Cilkas resa...
”Tatueraren i Auschwitz” av Heather Morris har jag skrivit om tidigare. Den boken handlade även om Gita och hennes vän Cilka. År 2019 kom Morris med en sorts uppföljare med titeln ”Cilkas resa”.
Cecilia ”Cilka” Klein föddes 1926 i östra Slovakien, men efter några år flyttade familjen ett par mil norrut till, den numera världsarvsstaden, Bardejov. Under 1942 tvingades alla judar i staden upp i boskapstågvagnar f v b Auschwitz, dit Cilka och hennes två äldre systrar anlände den 23 april.
Den 16-åriga Cilka sågs och attraherades av lägerchefen Schwarzhuber, som gjorde henne till sin älskarinna.
När ryssarna vid krigsslutet befriade Auschwitz-Birkenau blev Cilka förhörd och, då hon ”sovit med fienden”, blev hon dömd för kollaboration. Så mindes tatueraren Lale det hela.
Cilka dömdes till 15 år i Gulag i kolgruvestaden Vorkuta, ca 100 km norr om polcirkeln i Uralbergen. Koncentrationslägret var ett av Stalins värsta.
I boken följer vi Cilkas liv i Vorkuta långt in på 50-talet, samtidigt med återblickar från 1939 och fram till, att ryssarna den 27 januari 1945 befriar Auschwitz. Eländet, smärtan, matbristen, tvångsarbetet och alla plågorna för Cilka och hennes medfångar gör boken både fängslande och skrämmande. Än en gång slås man av plågoandars fruktansvärda kreativitet. Hur kan det bli så här? Hur kan människor bete sig så gement och fullständigt utan empati?
Nazisternas grymhet kom att följas av Sovjetkommunismens illdåd. Läs gärna denna bok, som mitt i allt grymt elände, visar på hopp och mänsklig överlevnadskonst. Mycket läsvärd bok!
De flesta av resenärerna i Traveling Wilburys har lämnat arenan, men musiken finns kvar. George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty och Jeff Lynne kom 1988 med första albumet, Inför jobbet med nästa skiva hade Orbison avlidit (dec 1988). Ryktet säger, att man tänkte på Del Shannon som efterträdare, men så blev det inte. Shannon avled febr 1990, men bandet spelade in hans gamla hitlåt ”Runaway”. Den gavs ut 1990.
Go’ tisda’!!!
Haj å Goodbaj!
Vårvindar på ålderns höst...
Åldrandets svårigheter får sig en genomgång i boken ”Konsten att åldras utan värdighet”. Den är skriven av engelska Clare Pooley och kom 2024.
Lydia fick jobbet som värd för kommunens nya pensionärsklubb, som skulle husera i medborgarhuset. Dit lockades på högst olika sätt Daphne, Art, Ruby, William, Anna och pensionerade rektorn Pauline, som dock hamnade i knipa…
Tonåringen Ziggy med dottern Kylie, som gick i husets förskola, var där 5 dagar i veckan, då han pluggade. Han var en rackare på matte.
Hunden Margret Thatcher, som bodde växelvis hos Lydia, Art och Daphne, var också med på träffarna i medborgarhuset.
Men så beslutar kommunstyrelsen, att huset är i så dåligt skick, att det är bättre att sälja än att renovera. Dessutom ligger det på en central och värdefull tomt, så det kan bli en bra affär…
Det händer givetvis en hel mängd märkliga saker och ting för och med alla inblandade. Författarens fantasi har verkligen arbetat!
Händelserik bok, som kanske inte landar riktigt där jag tänkte mig. Helt ok att läsa, men skulle det dyka upp en s k fortsättning, så låter jag nog den vara kvar på biblioteket…
”Teaterbåten” fyller snart 100! Musikalen, skriven av Jerome Kern och Oscar Hammerstein II, kom 1927. Den innehåller bl a ”Ol’ man river”, som framgångsrikt sjöngs av Paul Robeson. Hans roll som Joe blev starten på karriären. Jag väljer dock Frank Sinatras scenversion från 1967 här. Frankie Boys röst och utstrålning är svårt att värja sig från.
Go’ tisda’!!!
Haj å Goodbaj!