nanne Grönvall och Philip Jalmelid i rollerna.
En av sångerna, ”Mrs De Winter is here”, får vi här höra med Lauren Jones och Kara Lane från den första engelska uppsättningen, som hade premiär sept 2023.
Go’ tisda’!!!
Haj å Goodbaj!
Förkortade slagord...
Efter den långa KRISEN har Förenta Staterna antagit PAKT, lagen om ”Protektion av Amerikansk Kultur och Tradition”. Ursprunget är att Kina och dess ekonomi växer sig allt starkare, inte minst i USA, där fattigdomen breder ut sig. Celeste Ng’s bok ”Våra förlorade hjärtan” (2022) handlar om 12-årige Bird/Noah och hans familj.
Birds mamma Margaret Gardner, gift med lingvisten Ethan, är poet. Hennes böcker har kommit att användas i protester mot det nya samhället. Margaret försvinner och Ethan och Bird tvingas lämna sitt kära hus för en spartansk lägenhet högst upp i ett studenthus. Mamman betraktas som PAU - ”Person med Asiatiskt Ursprung”, vilka det är mer eller mindre fritt fram att utöva våld på…
Margarets böcker blir, liksom många andra böcker, bannlysta och tas bort även från biblioteken. Ethan drabbas också och får inte undervisa på universitetet längre, utan har degraderats till ”bokplockare” på dess bibliotek. Fruns böcker ofinns där numera…
Hur går det då för familjen, vännerna och samhället? Ja, det är en spännande bok, om än lite omständlig. Hade blivit lite bättre tempo med en lättare bantning.
Man lever i ett skräcksamhälle, som skämmer och skrämmer. Tänk så lätt det kan gå, att med splittring och skapande av gemensam fiende, förändra, förvandla och försämra ett land!
Här kom nutiden insusande i full karriär. Dagens slagord i USA, MAGA (Make America Great Again), känns ju tydligt ”släkt med” bokens PAKT. Leder dessa ord till ett mer jämlikt, rättvist och omtänksamt samhälle?
Bob Dylan och Rick Danko (The Band) skrev ”This wheel’s on fire” 1967. Dylan hade kraschat med sin motorcykel i juli 1966 och tillbringade därefter runt 18 månader i konvalescens. Under denna tid skapades de berömda inspelningarna med The Band - ”The basement tapes” och ”Music from Big Pink”.
Engelska Julie Driscoll gjorde tillsammans med Brian Auger & Trinity 1968 en stark version av låten. Listframgång! Driscoll och Auger hade jobbat med varandra tidigare. De startade 1965 bandet Steampacket tillsammans med Long John Baldry och en viss Roderick Stewart… Året därpå var bandets saga all och Driscoll och Auger skapade Trinity, som höll igång 60-talet ut. ”This wheel’s on fire”:
Go’ tisda’!!!
Haj å Goodbaj!
En fyrtiotalists funderingar...
”Fyrtiotalisten - Ett skällsord eller en tillgång?” - En intressant fråga, som 2011 blev till en bok skriven av Kenneth Olsson, född 1941.
Författaren är inte etablerad i det yrket, utan haft sin huvudsakliga syssla inom handeln, mestadels i olika roller inom ICA. Varit butiksägare, men även varit engagerad i olika styrelseroller i koncernen.
Fyrtiotalisterna kallades 2004 av f d finansministern Per Nuder (S) för ”köttberg”. Olsson undrar i boken varför ”ålder och visdom” inte, som i andra länder, tycks ha något större värde på arbetsmarknaden och tar några exempel.
Men det viktigaste och mest givande för mig är inte framgången och karriären för författaren, utan de tankeväckande raderna om hur fru och barn ställde upp för honom. De flyttade med, bytte skola och jobb för att kunna hänga med i alla turerna. Jobbiga uppoffringar, som far i huset inte kände av så mycket. Inte förrän långt senare i livet när han dragit ner på tempot dök insikterna upp så smått.
Intäkterna har varierat kraftigt över tid, liksom antalet hus… Men energin och kraften att lösa uppgifterna har varit drivkraften i allt från kaninavel och potatisplockning till att driva egen butik.
Kenneth Olssons barndomstid var väldigt sparsam, men omtänksam. Skolgången präglades av ett kärvt lärarpar, som gärna passade på att mobba eleverna till de mindre bemedlade… Inget som sporrade studielusten precis…
Förhållandena under uppväxten är intressant läsning med funderingar kring mobbing, familjesammanhållning, sparsamhet och vänskap. Det är där läsbehållningen finns för mig.
”Snacka inte om dom som har det bättre - Sträva dit istället” är en av Kenneth Olssons tankar om att ha mål här i livet. Jag tackar min kusin med make för att jag fick möjligheten att läsa denna bok!
I musikvärlden finns ju en och annan fyrtiotalist som gjort intryck… Ingen nämnd, ingen glömd… Så jag dubblar och väljer en åttiotalist! Undviker decemberlåtarna och kör ”Cruel summer” med Taylor Swift, född 13 december 1989! Låten blev den 5:e singeln från hennes sjunde studioalbum ”Lover” (2019) och gick i topp på listorna världen över. Hon skrev den tillsammans med 2 av sina musiker: Annie Clark och Jack Antonoff.
Go’ tisda’!!!
Haj å Goodbaj!