Som det kunde blivit...

”Julia & Paul  -  En försommarberättelse” gavs ut 2017 och är skriven av Peter Fröberg Idling, redaktör på tidningen Vi. Boken beskrivs som en kontrafaktisk historia, vilken Wikipedia förklarar som en genre ”baserad på att historien kunde ha tagit en annan väg än vad den faktiskt gjorde”. Lite som ”om inte om hade varit”…

 

Revolutionen i Sverige 1917, efter en tid av hungerkravaller, förde landet in i en ny riktning. Här får vi nu veta hur familjen Julia och Paul ett sekel senare lever med sina barn. Det är ett liv styrt av kommittéer och grupper med en tydlig övervakning i alla lägen. Den ständiga frågan är ”vem vågar vi prata med” och ”vem kan man lita på?”.

 

En devis i detta övervakade samhälle: ”…bättre med en oskyldig bakom galler, än tio skyldiga i frihet”.

 

Julia arbetar med ritningar till byggen, men måste göra ett samhällskrävt arbetsbyte. Hon får till uppgift, att under en period vara diskare på ett av statens matställen. Paul är tredjestyrman i marinen och ofta ute på uppdrag. Brevskrivningen dem emellan censureras  -  Sverige efter revolutionen fungerar så. Även utanför marinen…

 

Julia noterar ett ökat antal spanande helikoptrar… och ett närliggande flerfamiljshus är helt plötsligt en kväll alldeles nersläckt… inget ljus i något av husets alla fönster… rykten lyser nästan med sin frånvaro, då få vågar prata om det… Ett par kvällar senare lyser det som vanligt i alla fönstren, men vad var det som hände?

 

En intressant tanke om Sverige blev till en bok med DDR-känsla. Flera kluriga beskrivningar i boken får mig till ett ”tänk om…”  -  tänk så förskräckligt om vi hamnat i detta begränsade liv! Tyvärr gör bokens abrupta avslut, att jag besviken slår ihop den. Eller begrep jag inte en möjlig djupare tanke/antydan?

 

”Time of the season” dök helt plötsligt upp i aktuella SvT-serien om Jan Stenbeck och då förflyttas jag bakåt till 1967/68 och The Zombies. Bandet startades av Rod Argent och Colin Blunstone redan 1961 i St Albans och har ”kommit och gått” genom alla år. Den 18 sept 2021 spelade bandet i legendariska studio 2 Abbey Road, London  -  studion där de gjorde bl a albumet ” Odessey and Oracle” 1967. På det albumet fanns ”Time of the season”, som Rod Argent komponerat. En detaljrik låt i moll fylld av saker att upptäcka, som handklapp, suck, stämsång, trumslag och, inte minst, ett drivande orgelspel av Argent till Blunstones sång. De är f ö båda födda i juni 1945! Så här lät det i Abbey Road 2021:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Sachs och Nordiska Kompaniet...

”Väninnorna på Nordiska Kompaniet” är Ruth Kvarnström-Jones’ fortsättning på ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel”. Flera av personerna, både de verkliga och uppdiktade, återkommer i denna bok från 2024.

 

Josef Sachs grundade Nordiska Kompaniet (NK) 1902 i Stockholm. Det var Sveriges första varuhus med ett brett sortiment. Inspirationen kom främst från USA (bl a Bloomingdale’s), men även London (Harrods). Det blev en framgång, som ledde till det magnifika nybygget på Hamngatan dit man flyttade 1915. Där finns NK fortfarande!

 

I boken får vi följa Märta, Ottilia, Torun, Birna, Karolina och de övriga väninnorna, som vi lärde känna i boken om Grand Hotel. Fokus är fram- och motgångarna för varuhuset och livet för de inblandade. Och så får en tonåring, som redan mannekängat lite på PUB, rycka in några gånger i samma roll på NK… det var en ung fröken Greta Gustafsson… hon bytte snart både bransch och efternamn…

 

Intressant är också hur författaren väver in påverkan av första världskriget (bl a med livsmedelsbristen), oroligheterna i Ryssland (med t ex mordet på hela tsarfamiljen) och kvinnornas kamp för rösträtt. Myndighetsfrågan är en viktig del också. Ogift kvinna blev myndig vid 25 års ålder, men hon blev omyndig vid giftermål!

 

Även den här boken av Kvarnström-Jones är lärorik och mycket läsvärd. Jag fick mig till livs både om Sveriges historia för drygt 100 år sedan och hur människorna i hemlösheten, fattigdomen och matbristen sökte lösningar. NK var väl inte ”den fattiges” butik, men de många som jobbade där fick del av Sachs’ framsynthet, som läkarvård, utbildning och pensionssparande! NK-boken är nästan lika bra som den om Grand Hotel, men kön på biblioteket är lång…

 

Långt efter starten för Nordiska Kompaniet startade att annat nordiskt kompani: Hootenanny Singers. År 1966 gjorde de ett försök att slå i USA. De valde att kalla sig The Northern Lights. Det blev 2 singlar och ett album, sedan var det över, men 11 år senare blev Ulvaeus i alla fall Billboard-etta med ABBA och ”Dancing Queen”!

The Northern Lights USA-utgivning sjöngs mestadels på svenska, men även på engelska och tyska (!). Räckte dock inte för att nå säljframgång, så projektet lades ner. ”No time”, skriven av Björn Ulvaeus och Martin Dean, är kanske inte så välstavad i den här videon, men lät så här:

 

 

Go’ tisda’!!!   Gla’ Påsk!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kodnamn Safir...

Hannah har 1942, lyckats fly från Tyskland och nå Kuba, dock utan att bli insläppt där, återvänt till Europa och hamnat hos sin vän och kusin Lily i Belgien. Detta är i början på boken ”Kodnamn Safir” av författaren/juristen Pam Jenoff, som även varit amerikansk diplomat i Krakow. Boken kom 2023.

 

Det var under sin tid i Europa Jenoff började fundera på och skriva om vad som hände judarna där under andra världskriget. ”Kodnamn Safir” är en roman, men har i grunden ett par verkliga händelser, som hon dock ”justerat” för att passa in hennes berättelse.

 

Judinnan Hannahs man, Isaac, blir dödad i en pogrom i Berlin, men hon lyckas fly till Hamburg och ta sig ombord på en Atlantbåt. Till ingen nytta visar det sig. Snart är hon i Belgien hos kusinen Lily, som är gift med läkaren Nic. Han förlorar snart sin tjänst på sjukhuset. Som jude får han inte längre behandla icke-judar…

 

Micheline, och hennes storebror Matteo, jobbar i motståndsrörelsen i Belgien, bl a med att hjälpa, rädda och återföra engelska flygare, som ”hamnat på backen” vid anfallen mot Tyskland. Det hemliga nätverket, Safir, räddar flera via Frankrike och Spanien för att återvända till sina baser i Storbritannien. Piloterna kan därefter fortsätta sitt arbete.

 

Det händer mycket kring Lily, Hannah, Micheline och Matteo, men det överlåter jag åt dig att följa…

 

Detta är en riktigt spännande bok. Sant eller inte sant  -  i varje fall intressant! Klart läsvärd bok!

 

Bokens Hannah har en namne här i Ystad: Hannah Svensson! Sångerska, kompositör, dotter till jazzgitarristen Ewan Svensson och gift med pianisten Jan Lundgren. Antar att det är ett gott tonfall i hemmet… Hannah har släppt några album, varav det senaste, ”The other way around”, kom 2023. Jag har dock gått tillbaka till ”Pictures in mind” (2017) och valt hennes egen ”Anna” därifrån. Vackert, så det förslår!

 I dessa dagar blir min blogg Tonåring!!!

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Sällanvisad konst...

År 2017 kom boken ”Hilma” med underrubriken ”En roman om Hilma af Klint” skriven av Anna Laestadius Larsson. Det är en av flera historiska romaner hon skrivit.

 

Hilma af Klint föddes 1862 på Karlbergs slott, Solna. Pappa Fredrik var kommendör och flera i familjen var sjöofficerare och kartografer. Dottern hade en stark vilja och var ”pappas flicka” med stort intresse för matematik. Mamma Mathildas mening var att utbilda dottern i sällskapslivet och få henne gift med ”rätt karl”. Dottern ville studera…

 

Hon visade tidigt en konstnärlig ådra, men ”måleri var ju inget en kvinna skulle ägna sig åt”. Det krävdes mycket prat med pappa…

 

Och inte blev det bättre av att Hilma gav sig in i den religiösa filosofin. De var en dryg handfull kvinnor som ägnade sig mer och mer åt dessa tankegångar. Hilmas konst följde allt mer samma väg. Ska tillägga, att hon inte var lockad av män… och det gjorde ju inte tillvaron enklare för henne…

 

Wikipedia skriver så här om Hilma: ”… en svensk målareteosof och pionjär inom abstrakt måleri. af Klints systematiska målningar kan sägas vara ”visuella representationer av komplexa filosofiska idéer och andliga begrepp””. af Klint är en av de konstnärer som först långt efter sin död uppmärksammats och fått erkännande.” Detta är också en liten sammanfattning av boken, faktiskt.

 

Hilma och en väninna bodde f ö en period på Spolegatan, nära stationen, i Lund.

 

Jo visst är det mycket av filosofi, religion, spiritism och teosofi. Boken är skriven lite som, att hon berättar om sitt liv för brorsonen och sedermera viceamiralen Erik. Han och hans son tog hand om konsten, som inte fick visas på minst 20 år efter Hilmas död 1944! Och långt efter det kom själva genombrottet!

 

Intressant, men inte helt lättläst, bok om ett unikt konstnärsliv! 

 

Dagen till ära borde vi kanske lyssna på April Stevens, men jag väljer ”konstens väg”! Rolling Stones kom i maj1966 med singeln ”Paint it black”. Låten, skriven av Mick Jagger och Keith Richards, blev stor listframgång. Brian Jones gjorde den bärande tonslingan på sitar, som han, liksom George Harrison, hade börjat spela. ”Paint it black” fanns även med på bandets ”A bigger bang”-turné 2005-2007 och lät så här då:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


RSS 2.0